Skupaj razkrivamo

18.3.2009

Ustvarimo si dom brez alergij; Tekst: Metka Pezdirec in Jožica Pinter

Ste »bolni brez vzroka«? Vse več je ljudi, ki se slabo počutijo, nimajo prave volje in moči, trpijo zaradi alergij, pa v bistvu ne vedo, zakaj. Razlaga je preprosta: so žrtve zastrupljenega življenjskega prostora. Šele v zadnjem času smo se začeli zavedati, da lahko ogrožata naše zdravje tudi okolje in dom. Onesnaževanje s kemijo ne škoduje le zunanjemu okolju, temveč pogosto privede do tega, da je še bolj kot zunaj onesnažen zrak v hiši. Ker pa človek moderne dobe večino časa preživi v zaprtih prostorih (na delovnem mestu, v hišah in stanovanjih), je naše zdravje vse bolj načeto. V prostorih smo izpostavljeni skritemu učinkovanju strupenih plinov (človek v 24 urah vdihne od 5000 do 8000 litrov zraka), ki izhlapevajo iz lesnih premazov ter pronicajo iz lepila za talne obloge in tapete, pohištvo je lahko polno formaldehida, na zadnjih stenah omar se pogosto razbohotijo plesni, svoje pa dodajo še stenske barve na osnovi polimerov. Če tako onesnažen zrak vdihavamo dan za dnem, nam resno ogrozi zdravje, saj pogosto povzroči alergijske reakcije, kot so težave z dihanjem (najpogosteje astma – alergijska reakcija v pljučih, ki se ji pogosto pridružita še vnetje nosne sluznice in očesne veznice) in draženje kože. Pri nekaterih ljudeh povzročajo alergijske reakcije tudi prah in pršice ter glive in plesni.

Lahko zbolimo zaradi gradbenih materialov, pohištva in vsega drugega, kar sodi v današnji koncept udobnega bivanja? So bolne tudi hiše? Strokovnjaki odgovarjajo pritrdilno. Medtem, ko so se zdrava živila in drugi izdelki za zdravo življenje že uveljavili in jih je sprejelo veliko število ljudi, pa je koncept »zdravega doma« za večino novost. Ironija je, da isti ljudje, ki se zavzemajo za naravna živila in naravne proizvode za osebno nego, pri opremljanju doma še vedno pogosto izberejo materiale, ki vsebujejo nešteto kemičnih dodatkov – prav takšnih dodatkov, kakršne zavračajo v hrani in kozmetiki. Spet drugi označujejo ekološko gradnjo le kot modno muho. Spoznanje, da je treba zdravo življenje razširiti tudi na dom, se je začelo v Nemčiji in se sedaj širi tudi na ostalo Evropo. Tak način gradnje je v sodobnem načinu življenja postal nuja in potreba.

Pri sodobnih domovih je tako v sami zgradbi kot opremi veliko organskih kemičnih preparatov, uporablja pa se tudi široka paleta izdelkov za čiščenje, zatiranje mrčesa in barvanje. Večina jih je narejena iz petrokemikalij. So organske spojine z nizkim tališčem, običajno vnetljive in netopljive v vodi ter lahkohlapne, kar pomeni, da že pri nižji ali sobni temperaturi oddajajo hlape, ne glede na to, ali so v tekočem ali trdnem stanju. Nakopičene izparine so pogosto toksične, skoraj vse pa dražeče. Najbolj nevarne so naslednje:

FORMALDEHID – zelo cenjen v industriji kot vezivo in sredstvo za konzerviranje. Pogosto se uporablja v gospodinjstvu in gradbenih materialih (vezane plošče, zidne izolacije, tapete, pohištvo, preproge, oblazinjeno pohištvo, pregrinjala, ki jih ni potrebno likati itd.). Znano je, da draži kožo, oči, nos (pogoste krvavitve) in grlo, povezujejo ga z dihalnimi problemi, glavoboli, utrujenostjo in želodčno slabostjo; domnevajo, da je tudi kancerogen. Še več, deluje tudi kot senzibilizator, tako zase, kot za druge snovi, znižuje mejo alergijskih reakcij. Zdravju je zelo nevaren in ga nikoli ne bi smeli uporabljati. Zaradi tega je v mnogih državah njegova uporaba že prepovedana!

FENOL – fenolne sintetične smole, ki vsebujejo formaldehid, se uporabljajo pri trdi plastiki, stenskih barvah, ometih in lakih. Fenoli povzročajo številne nevšečnosti, od izpuščajev, do težav z dihanjem in se jih je potrebno izogibati, prav tako kot formaldehidom.

FUNGICIDI – glive in plesni najdemo tako na prostem, kakor tudi po hišah, še posebej tam, kjer so stene stalno prepojene z vlago, zračenje pa je slabo. Neprodušne stene, tla, stropovi in okna onemogočajo kroženje zraka in s tem spodbujajo razvoj plesni. Plesni so povsod, v vsakem kubičnem metru zraka, in se ne kažejo vedno v obliki temnih madežev na steni. Če so stene pobarvane s snovmi, ki vsebujejo kemikalije proti plesnim, potem so v zraku, ki ga vdihavamo, prisotni še fungicidi (80 odstotkov jih je rakotvornih). Dognano je, da je kar pri tretjini alergikov vzrok obolenja plesen.

Na naše osebno zdravje in dobro počutje ne vpliva le to, kar jemo, pijemo in dihamo, temveč presenetljivo veliko tudi naše hiše, zlasti pa materiali, iz katerih so narejene. Tako kot je obleka naša »druga koža«, deluje hiša kot »tretja koža«, ki nam nudi dodatno zaščito, udobje in zavetje.

Potrebujemo zdrave domove, takšne, ki nam bodo pomagali do novega načina življenja, domove, ki niso bolni, ampak zdravilni za telo, duha, um in planet. Vzemite si čas, identificirajte sprožilce alergij in dražila v vašem bivalnem okolju ter se postopoma in sistematično lotite sprememb. Vaš dom ne bo več vzrok vaših težav, ampak bo pripomogel k njihovi razrešitvi.

Ključne besede:
alergije, dom, bolezen, slabo počutje, okolje, kemija, prostor, strupen plin, zdravje, pohištvo, formaldehid

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: