Skupaj razkrivamo

13.12.2017

Zdravi v naravi s knajpanjem
Besedilo: Petra Zlatoper

V zadnjih dveh letih, odkar sem začela odkrivati Kneippov nauk, skorajda nisem srečala človeka, ki bi vedel o Kneippu kaj več kot to, da gre za zdravljenje s hladno vodo, kar je dotlej veljalo tudi zame. Ko pa sem prebrala nekaj njegovih knjig in se udeležila usposabljanja v Nemčiji, sem ugotovila, da gre za preprosto, vendar izjemno življenjsko filozofijo – kako živeti in ostati zdrav. 

Skoraj neverjetno je, da je en sam človek premogel toliko modrosti in energije, da je lahko razvil vse, kar danes poznamo kot njegovo delo. 

Sebastian Kneipp (1821–1897), nemški duhovnik ter vodni in fitoterapevt, si je že v mladosti sam pozdravil tuberkulozo – s kopanjem v hladni Donavi. Prav zato se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi z naravnimi elementi. Kneippova življenjska filozofija je preprosta in primerna za vsakogar. Sestavlja jo pet stebrov za zdravje telesa in duha: voda, gibanje, uporaba zelišč, ustrezna prehrana in zdrav življenjski slog.

VODA 
Voda je element, po katerem je Kneipp najbolj znan. Razvil je celovit sistem zdravljenja s hidro- in balneoterapijo, ki temelji na kombinaciji vroče in hladne vode. Kneippove metode zdravljenja z vodo so preproste, vendar jih je treba uporabljati pravilno. Pri vodni terapiji je uporabljal umivanje, oblive, kopeli, ovijanje, obkladke, inhalacije in pitje. 

»Če zame obstaja kako zdravilo, je to voda.« Sebastian Kneipp

GIBANJE
Hoja, kolesarjenje, plavanje ter druge oblike vadbe so prava oblika sprostitve in gibanja. Vsakdo naj vadbo prilagodi svojim sposobnostim, potrebam, okolju in poklicu tako, da bo v njej užival in se sprostil. Z gibanjem v vseh življenjskih obdobjih krepimo delovanje srca in ožilja, izboljšamo prekrvavitev, vzdržljivost in samospoštovanje ter lažje prenašamo stres. 

»Nedejavnost slabi, vaja krepi, čezmerna obremenitev škoduje.« Sebastian Kneipp

ZELIŠČA
Uporaba zelišč v zdravilne namene sega daleč v preteklost. Sebastian Kneipp je odlično poznal zelišča in njihovo uporabo, kar so dokazale poznejše raziskave. Za preprečevanje in zdravljenje bolezni je uporabljal zdravilne rastline z blagim učinkom, iz katerih je pripravljal tinkture, praške, čaje in olja. Zelišča lahko svoj zdravilni učinek razvijejo le, če jih uporabljamo redno in disciplinirano. 

»Za vsako bolezen raste zel.« Sebastian Kneipp 

PREHRANA
Prehrana po Kneippu je preprosta, polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža. Pri pripravi namenja poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom ter živilom rastlinskega izvora. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote. Uživanje hrane naj bo povezano s pozitivnim doživljanjem, veseljem in užitkom. 

»Od vsakega nekaj, ne premalo, a tudi ne preveč.« Sebastian Kneipp 

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Ta element že omenjene štiri povezuje v zaključeno celoto življenja, za katero so značilni ravnovesje, prisotnost in sožitje z naravo. Sebastian Kneipp se je zavedal pomembnosti reda in urejenosti za duševno življenje. Z upoštevanjem zdravega življenjskega sloga bo naše življenje v ravnovesju, lažje bomo tudi prenašali stres in druge tegobe sodobnega časa. 

»Ni dovolj samo vedeti, znanje je treba uporabljati. Ni dovolj hoteti, treba je tudi narediti.« Sebastian Kneipp 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

KAM NA strokovne Kneippove terapije? 
Kneippov pristop k zdravljenju je bil pred 120 leti zelo razširjen in priljubljen tudi na območju zdajšnje Slovenije. V kamniškem Kurhausu so že od leta 1891 uspešno izvajali Kneippove terapije. Dobra novica je, da so se v Termah Snovik odločili obuditi to tradicijo in Kneippova načela vplesti v obstoječo ponudbo. Voda v Termah Snovik je bila po svojih energijskih, očiščevalnih in krepčilnih lastnostih večkrat ocenjena kot ena od najboljših v Sloveniji. Če jo bomo znali izkoristiti tudi ob pomoči Kneippovih pristopov in ob vodstvu izkušenega osebja, bo še toliko koristnejša.

Za ta namen so v Termah Snovik poskrbeli, da se je sodelavka fizioterapevtka izšolala na Akademiji Sebastian Kneipp, zdaj pa strokovno izvaja različne Kneippove terapije. Poleti 2017 so odprli prvo bosonogo pot z enajstimi elementi, spomladi 2018 pa so dodali še drugo, daljšo. Gostom ponujajo tudi raznovrstne dnevne in večdnevne Kneippove programe v kombinaciji s kopanjem, wellnessom in zdravimi jedmi.

Več o kamniški tradiciji knajpanja preberite na http://p-kamnika.v-rebolj.com/teksti/zdravilisce.pdf.Ključne besede:
Kneipp, voda, gibanje, želišča, prehrana, hidroterapija, sprostitev, kneippanje, Terme Snovik

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: