Skupaj razkrivamo

23.3.2018

Kneippova načela zdrave prehrane 
Besedilo: Petra Zlatoper

V poplavi spletnih nasvetov ter knjig in člankov o zdravi prehrani z izjavami strokovnjakov, ki dokazujejo škodljivost posameznih živil, se utegne človek kaj hitro zmesti. Komu verjeti? Kdo ima prav? 

Dandanes se z zdravo prehrano ukvarja ogromno ljudi, vendar je prav, da upoštevamo tudi nasvete prednikov, ki sicer največkrat niso podprti s tehnološkimi in znanstvenimi dokazi, pač pa so plod izkušenj, zdrave pameti in prisebnosti. Eden od takih, ki je že pred 150 leti razmišljal, svetoval in pisal o zdravi prehrani, je Sebastian Kneipp. Postavil je življenjsko filozofijo zdravja, ki temelji na petih stebrih: voda, prehrana, zelišča, gibanje in zdrav življenjski slog. 

V tistem času še niso poznali vitaminov in življenjsko pomembnih hranljivih snovi. Vrednost hrane so ocenjevali na osnovi števila kalorij ter količine maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Človeka so razumeli kot stroj, ki porablja hranilne snovi, pridobljene s hrano. Prav zato je Sebastian Kneipp tako pomemben mislec in praktik, saj je že takrat videl daleč onkraj omejitev sodobne znanosti, zaradi česar so nam njegova spoznanja v pomoč tudi danes. Kneipp je ugotovil, da zdravje najlažje ohranimo, če ga povežemo v harmonijo življenja. Pri zdravljenju različnih obolenj je odkril škodljivost preobilnega in nenaravnega prehranjevanja, čeprav tega znanstveno še ni mogel dokazati. 
Priporočal je redno, uravnoteženo in polnovredno prehrano, pripravljeno iz svežih sezonskih živil. 

»Ali se ni bolje veseliti prvih jagod in malin na domačem vrtu, obsijanem s soncem in obdelanem z ljubeznijo?« Res si težko predstavljamo, da je nekdo že pred 150 leti opazil pomen uporabe sezonskih živil. V času, ko sta nam zelenjava in sadje z vsega sveta na voljo vse leto, bi nam nekaj Kneippove modrosti prišlo še kako prav. 

Že takrat je svaril pred industrijsko procesirano hrano in pretiranim uživanjem mesa. Majhni obroki večkrat na dan preprečijo volčjo lakoto in prenajedanje. Pisal je tudi o veselju in užitku pri jedi ter svetoval, naj vsak obrok povežemo s pozitivnim doživetjem. 
Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, svetoval pitje vsaj 1,5 litra vode na dan in uporabo čim manj soli.

Kruh je bil zanj pomembno osnovno živilo, prednost pa je namenjal moki iz celega zrnja, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dlje kot v moki. »Kruh vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebuje telo,« je pravil. 

Stari nasvet za največjo sodobno težavo – debelost
Kneipp je menil, da nenehno odpovedovanje hrani vzbuja nezadovoljstvo ter povzroča simptome pomanjkanja in raznovrstne zdravstvene motnje. Zato je še pred odločitvijo za zmanjšanje telesne teže svetoval, da najprej spremenimo mišljenja in ugotovimo, kaj je v resnici naš problem – in to odpravimo.
___________________________

Terme Snovik nadaljujejo kamniško tradicijo vodne terapije in jo širijo s Kneippovim konceptom. Lani so začeli dveletni projekt Kneippanje na petih stebrih. O tem, kaj to pomeni za njihovo ponudbo, smo povprašali prokurista g. Ivana Hribarja: 
»Zdrava prehrana je izziv, zato smo najprej opravili več praktičnih delavnic ter se pridružili Zeleni nabavni verigi hotelov za živila z lokalnega območja: tako dobimo mlečne izdelke, žita, med in marmelado ter sadje in zelenjavo za zajtrk. Dnevno sveže mleko dobimo na kmetiji Pr' Ostank, različne vrste sira pa na kmetiji Pr' Gaberšk. Večino lokalnih živil lahko gostje pri nas tudi kupijo. Na zeliščnemu vrtu gojimo zelišča za čaje, na zelenjavnem vrtu pa zelenjavo, ki jo gostje uporabljajo za kuho v apartmajih, hotelski kuharji pa za Kneippov vitalni meni. Vse lokalne jedi in jedi iz ekološke pridelave, smo posebej označili, tako da imajo gostje možnost izbire. Klasičnemu izboru kosila in večerje smo dodali Kneippov vitalni meni z jedmi po njegovih receptih.«

Ključne besede:
zdrava prehrana, Kneipp, harmonija, industrijska hrana, meso, majhni obroki, voda, sol, kruh, debelost, hrana

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: