Skupaj razkrivamo

11.1.2009

Ni vse depresija…Tekst: Sanja Lončar

Simptomi depresije so zelo raznovrstni in zajemajo tudi utrujenost, pomanjkanje energije, potrtost, motnje koncentracije, prebavne motnje … Vendar ni nujno, da je v ozadju depresija. Obstajata vsaj dva druga vzroka, ki se kažeta na enak način.

Prvi je nizek pritisk. Vsakič, ko o tem govorimo na predavanjih in seminarjih, vprašam publiko, koliko jih ima težave z nizkim pritiskom. In vedno se oglasi vsaj polovica dvorane (pretežno ženski del publike). Zanimivo je, da se farmacija in medicina zelo intenzivno ukvarjata s pretežno moško težavo povišanega pritiska, za nizkega pa vam povedo, da pijte več kave in dodajte več soli.

Težave z nizkim pritiskom mogoče niso tako življenjsko nevarne, vendar so, to povem iz lastnih izkušenj, zelo neprijetne in po simptomih zelo podobne depresiji. Zato je ob takšnem počutju koristno ugotoviti, kakšen je vaš pritisk. Če ugotovite, da zgornji komaj dosega normalnega spodnjega, je čas za hitre ukrepe.

Literatura je precej skopa, ko gre za nasvete, kako dvigniti pritisk. Kofeinske pijače vam ga sicer dvignejo, vendar veselje traja le kratek čas, potem sledi še hujši padec. V takšnih stanjih pa je zagotovo dobro vedeti, katera živila znižujejo tlak, in se jim izogniti. V to kategorijo sodijo na primer česen, peteršilj, rdeča pesa.

Kaj pa dviga tlak? Večina preparatov deluje dolgoročno. Tako bodo glog in naravna zdravila  delovala, vendar šele po nekaj tednih. Bela omela v teoriji uravnava krvni tlak, vendar izkušnje mnogih kažejo, da je primernejša za težave z visokim tlakom.

Edino zelišče, ki deluje takoj in ob tem brez stranskih učinkov, ki jih imajo kofeinske pijače, je rožmarin. Ta rastlina v sebi nosi veliko moč toplote in svetlobe, spodbuja cirkulacijo, krepi živčevje, zažene zaspani metabolizem, pospešuje nastajanje in izločanje žolča – to boste takoj začutili tudi pri krvnem tlaku. Rožmarin lahko uživamo v obliki eliksirja ali v večji količini uporabljamo lističe kot začimbo. Če imate eterično olje rožmarina, ga lahko uporabite tako, da nekaj kapi nakapljate v drugo olje in ga uporabite za masažo. Če vam pritisk ZELO pade, pomaga že to, da odprete stekleničko z eteričnim oljem in naredite nekaj globokih vdihov. Zdramilo vas bo! Tudi naravne energijske pijače z izvlečki rožmarina delujejo spodbujevalno na telo in povečujejo zbranost. Nekaj kapi lahko daste tudi v izparjevalnik in uživate v blagodejnih učinkih aromaterapije.

Preparati na osnovi rožmarina so zelo učinkoviti tudi lokalno, ker izboljšujejo lokalno prekrvavitev, čistijo kožo in razkužujejo. Zato pridejo prav še pri revmatizmu, nečisti koži, mrzlih nogah in težavah z lasiščem.

Med zelo koristne začimbe, s katerimi v tem času ne skoparite, sodijo še klinčki, cimet, ingver, kajenski poper in druge »vroče« začimbe, ki pospešujejo metabolizem. Celično presnovo pospešuje tudi uživanje kokosove maščobe.

Drugi vir težav, ki se pogosto oglaša s simptomi, ki so podobni depresiji, je vezan na razbohoteno kandido.

Utrujenost, brezvoljnost, pozabljivost, izguba koncentracije in hitro nihanje razpoloženja so v tem primeru posledica zastrupitve z alfatoksini, ki so močni živčni strupi. Svoje prispeva tudi vsesplošna izčrpanost, ki jo povzročata nepravilna presnova in premajhen izkoristek koristnih snovi v hrani. Zanimivo je, da eterična olja origana, cimeta, poprove mete in drugih zelišč delujejo zaviralno tudi na kandido. Prav tako je zelo koristen že omenjeni rožmarin, ker blaži krče, odpravlja napenjanje in pospešuje prebavo. Vendar pozor, kljub rastlinskemu izvoru omenjenih eteričnih olj,  gre za toksične snovi, s katerimi je treba ravnati previdno in niso vedno dobra rešitev. Za celostno obvladovanje kandide vam zato priporočamo, da preberete knjigo »Resnice in zmote o kandidi«, ki bo te dni doživela že peti ponatis. 

Ključne besede:
nizek pritisk, kofein, bela omela, rožmarin, kandida

 

Sorodni članki:

1,464844E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: