Skupaj razkrivamo

11.12.2019

Počasi se daleč pride
Besedilo: Sanja Lončar

Požirek za požirkom, grižljaj za grižljajem, dih za dihom … tako se gradi zdravje.
Svoje telo si zamislite kot veliko tovarno, v kateri nenehno nastajajo novi rezervni deli zanj. Tekoči trak se nikoli ne ustavi, če seveda na zmanjka elektrike, surovin in delavcev. 
Tako kot stroj ne more »pogoltniti« več ton surovin naenkrat, ima tudi naše telo raje pravočasno in kontinuirano dostavo, kot da ga enkrat na teden zasujemo s količinami za sedem dni. 

Ker smo podlegli miselnosti, da je več vedno tudi boljše, se številni ljudje ne zavedajo, kako malo potrebuje naše telo. V resnici marsikaj, kar nas poganja, zdravi in obnavlja, potrebujemo v količinah, ki so očesu nevidne. V vsem življenju ne bomo zaužili več vitamina B12, kot tehta zrno prosa, elementov v sledeh pa potrebujemo v komaj merljivih količinah. Celo količino vitamina C, ki ga potrebujemo za vse leto, je mogoče spraviti v nekaj jušnih žlic. 

KONTINUITETA JE POMEMBNEJŠE OD KVANTITETE
Tako kot ne morete dihati samo nekajkrat na dan, tudi druge snovi potrebujete čim bolj kontinuirano. Prav zato je stara modrost zdravljenja skrbela predvsem za kontinuirano dovajanje koristnih snovi. Mamice so bolne otroke mazilile, jim izmenjevale obkladke in skrbele, da so ves dan po požirkih uživali blagodejne čaje ali sirupe.

Tudi zdaj se potrebe našega telesa niso spremenile. Telo bi nam bilo najbolj hvaležno, če bi mu do okrevanja pomagali z okrepljeno pozornostjo in z nenehno podporo zdravilnih učinkovin. Spremenilo se je predvsem to, da nam je »denar ukradel čas«, zaradi česar si razkošja posvečanja sebi in bližnjim ne privoščimo več. 

Celo tablete, ki smo jih nekoč jemali po trikrat na dan, bi zdaj najraje zaužili v velikosti XXL, po možnosti še z vgrajeno tehnologijo, ki skrbi za kontrolirano podaljšano sproščanje učinkovin … Ker nimamo časa, da bi trikrat na dan odprli usta? Iz enakega razloga veliko manj posegamo po kapljicah, ki so čistejše in hitreje učinkujejo, kot po tabletah in kapsulah, saj bi se morali »zamuditi« še z iskanjem žličke in štetjem kapljic. 

Da bi si večkrat na dan skuhali čaj ali pripravljali sveže stisnjene sokove, je za številne ljudi prezahtevno, zato nenehno dobivam vprašanja, kot je to, katera termovka je najprimernejša za celodnevno ohranjanje napitkov. 

KAKOVOST JE POMEMBNEJŠA OD KOLIČINE
Ni vseeno, ali spijete liter sveže pripravljenega ali liter oksidiranega čaja. 
Ni vseeno, ali ste čaj pripravili s trdo ali z mehko vodo. Tako kot se perilo bolje opere z uporabo deževnice, tudi mehka voda iz zdravilnih rastlin vsrka veliko več učinkovin, čaji pa tako niso le okusnejši, temveč tudi zdravilnejši. 

Ni vseeno, v čem segrejemo vodo za čaj. Najslabša možnost so kovinski in plastični električni grelniki. Vodo za čaj bi bilo idealno segrevati na ognju. Najboljša opcija je kmečki štedilnik, plin pa je vedno boljši od elektrike. Če ne verjamete, enak čaj pripravite z vodo, ki ste jo segreli na različne načine, in prepričali se boste, kako različni so. 

Ni vseeno, v čem in kako pripravimo čaj. Čaj je treba vedno pripraviti v stekleni, keramični ali emajlirani posodi, nikoli v posodi iz aluminija ali nerjavnega jekla Da boste ujeli dragocene hlape eteričnih olj in jih vrnili v čaj, je nujno tudi to, da je pokrit.

Skodelico, čajnik ali lonček torej pokrijemo s krožnikom ali pokrovom!

Pri izbiri čajev bodite pozorni, da so res ekološki in da so zapakirani tako, da do vas ne pridejo oksidirani in razdišani. Samo od takih čajev lahko pričakujete blagodejne učinke – za vse drugo je škoda časa in denarja. 

Ključne besede:
čaj, voda, sok, napitek, priprava

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: