Skupaj razkrivamo

23.8.2018

Zdravilne moči oblivov
Pripravila: Tina Kregar, Kneipp trenerka v Termah Snovik 

Življenjska filozofija zdravega življenjskega sloga po Sebastianu Kneippu temelji na petih stebrih – vodi, gibanju, prehrani, uporabi zelišč in zdravem življenjskem slogu. 

Voda je steber, po katerem je Kneipp najbolj znan. Ker si je v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju z vodo. Njegove metode so preproste in se jih lahko nauči vsakdo. Vendar pa se je treba zavedati, da je terapija z vodo veliko močnejše orodje, kot si številni predstavljajo, zato je pomembno, da jo izvajamo pravilno.

Umivanje je najblažja oblika terapije, kopeli pa najmočnejša. Manj znani, vendar zelo uporabni so oblivi, s katerimi je Kneipp zaslovel, poleg tega pa nam je zapustil zelo natančne napotke, kako jih pravilno izvajati.

Voda učinkuje na kožo s toplotnimi, kemičnimi in mehanskimi dražljaji, ki sprožijo procese, s katerimi telo uravnava svoje osnovne funkcije in spodbuja delovanje različnih organov. 

Kneipp je uporabljal zgolj hladno vodo, razen če je bilo treba telo pred tem ogreti. Oblive lahko izvajamo doma, in sicer ob pomoči prhe, vrtne vodne cevi ali navadne posode za zalivanje. Pri izvajanju oblivov moramo biti pozorni na naslednje:
- ustrezna temperatura vode (od 16 °C do 18 °C),
- oblive z mrzlo vodo izvajamo le, če je telo dovolj segreto,
- po oblivanju telo segrejemo s toplimi oblačili ali z dejavnostjo. 

Predstavljamo tri vrste oblivanja: 

Obliv za kolena: 
- začnemo na zadnji strani desne noge: z močnim curkom vode potujemo od desnega mezinca in po zunanji zadnji strani goleni vse do kolena, kjer se zadržimo približno tri sekunde, nato pa nadaljujemo po notranji strani noge navzdol, vse do nožnega palca,
- postopek ponovimo na levi nogi,
- postopek ponovimo na desni in nato še na levi sprednji strani obeh nog,
- končamo z oblivom desnega in nato še levega stopala. 

S kolenskim oblivom uravnavamo krvni tlak in presnovo ter krepimo ožilje. Po oblivu se umirimo in lažje zaspimo, zato ga je priporočljivo izvesti v večernih urah. 
Poliva ne izvajamo, če se slabo počutimo, če imamo mrzle noge, če nas zebe ali če nas pesti akutno vnetje ledvic/mehurja. 

Obliv za roke:
- začnemo pri desnem mezincu in z močnim curkom vode potujemo do ramena, kjer se zadržimo tri sekunde, da voda steče po vsej roki, nato nadaljujemo po notranji strani roke, vse do palca,
- postopek ponovimo še na levi roki
- končamo z oblivom desne in nato še leve dlani. 

Z oblivom rok utrjujemo telo, poleg tega pomaga pri utrujenosti in nas poživi, zato ga je priporočljivo opraviti zjutraj. Obliv pomaga tudi pri vnetjih kit komolca in ramenskega sklepa, pri vrtoglavici in vnetju sluznice. Poliva ne izvajamo, če se slabo počutimo, če nas zebe ter v primeru astme ali angine pektoris. 

Obliv za obraz ali lepotni obliv:
- začnemo na desni strani čela, nadaljujemo do leve strani in se zatem vrnemo na desno stran,
- nadaljujemo po licu navzdol: v štirih linijah potujemo od desne do leve strani lica in nazaj,
- pazimo, da s curkom pridemo vse do oči,
- od leve strani lica tri- do štirikrat zakrožimo okrog obraza (v smeri urnega kazalca), 
- med oblivanjem ves čas mirno dihamo, 
- po opravljenem oblivu z roko obrišemo preostanek vode na obrazu. 

Obliv obraza je priporočljiv za poživitev, izboljšanje prekrvavljenosti kože ter pri glavobolih, utrujenosti in izčrpanosti. Pomaga tudi pri utrujenosti oči po dolgotrajnem branju. Oblivanja ne priporočamo v primeru vnetja čelne votline ali obnosnih votlin. 

 »Če obstaja kako zdravilo zame, je to voda.«  Sebastian Kneipp

Ključne besede:
voda, Kneipp, zdravljenje z vodo, kopeli, oblivi, prha, obliv za noge, obliv za roke, obliv za obraz

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: