Vprašanja/odgovori

Krvaveče dlesni    

VPRAŠANJE: 
Imam zelo občutljive dlesni. Samo dotaknem se jih in že krvavijo. Poskusil sem razne ustne vode, pa nič ne pomaga. Mi lahko kaj svetujete iz svoje »naravne in enostavne zakladnice«?

ODGOVOR:
Danes ima čedalje več ljudi težave z dlesnimi, kar je davek na slog življenja in sodobno tehnologijo. V ustih imamo čedalje več amalgamskih zalivk, mrtvih zob ali protetike, in
tudi sodobne zobne paste in vodice niso nič kaj prijazne do sluznice. Dodajmo še prehrano, v kateri je čedalje manj tistega, kar telo res potrebuje, sočasno pa je v njej čedalje več kemije in rafiniranih snovi, ki telo zakisajo. Zato tudi v ustih namesto čiste sluznice čedalje pogosteje zasledimo bele obloge in kolonije nadležnih glivic.

Začnite pri vzroku
Kljub kompleksnosti vsega omenjenega je mogoče težave z dlesnimi preprosto odpraviti, če veste, kaj je vzrok zanje. Krvavitve v dlesnih so lahko posledica pomanjkanja vitamina C, B 12, koencima Q 10, silicija in/ali hialuronske kisline. Ni nujno, da vam primanjkuje vsega naštetega. Vsekakor  boste morali sami ugotoviti, kaj je glavni del težave.

Ker vse navedene snovi delujejo proti prostim radikalom, so v ustih, kjer teh snovi primanjkuje, prosti radikali (t. i. oksidacijski stres) veliko dejavnejši. To tudi pomeni, da omilite težavo že z zaužitjem antioksidantov ene vrste, četudi vam mogoče primanjkuje kakšne druge snovi.

Kako ugotovimo, česa nam manjka?
Če uživate zelo malo sadja in sveže zelenjave, bi vam verjetno najbolj pomagalo, da začnete uživati več vitamina C. Zdaj, ko so na voljo smrekovi vršički in razni  divjerasli poganjki, je brezplačnega vitamina C obilo. Če ga želite kupiti, v lekarnah in specializiranih trgovinah poiščite naravni vitamin C iz praha acerole.  

Če se prehranjujete vegansko, so krvavitve v dlesnih najverjetneje znamenje pomanjkanja vitamina B 12. Posebej če imate pogosto tudi izpuščaje in ranice v ustih. Tudi to teorijo lahko hitro preverite. Nekaj dni zaporedoma uživajte prehransko dopolnilo B 12 ali po 1–2 grama klamatskih alg in boste hitro opazili, ali se vam stanje izboljšuje.
 
Kako vemo, ali telesu primanjkuje koencima Q 10? Če imate ob težavah z dlesnimi težave s splošnim pomanjkanjem energije, če mogoče jemljete zdravila za uravnavanje holesterola, imate težave s srcem ali ste v zrelih letih, je zelo verjetno, da vaše telo proizvaja  precej manj Q 10 in bi bilo veselo dodatne količine v obliki kakovostnega prehranskega dopolnila. Študije so pokazale, da so učinki še boljši, če Q 10 kombiniramo s selenom in vitaminom E. Poskusite z začetnim odmerkom 100 mg na dan. V nekaj tednih bi se vam stanje moralo izboljšati.

Stanje naših dlesni pogosto odraža splošno stanje naših tkiv in sluznic nasploh. Da bi jih utrdili, nam lahko zelo pomaga silicij. Včasih telo ni imelo težav z oskrbo s tem elementom, ker smo uživali naravno zraslo hrano in žito z globokimi koreninami. Danes je silicija v žitu petkrat manj kot pred stoletjem. Zato je do njega težje priti kot včasih. Svežega še vedno lahko najdemo v sveže skosmičenih ovsenih kosmičih in čaju iz zelenega ovsa. Lahko ga uživamo tudi v obliki prehranskega dopolnila. 

Zadnja koristna snov, ki sem jo omenila v uvodu in je zelo učinkovita pri zdravljenju dlesni, je hialuronska kislina. Njena zadostna koncentracija spodbuja celjenje ran, preprečuje vnetje obzobnih tkiv in zmanjšuje krvavenje dlesni. V stomatologiji jo s pridom uporabljajo pri vseh posegih, med katerimi poškodujejo tkiva v ustni votlini. Na voljo pa so tudi pripravki v obliki gela, pršila ali ustne vode, ki jih lahko uporabljamo sami. Ni mišljeno, da bi jih uporabljali ves čas, zagotovo pa bo hilauronska kislina zelo hitro odpravila akutno težavo.

Če vzroka ne moremo odpraviti
Včasih imamo kljub vsem izboljšavam in prehranskim dopolnilom še vedno občutljive dlesni, ker imamo denimo preveč mrtvih zob in so zato dlesni neprekrvljene ali  pa mikrofloro v ustni votlini nenehno dražijo proteza, mostički ali velika količina živega srebra, ki se sprošča iz amalgamskih (srebrnih) zalivk. V takšnem primeru si lahko pomagamo tudi tako, da redno delamo red v ustih z grgranjem zelo učinkovitih zeliščnih pripravkov. Najbolje se obnese tinktura iz timijana. Predlagam, da jo kupite pri zeliščarju. Če vam bo pomagala, si jo lahko naredite tudi sami. Med kupljenimi pa se dobro obnesejo naravne ustne vode, ki vsebujejo ratanijo, ameriški slamnik (ehinacejo), izvlečke drevesa Salvadora persica ali žajblja. Tega lahko uživate tudi kot čaj, ki ga uporabite za grgranje.

Ob tem vam priporočam, da naredite red tudi v kopalnici in poiščete takšno zobno pasto, ki sluznice ne bo po nepotrebnem dražila s topili, parabeni in fluorom. Na trgu je že toliko naravnih zobnih past in ponje se je najbolje odpraviti v specializirane trgovine.

Torej, narava vam ponuja veliko pomagal. Preden boste ugotovili, kaj je za vas najboljše, pa boste morali prisluhniti tudi lastni naravi.Ključne besede:
dlesni, krvavitve, vitamin C, vitamin B12, Q 10, silicij, hialuronska kislina, timijan, zobna pasta

 

Sorodna vprašanja:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: