Skupaj razkrivamo

29.11.2018

»A tebe nikoli nič ne boli?«
Besedilo: Sanja Lončar

To neumno vprašanje slišim vsakič, ko nekdo izve, da doma nimamo protibolečinskih tablet. 

Seveda me boli, in to pogosto, le da sem se z leti naučila, da lahko skoraj vsako bolečino stopim, zamrznem, pojém ali preglasim z nečim drugim.

Če še niste vešči ustvarjalnega ravnanja z bolečino, srčno upam, da boste po branju našega novega priročnika razumeli, da bolečina ni nekakšna strela, ki udari z jasnega, odžene pa jo lahko le tableta. Bolečina ne pade z neba – ustvari jo proces v telesu, in če veste, zakaj je nastopila, imate veliko možnosti, da jo hitro pošljete tja, od koder je prišla. 

Topljenje bolečine
Toplota je čudežno zdravilo. Mehča tkiva, sprošča krče in izboljšuje prekrvavitev, zato lahko z njo odpravimo res številne težave. Vsakič, ko bolečino sproži nepretočnost, zakrčenost ali kaka druga blokada v pretokih, bo vroča kopel, savna, termofor, topli obkladek ali mazilo z grelnim učinkom težavo odpravilo bolje kot tableta, ki le izklopi naš občutek za bolečino. 

Tudi zaužitje toplega čaja ogreje prebavila in črevesje, zato včasih toplota pomaga celo bolj kot učinkovine v čaju. Že trideset let je minilo, odkar mi je izkušena Tajka priporočila, naj pri menstrualni bolečini vsakič spijem pol litra tople vode. Pravi, da pri njih to ve vsaka deklica – topla voda v črevesju od znotraj segreva tudi jajčnike in maternico, zato bolečina hitro popusti. Če pa dodamo še nekaj toplote od zunaj, vse skupaj poteka še gladkeje. 

Nekoč je bila topla opeka glavna »prva pomoč«, lahko pa segrejemo tudi pirine luščine ali, še bolje, blazinico s češnjevimi pečkami ali z glinenimi kroglicami. Te se odlično prilagajajo telesu in jih lahko namestimo povsod, kjer čutimo otrdelost in pomanjkanje pretočnosti. 

Topli obkladki, mazila, vrečke in obliži delujejo tako, da dražijo kožo. Za ta namen so od rastlin najpogosteje v rabi hren, čili, kafrovec, klinčki in cimet. Čeprav povzročijo prehodno rdečico na mestu nanašanja, gre za neškodljiv in začasen stranski učinek. Veliko pomembnejše je, da s svojim delovanjem učinkovito odpravijo bolečino. 

Številne raziskave, s katerimi so preizkušali izvlečke, kreme in obliže, so pokazale, da čili za najmanj 30 odstotkov zmanjša občutek bolečine. Čili deluje večplastno: lokalno ustvarja občutek toplote, hkrati pa acetilsalicilne snovi, podobne tistim, ki jih vsebujejo vrbova skorja, močvirski oslad in sintetizirane snovi (denimo aspirin), umirjajo vnetje in redčijo kri. Povrhu čili spodbuja izločanje telesnih protibolečinskih snovi (endorfini) in zmanjšuje delovanje nocioceptorjev, s čimer zmanjša naš bolečinski prag. 

Grelna mazila so zato odlična pomoč, ki se še posebno izkaže pri kroničnih bolečinah, ko je potrebna daljša obravnava. 

Zamrzovanje in prebavljanje bolečine?
Ko tkivo zateka ter s tem pritiska na živčne končiče in kapilare, začutimo boleče utripanje. Koža je preprosto pretesna za toliko tekočine, ki se nabira pod njo, zato tlak narašča, mi pa se počutimo kot balon, ki bo vsak hip počil. Tudi v tem primeru je bolečino najbolje odpraviti z vzrokom vred. Če bolečino povzroča oteklo tkivo (pri zlomu, zvinu, udarcu …), bomo z mrzlim obkladkom ustavili pretiran »promet« krvi in limfe ter zmanjšali občutljivost celic, zadolženih za zaznavo bolečine. Hkrati si lahko pomagamo tudi s proteolitičnimi encimi, ki oteklino v rekordnem času dobesedno »pojéjo«. Ko oteklina ne napenja več tkiva, ugasne tudi občutek bolečine – in težava je rešena. Več o tem boste lahko prebrali v besedilu o bromelainu na naslednjih straneh teh novic. 

Zmanjševanje bolečine s hidroterapijo
Vodna masaža, namakanje v termalnih vodah ali morju, Kneippovi oblivi, kopeli ... – vse to so le nekatere izmed protibolečinskih metod, ki jih močno podcenjujemo, delujejo pa še kako učinkovito. Hidroterapija je namreč odlična preventiva, omogoča merljivo zmanjšanje uporabe zdravil in prispeva k zmanjševanju zagonov kroničnih bolezni.
Kopeli nam omogočajo, da iz tkiv zelo hitro izplaknemo kisle presnovke in raztopimo boleče sedimente (ne da bi pri tem obremenjevali ledvice, jetra in pljuča), hkrati pa nas voda sprošča in omogoča, da telo, razbremenjeno sile težnosti, ponovno začuti svoj naravni položaj. 

K hidroterapiji pa spada tudi že omenjeno izmenjevanje mrzlih in toplih obkladkov, ki močno pospeši cirkulacijo v vseh naših notranjih sistemih, to pa pripomore k odpravi blokad, ki povzročajo bolečino.  

Zmanjševanje bolečine s spremembo "softvera"
Se tudi vi napačno držite in vas zato boli hrbtenica, pa tega ne znate odpraviti? 

Jemanje protibolečinskih tablet ne bo ustavilo obrab, ki jih ustvarjajo napačna drža ali gibi. Oglejte si svoje čevlje – če je en čevelj ali en rob bolj obrabljen kot drugi, očitno hodite nepravilno in s tem obremenjujete hrbtenico. 

Metoda Feldenkrais upošteva, da je veliko bolečin že zapisanih v možganih. Telo določene gibe izvaja preprosto po programu in čeprav to izziva bolečine, večina ljudi ne zna spremeniti takšnega programa. Feldenkrais pa se je ukvarjal prav s tem, kako se prevzgojiti od takšnih škodljivih navad. 

Metoda deluje tako, da izvajamo gibe, ki jih možgani ne poznajo, zato jih ne morejo izvajati avtomatsko. To omogoča nastajanje novih nevronskih poti, ki drugače premikajo mišice, zato se napačno privzgojene navade lahko ponastavijo. Ko enkrat izbrišemo stari, napačni program, lahko začnemo telo na novo učiti, kako naj pravilno izvaja gibe, da ne bodo ustvarjali preveč pritiska na določena vretenca, sklepe ali mišice.

Redčenje bolečine
Vsakič, ko se kri in limfa zgostita, pride do zastojev v telesnih »ozkih grlih«. To se lahko zgodi na mestu kake stare poškodbe, enako velja za ozke prehode, ki nastanejo zaradi daljšega sedenja in prisilne drže. V obeh primerih nas bolečina opozori, da smo se preveč »zgostili«. (Obvezno si preberite tudi besedilo o fascijah!) V naših knjigah o začimbah ste verjetno že neštetokrat prebrali, kako velike so moči začimbnic, ko gre za redčenje krvi. Cimet, ingver, kurkuma, česen, čemaž, bazilika in številne druge rastline zelo učinkovito redčijo kri. Pogoj, da dobro opravijo svoje poslanstvo, je, da smo dovolj hidrirani. Po suhi strugi ni mogoče prevažati dragocenih tovorov, zato te rastline, vsej svoji blagodejnosti navkljub, ne morejo doseči svojega namena, če smo dehidrirani. 

Ko nekaj zaboli, telo predvsem kliče po vodi. Glavobol je našim babicam pomenil signalno lučko za »popij vodo«. Dandanes ga zmotno razumemo kot »popij kavo in pojej nekaj sladkega«. Najprej poskusite z vodo – praviloma kaj drugega sploh ne bo potrebno, če že, pa na pomoč pokličite katerega koli od dragocenih naravnih zakladov, ki redčijo kri in izboljšujejo krvni obtok (rožmarin, ginko ...), in težava bo hitro odpravljena.

Ključne besede:
protibolečinska tableta, bolečina, toplota, topli obkladki, grelna mazila, proteolitični encimi, možgani

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: