Skupaj razkrivamo

17.10.2018

Kako zmagati na več kriznih žariščih hkrati?
Besedilo: Sanja Lončar

Vnetja so v ozadju skoraj vseh bolezni, teh pa je iz leta v leto vse več. Ali z drugimi besedami – ljudje imamo v sebi vse več kriznih žarišč, ki imajo sicer v besednjaku sodobne medicine različna imena, v ozadju vseh pa so dolgotrajna vnetja. Zato postaja znižanje števila kroničnih obolenj največji izziv zdravstva v razvitih sistemih.

Da prevladujoči način zdravljenja izgublja bitko in ne zmore zagotoviti zdravja prebivalstva, neizprosno dokazuje tudi statistika. Znanstveniki pričakujejo, da bomo imeli v dvajsetih letih (od leta 2014 do leta 2034) za 174 % več duševnih in nevroloških motenj, 74 % več smrti zaradi srčno-žilnih obolenj in 70 % več rakavih obolenj. 

Bodo zdravi postali izjema? Ali bo obveljala trditev, »zdravi ste le, dokler ne ugotovimo, zakaj ste bolni«? Očitno je treba nekaj sistemsko spremeniti v načinu našega varovanja zdravja in se s posamičnega gašenja požarov vrniti k sistemskim popravilom. 
Zato so številne nove raziskave usmerjene v iskanje rešitev, s katerimi bi lahko sistemsko zavirali vnetja in tako preprečevali nastajanje kroničnih in degenerativnih bolezni. 

Na teh straneh veliko pišemo o rešitvah na ravni celic in ponovni revitalizaciji prebavnega sistema. In tudi če se ponavljamo, bomo o tem pisali še naprej, ker je to edini sistemski in smotrni način, pri katerem lahko z enakimi ukrepi uredimo veliko različnih težav. 
Znanstveni dosežki in tudi razvoj novih tehnologij in produktov pritrjujejo, da je to prava smer. 

Fenoli – naravne rešitve za vnetja
Zavedanje o močeh antioksidantov (čeprav jim v preteklosti niso dajali učenih imen) obstaja že tisočletja. Znanost je do sedaj uspela v naravi identificirati več kot 8000 različnih fenolov. Med najmočnejšimi so kurkumin, betakaroten, kvercetin, resveratrol, vitamin C, vitamin E ...

Najdemo jih predvsem v začimbnicah, zelenjavi, sadju, vinu, žitih ...

V knjigi Naravne rešitve za bolečine boste lahko prebrali veliko znanstvenih dokazov, kako različni antioksidanti delujejo na zmanjševanje občutka za bolečino in zaviranje nastajanja vnetja. 

Poglabljanje razumevanja nas pripelje tudi do zelo pomembnih podrobnosti. Ena najbolj pomembnih je, kako spraviti antioksidante v takšno obliko, da jih bo telo zares lahko uporabilo. Prav v tem se namreč skriva glavna težava z njihovim delovanjem – večina dragocenih snovi ostane neizkoriščenih ali pa je njihovo delovanje omejeno le na prebavne organe. Zato se razvijalci trudijo najti načine, kako bi njihov izkoristek povečali in jih dostavili tudi drugim tkivom.

Fermentacije, kaskadne fermentacije, raztapljanje v olju, emulziji ali posebnih patentiranih formulah, pravilno kombiniranje z drugimi sinergijsko delujočimi rastlinami (npr. kurkuma + ingver + poper ...) so le nekateri izmed načinov, kako lahko izkoristke močno povečamo. 

Stare modrosti pa dobivajo tudi znanstvene možnosti nadgradnje. 
Tako so znanstveniki ugotovili, da lahko resorpcijo močno izboljšajo tudi z določenimi vitamini (npr. C, E, A, B12), z bioaktivnimi oblikami folne kisline ali s posebnimi novimi molekulami, ki so sicer inertne (ne ostanejo v telesu), opravijo pa vlogo taksista za druge aktivne učinkovine. 

Preluknjanega soda ne moremo napolniti
Še tako dobra kombinacija ne bo mogla narediti čudeža, če v vaši prebavni cevi domuje preveč kvasovk in parazitov, če so resice zlepljene ali je črevo naluknjano.

Poškodovana črevesna sluznica je v ozadju velikega števila vnetji in je nočna mora vsakega terapevta, ker se zaradi nje vsaka terapija lahko zavrti v začaranem krogu. Zaradi vnetja črevesne sluznice telo namreč ni sposobno vsrkati drugih hranil in prehranskih dopolnil in ta tako ne pridejo tja, kjer jih potrebujemo. 

Zato potrebujemo na začetku za zgolj majhno izboljšanje veliko prizadevanja in dodajanja prehranskih dopolnil, ker bo večji del ostal neizkoriščen. A bolj vztrajno bomo rehabilitirali sluznice prebavil, boljše izkoristke hrane in prehranskih dopolnil bomo imeli, zato bo tudi okrevanje vse hitrejše in cenejše. Prav zato postaja sindrom puščajočega črevesja ena osrednjih tem raziskovalcev in je bil pred kratim tudi tema seminarja v študijskem centru Hohe Warte SMA na Dunaju, kjer je bil osrednji predavatelj dr. Krah. 

Hitreje saniramo črevesje, hitreje bomo odpravili vrsto drugih težav. 

Ključne besede:
črevesje, bolezni, vnetja, prebavni sistem, fenoli, antioksidanti, črevesna sluznica

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: