Skupaj razkrivamo

6.2.2009

Ne zaupajte vsakemu nasvetu
Tekst: Sanja Lončar


Predstavljajte si, kaj prestaja vaša koža pozimi. Iz ogretega prostora, v katerem temperatura presega 20 °C, stopite ven, kjer je temperatura krepko pod ničlo. Med vašim telesom in mrazom je v tem trenutku vsaj 3 do 5 slojev oblačil, med obrazom in mrazom pa popolnoma nič. Ustnice so na najtežji preizkušni. Nimajo namreč maščobnih celic, vlaženje ustnic z dihanjem in slino pa pospešuje odvajanje vlage in jih tako dodatno izsušuje.

Zima izstavi račun

Zima je obdobje, ko z obrestmi plačujemo za napake pri negi kože prek leta. Če uporabljate kreme, mila in tonike, ki poškodujejo maščobno-kislinski zaščitni plašč kože, potem v zimo vstopate dobesedno goli. Če tudi sicer ne pijete dovolj vode, boste to pozimi počeli še manj, kar bo poškodovalo celične ovojnice in dodatno zmanjšalo količino vlage v koži.

Če vas zebe in se zato prhate z vročo vodo, bo prijeten občutek zelo kratkotrajen. Vroča voda (posebej v kombinaciji s penečimi mili) bo dobesedno raztopila maščobno-kislinsko zaščito kože in jo bo še bolj izsušila.

Nega s kremami in losjoni na osnovi parafina (parafinum liquidum, mineralno olje, petroleum, vaselinum, eucerin …) bo vse skupaj le zapečatila. Tako kot želodec ne presnavlja nafte, je ne more prebaviti niti vaša koža. Zato mineralna olja kožo le zamašijo in ji onemogočajo normalno dihanje in prehranjevanje.

V medijih in na spletu je vse polno nasvetov za nego kože. Pri branju včasih dobim kurjo polt, ko vidim, kaj vse si nekateri avtorji dovolijo priporočati.

Ne delajte pilinga!

Eni kot sredstvo, s katerim se rešite posušene in hrapave kože ter celice spodbudite k obnovi, priporočajo piling. Vendar preden to storite, pomislite: ali boste pozimi ogulili skorjo z dreves na vrtu? Jih bo to mogoče spodbudilo k hitrejši obnovi? Če koža pozimi namenoma poveča debelino roževinaste plasti (povrhnjice), ima za to zelo dober razlog. Te celice so edino »oblačilo«, ki ga ima koža na voljo, zato je izvajanje pilinga le bližnjica do hujših težav, ki jih bo imela mlada in občutljiva koža pri srečanju z zimskimi pogoji.

Obvarujte se pred UV sevanjem

Koža, ki je »utrpela« piling, je veliko bolj občutljiva na UV sevanje, ki je pozimi še posebej močno. (Posebej na snegu in v višjih legah.) Na UV poškodbe vpliva tudi uporaba sadnih kislin (AHA in BHA), ki jih nekateri proizvajalci promovirajo celo kot posebej primerne za zimsko nego. Uporaba sadnih kislin v kozmetiki pa je po besedah direktorja FDA ena največjih neumnosti kozmetične industrije. FDA je zahtevala celo obvezno označevanje takšnih izdelkov z napisi, da se po njihovi uporabi ne izpostavljajte sončnim žarkom. Razlog je preprost: kisline povečajo dovzetnost kože za poškodbe, lahko povzročijo tudi pretirano pigmentacijo (pege) ali depigmentacijo.

Ne preprečujte tvorbe vitamina D

Med pogosto prebrane nasvete sodi tudi ta, da moramo pozimi nenehno uporabljati kreme za zaščito pred UV žarki, ki naj bi imele vsaj zaščitni faktor 15. Kljub nevarnosti UV sevanj, ki jih ne želimo spregledati, smo do tega priporočila zadržani. Če boste uporabljali zaščitne faktorje, višje od 8, boste ustavili tvorbo vitamina D, ki ga vaše telo, posebej v tem obdobju, še kako potrebuje. Nujno ga potrebujete za zdravje kosti, zaščito kože in normalno delovanje kopice hormonov. Ker pozimi vpijamo blagodejnost sonca le skozi obraz in roke, je prekomerna zaščita lahko bolj škodljiva kot koristna.

Zdrava koža, negovana z naravno kozmetiko na osnovi naravnih olj, ki so močni antioksidanti, bo kos UV žarkom tudi pri zmernejši uporabi zaščitnih krem. Če pa greste na smučanje ali na področja z močnejšim sevanjem, uporabite nižje faktorje, saj zagotovo ne boste zunaj 12 ur.

Pazite, kaj dajete na ustnice

Seznam nasvetov zaključujemo s komentarjem na napotke o negi ustnic. Strinjamo se, da ustnice potrebujejo dodatno nego, vendar je nujno razlikovati med preparati, ki jih bodo naredili še bolj odvisne od nege, in tistimi, ki jih bodo ščitili brez dodatnega izsuševanja. In ker boste največji del te »zaščite« pojedli, zelo natančno preberite sestavo teh izdelkov. Osebno na svojem krožniku ne maram ftalatov, parabenov, umetnih barvil in arom, zato zanje tudi v sredstvih za nego ustnic ni prostora.

Ključne besede:
nega ustnic, piling, UV sevanje, vitamin D

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: