Skupaj razkrivamo

1.2.2019

Rešite se zasluzenosti!
Besedilo: Katja Podergajs

Mikrobi obožujejo zasluzena telesa. V njih se počutijo kot v welnessu. Res želite biti petzvezdično doživetje za viruse in bakterije?

Zasluzenost se lahko pojavi v različnih delih telesa. Zasluzenost dihal prepoznamo lažje kot denimo zasluzenost vranice ali maternice. 

Če imate pogosto občutek, da imate v grlu kepo, ki je ne morete pogoltniti, če čutite pritisk v sinusih in oteklost v nosu, če vas sili k odkašljevanju, če se vas radi lotevajo prehladi in nasploh čutite, da so pljuča vaša občutljiva točka, telesu pomagajte z zmanjšanjem zasluzenosti.

RAZSLUZENJE V TREH POTEZAH

HIDRIRAJTE TELO
Če smo dehidrirani, telo sproži varovalne mehanizme in zasluzi pljuča. S tem prepreči, da bi z dihanjem izgubili od 1/2 do 1 litra vode na dan. To je cena za »močvirje« v pljučih, ki raznovrstnim patogenim organizmom omogoča nemoten razvoj. Ker je brez hidracije nemogoče razsluziti telo, je prvi ukrep, s katerim se začneta vsako razstrupljanje in razsluzevanje, vnos zadostnih količin vode. Pozimi si lahko pomagate tudi s čaji, ki podpirajo dihala, vendar ti ne morejo v celoti nadomestiti vnosa vode!

IZLOČITE ŽIVILA, KI ZASLUZIJO TELO
Vsaj v obdobju, v katerem smo na udaru respiratornih virusov, zmanjšajte ali opustite vnos živil, ki prispevajo k zasluzenosti. Odpovejte se mleku in mlečnim izdelkom, izdelkom iz moke, zlasti pšenične, ter sladkim živilom. Omejite tudi uživanje jajc in mesa. Namesto po pšeničnih izdelkih raje posegajte po brezglutenskih žitih. Sladila naj nadomestijo suhi sadeži, sladkor kokosovih cvetov, javorjev sirup, melasa … 

Namesto mleka uživajte več napitkov na osnovi riža, ovsa, mandljev ali kokosovega mleka. Tudi mlečno smetano lahko nadomestite s kokosovo, riževo ali ovseno smetano. Pri izbiri bodite pozorni na sestavo, saj med tovrstnimi izdelki obstajajo zelo velike kakovostne razlike. Nekateri namreč vsebujejo bore malo žit, zato pa veliko sladkorjev. Ne nasedajte napisom: nekateri ponudniki namreč uporabo riževega slada deklarirajo kot »riž brez dodanega sladkorja«. Pravo podobo o količini sladkorja v tovrstnih napitkih dobite le, če preberete tabelo hranilnih vrednosti. Videli boste, da so mnogi tovrstni napitki prej sladilo kot napitek. 

Če piše, da je v 100 ml napitka 6 odstotkov sladkorjev, to pomeni, da ga je v 1 litru za 12 žličk, 4 odstotki pomenijo, da ga je za 8 žličk, 3 odstotki pa, da ga je za 6 žličk na liter. Precejšnja razlika, mar ne? Če je riževo mleko sladkano z riževim sladom, je to veliko boljša izbira, kot če je sladkano s trsnim sladkorjem ali s koruznim sirupom.

Vzemite si nekaj minut časa in se seznanite tudi z drugimi podrobnostmi, po katerih se razlikujejo raznovrstne zamenjave za mleko. Številne rastlinske smetane so namreč tako obremenjene s škodljivimi E-ji, da utegnejo biti celo bolj problematične kot mlečna smetana. Še posebno pozorni bodite pri nakupu konvencionalnih (brez ekološkega certifikata) napitkov, saj pogosto vsebujejo esterificirane ali hidrogenirane maščobe. Tudi žitni napitki se precej razlikujejo med sabo. Ni vseeno, ali napitek vsebuje 6 ali 12 odstotkov mandljev, 10 ali 17 odstotkov riža … Prav tako ni vseeno, ali sojino mleko izdelujejo iz sojine moke ali pa iz namočenih, morda celo nakaljenih sojinih zrn. Pri izdelavi napitkov The Bridge denimo uporabljajo visokogorsko izvirsko vodo in jim ne dodajajo sladkorjev. Vsebujejo le italijanski ekološko pridelani riž, drugače kot številni drugi napitki, izdelani na osnovi kitajskega ali indijskega riža. Tudi dodatek kalcija je iz naravnih alg. 

POSPEŠITE REDČENJE SLUZI 
Ne samo z boljšo izbiro živil, sluz lahko odpravimo tudi z uživanjem začimb, ki jo hitro razredčijo. Tozadevno so učinkoviti hren, čili, česen, čemaž in čebula. Pomagajo tudi cimet, ingver, piment, poper …

Tudi eterična olja, kot so denimo olje evkalipta, rožmarina, bora, citrusov, cimeta, mete in klinčkov, pomagajo redčiti sluz in hkrati dezinficirati dihalne poti, tako da si mikrobi v njih ne morejo »splesti gnezda«.

Ključne besede:
zasluzenost, hidracija, mikrobi, dihala, zasluzenost pljuč, pljuča, dehidriranost, mlečni izdelki, začimbe

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: