Skupaj razkrivamo

5.4.2019

Kje ga »lomimo« pri hujšanju?
Besedilo: Marija Kočevar

Idealnih postav je toliko kot ljudi, le da ima tisto idealno navadno nekdo drug. V revijah, ki govorijo o modi in lepoti, gledamo suhljate manekenke upadlih obrazov, ki jih postavljajo kot lepotne ideale. Celo moški manekeni so čedalje vitkejši, mišice pa niso več moderne, tako da so si fantje in dekleta čedalje bolj podobni. Le še nekaj ličil – in človek ne ve več, kdo je kdo.

DIETE DELUJEJO LE KRATEK ČAS
Oblikovanje postave ljudje pogosto omejijo na preštevanje kalorij in ur vadbe v fitnes centrih. Pri tem pozabljajo, da ima telo svoje zakonitosti, spomin in voljo. Kadar ga za daljši čas prikrajšamo za hranila, se prestavi na varčevalni program. Telo v pomanjkanju panično proizvede nove celice, v katerih lahko shranjuje zaloge. Zato začetno veselje ob hitri izgubi kilogramov hitro uplahne. To je čas, v katerem strogi režim popusti, kilogrami pa se že kmalu zatem vrnejo, in to s pribitkom. Telo je namreč v času pomanjkanja razvilo strah, da bo ves čas prikrajšano, zato vsa hranila, ki jih ne potrebuje za golo preživetje, pospravi v zaloge. In tako smo prišli do tako imenovanega jojo učinka.

IZDELKI BREZ KALORIJ REDIJO
V telo vnašamo industrijsko vnaprej pripravljeno hrano, ki je v celoti oropana hranil, obenem pa zelo kalorična. V želji, da bi zmanjšali število zaužitih kalorij, ne da bi obenem temeljito spremenili svoje navade, posegamo po izdelkih brez sladkorja ali z dodatkom umetnih sladil. S tem resda zmanjšamo število zaužitih kalorij, vendar si nakopljemo drugo, morda še večjo težavo. Umetna sladila v telesu delujejo kot hormonski motilci. Sladki okus na jeziku možganom in prebavilom sporoča, da prihaja hrana. Sproži se hormonski odziv, raven inzulina v krvi se poviša, hranil pa od nikoder. Tako čutimo še hujšo lakoto in pojemo veliko več, kot bi sicer. 

Raziskave, opravljene v ZDA, kažejo, da je pri ljudeh, ki pijejo lahke pijače, tiste povsem brez kalorij, verjetnost, da bodo postali predebeli, dvakrat večja kot pri tistih, ki pijejo običajne pijače.

Poleg tega so ojačevalci okusa (denimo mononatrijev glutaminat) močni nevrotoksini. Vsebujejo jih mesni izdelki, gotove jedi za pripravo v mikrovalovni pečici, slani prigrizki, azijska hrana … težko se jim je izogniti. Telo zna predelati hranila, jih razgraditi na ogljikove hidrate, aminokisline in maščobne kisline ter jih uporabiti za svojo izgradnjo in delovanje. Ne pozna pa vseh umetnih in rafiniranih sestavin, gensko spremenjenih žit, stročnic in zelenjave, ki mu jih ponujamo dandanes. Ker ne ve, kaj bi z njimi, jih del izloči, del pa uskladišči v obliki maščobe. To je tista »nenormalna« maščoba, ki je še nikoli v zgodovini nismo poznali, zdaj pa se pojavlja na trebuhu, stegnih in zadnjici – celo pri mladih ljudeh in otrocih. 

Normalno človeško telo ima strukturno maščobo (v mišicah, ob sklepih, na dlaneh, stopalih …) ter maščobo med tkivi in organi, ki jo uporablja kot energijo v času dejavnosti.

NAJNADLEŽNEJŠE OBLOGE SE POSLOVIJO ZADNJE
Ko se je človek še prehranjeval v naravi, je s sadeži, koreninicami, z listi in mesom živali, ki jih je uplenil, dobil vse encime in minerale, ki so potrebni za predelavo te hrane. 

Njegovo črevesje je vsebovalo obilo probiotičnih bakterij, in to v pravem razmerju. 
Poznal je tudi obdobja obilja in obdobja stradanja. To ga ni spravljalo v strah, saj je vedel, da bo prišel do hrane, ko bo to zares potrebno. V zadnjih 40 tisoč letih se človeško telo skorajda ni spremenilo, zato imamo še zdaj sposobnost, da zdržimo brez hrane po ves dan, teden ali celo dlje. Telo zna poiskati energijo tam, kjer je uskladiščena, in jo po potrebi uporabiti. Ko izčrpa zaloge glukoze, se loti zalog notranje maščobe – tiste, ki na zunaj ni vidna. Ko jo porabi, se loti beljakovin (mišice, koža), kar pa se dandanes zgodi šele po mesecu dni ali več posta. Šele nato se telo loti tiste »nenormalne« maščobe, ki jo je pospravilo na trebuh, stegna in zadnjico. 

ŽELJA PO HUJŠANJU ZAVIRA HUJŠANJE
Kdor razume delovanje zakona privlačnosti, ve, da je nemogoče shujšati tako, da se ves čas ukvarjamo s hujšanjem. S tem le utrjujemo svoje videnje sebe kot osebe, ki ima težave z odvečnimi kilogrami. 

Najlažje shujšamo takrat, ko smo zadovoljni s sabo in preprosto pustimo, da od nas odide vse, kar je odvečno. 

Številni ljudje so že opazili, da se kilogrami najraje kopičijo takrat, ko v sebi nosimo nerešene težave. Ko jih rešimo, izpuhti tudi odvečna teža, v katero so bile zapakirane. 

Ključne besede:
postava, diete, kalorije, vadba, hranila, industrijska hrana, maščoba, probiotične bakterije, hujšanje

 

Sorodni članki:

3,515625E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: