Skupaj razkrivamo

21.5.2014

Očistite črevo pred postom!
Iz ljudskega zdravnika, z založnikovim dovoljenjem povzela Adriana Dolinar

Pomlad je običajno čas čistilnih akcij tako v naravi kot v naših telesih. Pri čemer pa mi spomladi in zgodaj poleti iz naših teles preganjamo predvsem spomladansko utrujenost. Da bomo pri tem čim bolj učinkoviti, si oglejmo nekaj Voglovih nasvetov, na kaj ne smemo pozabiti pred, med ali po postu.

Očistimo črevo pred vsako postno dieto, čeprav kratko
Zlasti ljudje, ki imajo težav z zaprtjem, bi morali razmisliti o čiščenju črevesja, preden bi se lotili posta. Če tega pred postno dieto ne storijo, jih lahko čakajo hude težave. 
Črevesje oziroma peristaltika začne delovati, ko v prebavila vstopi hrana. Med postom tega dražljaja ni, zato se črevesje giblje manj kot sicer. Če črevesja pred postom ne prečistimo, potem obloge, ki visijo na črevesni steni, obstanejo na črevesnih resicah. To pa izredno škoduje telesu. Lahko pride celo do zastrupitve in do nastanka neljubih stranskih učinkov.

Da se neljubim posledicam izognemo, moramo črevesje očistiti pred vsako postno dieto, četudi ta traja le nekaj dni.

Vogel je za čiščenje črevesja svetoval številna naravna odvajala, ki primerno vzdražijo črevo, da se očisti. Eno takšnih je, na primer, odvajalo iz lanenih semen. 

Ne glede na to, katero rastlinsko odvajalo boste uporabili, pa je ob tem pred in med postno dieto nujno uporabiti tudi klistir. V ta namen si je treba priskrbeti dober sistem za klistiranje (dober irigator dobite, na primer, v trgovinah Sanolabor), da si lahko učinkovito izperemo črevo.

Klistiramo se tudi vsak dan posta 
Med postom je priporočljivo, da vsako jutro izvajamo klistir. To je še posebej dobro, saj se pogosto še po štirih ali petih dneh posta iz črevesja izločajo strupene odpadne snovi. Prav tiste črevesne obloge, ki so obvisele na stenah črevesja, se s takšno nego črevesja lahko počasi odluščijo in zagotovo izločijo iz črevesja.

Kako dolgo bomo post izvajali, je odvisno od zdravstvenih rezerv in tudi od stanja srca. Nekateri se postijo (s sokovi, ob vodi, …) tudi do tri tedne ali še dlje. Tudi tako dolg post zahteva, da vsako jutro opravimo klistir. 

Da preprečimo izsušitev sluznice črevesja
Da bi preprečili preveliko izsušitev črevesne sluznice, namesto same vode za klistir uporabimo, na primer, slezov čaj. 

Vodi za klistir lahko dodamo tudi sluz, ki jo dobimo iz pešk kutine. Uporaben je tudi sluzav čaj iz mahu. Priporočajo pa tudi dodatek iz Usnee, zlasti ker je to odlično razkužilo za črevesje.

Kot razkužilo pa deluje tudi klistirna voda, ki ji dodamo od 10 do 20 kapljic tinkture Echinaforce (iz ehinaceje), saj deluje ugodno na črevesne bakterije. 

Za mlečnokislinske bakterije v črevesju je koristno tudi, če klistirni vodi dodamo eno jedilno žlico koncentrata sirotke (tekoči Molkosan). Desnosučna mlečna kislina sirotke namreč zelo dobro vpliva na krepitev črevesne flore. Vsi ti nasveti predstavljajo dobro nego črevesja, ki je neizogibno potrebna ob postnih dietah.

Po postnih dietah …
Ko s postno dieto prenehamo, se ne vrnemo takoj na običajni dnevni meni, temveč izberemo jedi, ki so primerne za počasen prehod na običajno hrano. Na primer, začnemo z ovseno ali ječmenovo juho. Priporočljiva je tudi riževa sluzna juha. Prvih osem dni po dieti naj ne bi uživali mesnih, jajčnih in sirovih jedi. Prednost naj bi dali zelenjavi, naravnemu rižu, krompirjevi kaši, koruzi in prosu. Prav tako ne smejo manjkati solate in skuta, pomešana z malo česna in peteršilja. Na vsak način moramo biti pozorni na to, kaj jemo na prehodu, ko se na dieto pripravljamo, in takrat ko z njo končamo. To je potrebno tudi zato, da se telo prilagodi tudi z gibanjem črevesja. 

Preden pomislite na postne diete, odpravite zaprtje
Zaprtje lahko zelo lepo odpravimo na naraven način. Zapeko, na primer, odpravljajo suhe slive, zmehčane v vodi. Zaužijemo jih zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem, do izboljšanja stanja. Tudi v mleku kuhane mlade koprive, ki jih zaužijemo zjutraj na tešče, so učinkovite. Za odpravljanje zapeke pomaga tudi kozarec tople vode na tešče. 

Leno črevo razmiga juha iz zmletega čistega pšeničnega zdroba, ki ji dodamo majhno narezano čebulo in zmečkan strok česna. Ko je kuhana, dodamo drobno nasekljan peteršilj in žlico oljčnega olja. Pojemo jo za zajtrk. V hudih primerih zapeke lahko juhi dodamo tudi laneno seme ali seme bolšinca. Seme pred uporabo zmeljemo. 

Zelo učinkovito za odpravljanje zaprtosti je zraven naštetih nasvetov tudi uživanje Molkosana – koncentrirane sirotke, ki z vsebnostjo desnosučne mlečne kisline krepi dobro črevesno mikrofloro, spodbudi peristaltiko in tako uravna prebavo.

Če trpite za zaprtjem že dolgo, razmislite o spremembi prehrane. Uživajte takšno hrano, ki ne zapira. Današnji način prehrane močno škoduje tudi koristnim mlečnokislinskim bakterijam, ki sestavljajo črevesno floro, zaradi česar lahko prav tako pride do zaprtja. Z rednim uživanjem Molkosana – koncentrirane sirotke bomo črevesno floro okrepili in odpravili motnje v prebavi. Začnimo ga uživati enkrat na dan. Ko se začne stanje izboljševati, ga lahko zaužijemo tudi do trikrat na dan. S spremembo prehrane in občasnim uživanjem sirotke bomo črevesno floro ponovno obnovili in uredili prebavo. 

Če je zapeka posledica živčnosti, utrujenosti, razburjanj ipd., poskrbite za odpravljanje teh duševnih tegob. Pomagajo pa tudi dober spanec, sprostitev in dovolj gibanja.

Ključne besede:
črevesje, spomladanska utrujenost, zaprtje, post, odvajala, laneno seme, klistir, slezov čaj, zapeka

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: