Skupaj razkrivamo

29.2.2008

Antibiotiki: nas bodo rešili ali pokončali? 
Piše: Sanja Lončar

Slovensko zdravstvo zelo nerado govori o neslavni statistiki obolelih za bolnišničnimi okužbami, odpornimi na antibiotike (MRSA). Res je, da v zdravstvenem sistemu marsikaj škriplje, vendar pogosto pozabljamo, da smo tudi mi del te zgodbe. Kakor vsaka druga infekcija, tudi MRSA zahteva plodna tla. To, da smo zaužili že toliko antibiotikov, da na koncu ni več na razpolago nobenega, ki bi nam pomagal, je delno tudi naša krivda.

Farmacija je poskrbela, da jih zdravniki predpišejo za vsako malenkost. Mi pa smo to prakso sprejeli in mnogi so celo jezni, če zapustijo ordinacijo svojega zdravnika brez antibiotika ali kakšnega drugega močnega zdravila.
Verjemite, da oče penicilina ni imel v mislih, da bi bilo treba njegovo zdravilo jemati kot bonbone!

Kdaj bo počilo?
Po navedbah Patricka Holforda v knjigi 100% zdravi (Založba MK, žepnice) naš nori svet zaužije 50.000 ton antibiotikov letno.
Se zavedate, koliko je to? Če pri povprečni kuri zaužijemo 3-krat na dan po eno kapsulo antibiotika in to počnemo 5 do 7 dni, potem bi okvirno lahko izračunali, da je 50.000  ton dejansko 5.000.000.000 kur antibiotikov na leto.
Polovica sveta skoraj ne ve, da obstajajo, zato se v drugi polovici potrudimo, da zaužijemo še njihov delež.

Veliko antibiotikov pojedo tudi živali, ki živijo v nemogočih razmerah in so zato zelo slabega zdravja. Veterinarske inšpekcije nas tolažijo, da v trgovinah ni naprodaj mesa, v katerem so sledi antibiotikov. Nihče pa ne govori o tem, da ponavljajoče se kure antibiotikov tudi pri živalih ustvarjajo bakterije, odporne na antibiotike, ki se po prehranski verigi lahko pritihotapijo do nas.

Antibiotiki so sestavni del arzenala, s katerim obdelujejo gensko spremenjene organizme. Zato je zelo utemeljen sum, da genska manipulacija pospeši tvorbo proti antibiotikom odpornih patogenih organizmov.
Dr. Stuart Levy, raziskovalec z univerze Tufts v Bostonu, pravi, da je trenutna situacija brez primere v človeški zgodovini in da danes obstajajo nove, proti antibiotikom odporne različice vseh vrst patogenih bakterij, ki povzročajo bolezni.

Kdaj bo počilo in nas bo pokončal patogeni sev, ki je mutiral zaradi našega prekomernega jemanja antibiotikov, je le vprašanje časa.
Po mnenju Geoffreya Cannona so ravno antibiotiki eden izmed vzrokov za nastanek novih bolezni. S tem, ko uničujejo našo črevesno floro, omogočajo, da se nekontrolirano razrašča vrsta nevarnih bakterij, ki so sicer ves čas prisotne, a jih ima zdrava črevesna flora pod nadzorom. Zato Cannon odsvetuje uživanje antibiotikov, razen v primerih, ko bakterijska okužba resnično ogroža življenje oziroma bi nezdravljena z antibiotiki vodila v hujšo obliko bolezni.

Probiotiki namesto antibiotikov
Zavedni zdravniki se vse bolj obračajo stran od antibiotikov in terapevtsko uporabljajo probiotike.  Namesto antibiotika, ki bi pokončal neželene bakterije, a pri tem za daljši čas poškodoval lastno obrambo telesa, predpišejo probiotike, ki, nasprotno, naravno obrambo telesa okrepijo in mu pomagajo premagati vsiljivce.
O probiotikih boste zagotovo slišali vedno več. Začeli so ponudniki raznih jogurtov, ki nas z vsemi sredstvi prepričujejo o krepčilni moči svojih izdelkov… Kmalu jim bo sledila tudi farmacija, ki že ima resen namen nadoknaditi zamujeno.
Sodeč po količini referatov s to temo, ki so jih predstavili na pred kratkim končani konferenci v Parizu, se nam obeta vse več pripravkov na osnovi probiotikov.

Že sedaj ni vse, kar ponujajo pod tem imenom, enako učinkovito. V prihodnje lahko pričakujemo še večjo ponudbo in še več tistih, ki bodo lovili v motnem.
Čim več boste vedeli, lažje se boste pravilno odločili. Najboljše od vsega pa je poskrbeti, da vaša črevesna flora ostane nedotaknjena in zdrava.

Ključne besede:
antibiotiki, črevesna flora, probiotiki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: