Skupaj razkrivamo

15.1.2010

Naravno nad težave s trebušno slinavko
Priredila: Adriana Dolinar


Kadar trebušna slinavka zaradi določenih vzrokov ne deluje optimalno, se lahko pojavi zmanjšano izločanje hormona inzulina, ki razgrajuje sladkor v organizmu.

Posledice tega stanja so izločanje sladkorja v urinu, močna žeja, izguba teže, pojav očesne mrene in pojav ketonov v krvi. Sodobna medicina takšno stanje imenuje diabetes oziroma sladkorna bolezen ter bolnike s tem obolenjem »zdravi« z dieto in inzulinskimi pripravki. Če pa resnično želimo ponovno vrniti trebušno slinavko v ravnovesje ali vsaj izboljšati njeno stanje, se moramo poleg odpravljanja posledic – dodajanje inzulina, ko ga telo ne proizvaja več dovolj, spremembe diete, … – vprašati, kaj je trebušno slinavko v takšno stanje sploh pripeljalo. Bolj ko bomo vzroke iskali na vseh ravneh našega bivanja: na fizični, psiho-socialni in duhovni, bolj bomo uspešni pri ponovnem vzpostavljanju ravnovesja telesa in duha ter s tem tudi ravnovesja trebušne slinavke. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč tradicionalne medicine, ki imajo celosten odnos do zdravja človeka. Ena takšnih je npr. kitajska tradicionalna medicina, ki težave s trebušno slinavko povezuje tudi s pretirano ujetostjo posameznika v občutke skrbi ali nenehnega razmišljanja. V nadaljevanju pa si lahko preberete, kaj je pri tovrstnih težavah svetoval švicarski naturopat A. Vogel.

Trajna tuširanja: Delovanje trebušne slinavke stimulirajo trajna tuširanja trebuha z vročo vodo, dva do trikrat na dan. Trebuh tuširamo 10 do 15 min, dokler koža ne postane živo rdeča. Po tuširanju damo na trebuh obkladke z grobo nasekljano čebulo. Namesto tuširanja pomagajo tudi vlažni vroči obkladki in namesto čebule zgneteni zeljni listi. Takšna samopomoč je dobrodošla tudi pri bolečinah v trebuhu, kadar pretiravamo s hrano in obremenimo delovanje trebušne slinavke.

Sirotka: Koncentrirana fermentirana sirotka, kot je npr. Molkosan, koristi diabetikom, ker njeni mlečni fermenti spodbujajo delovanje trebušne slinavke. Tako je sirotka za te težave najboljša možna pijača. Ob ustrezni dieti se lahko ob njenem rednem uživanju v nekaj tednih raven sladkorja v krvi in urinu opazno zmanjša. Če pijete svežo navadno sirotko, ki ste jo dobili pri sirarju, je lahko zaužijete dnevno od pol litra do enega litra ali več – kolikor vas žeja. Ko žeja pojenja, lahko zmanjšate tudi pitje sirotke. Koristno desnosučno mlečno kislino lahko zaužijete (sicer v precej manjših količinah) tudi s kislim mlekom, navadnim jogurtom ali skuto v različnih namazih, npr. s hrenom.

Dieta: Zelo pomembno je, da je prehrana iz čim bolj naravne hrane. Priporočljivo se je izogibati sladki, mastni, ocvrti in predelani hrani, hrani, polni umetnih dodatkov, in alkoholu. Kruh naj zamenjajo poseben kruh za diabetike ali krekerji. Namesto kruha ob zajtrkih si lahko privoščite tudi sadne kaše z rženimi ali riževimi kosmiči, seveda brez dodatka sladkorja. Takšni kaši lahko dodate sezamova semena ali naribane mandlje.
Uživajte veliko mineralno-vitaminsko bogate zelenjave. To izbirajte glede na letni čas. Dobrodošli so, na primer, kislo zelje, beli ohrovt, zelena solata, sojini kalčki, predvsem pa veliko kreše in kapucinke. Odlične so tudi trpke solate, kot so endivija, cikorija, regrat in druge. Hren in kreša na trebušno slinavko delujeta zdravilno, zato ti dve začimbi v obrokih pogosto menjavajte. Lahko pa dodate še drobno zrezane liste metlike, ki prav tako ugodno deluje na trebušno slinavko. Kot začimbo lahko pri diabetikih uporabljate tudi za trebušno slinavko dobrodejno čebulo in kvasni izvleček. Čebulo lahko zabelite z dobrim olivnim oljem. Tudi solata iz detelje ali čaj iz enakih delov orehovih listov, fižolovih lupin ali borovničevega listja pride pri zdravljenju prav. Kdor je vajen mešane hrane, se bo moral zadovoljiti z zelo skromno količino pustega mesa. Na primer na žaru pečeno telečje ali goveje meso. Tudi glede sadja se ravnajte po letnih časih, dobrodošla pa so jabolka, ribez in borovnice. Za diabetike in trebušno slinavko je koristno tudi uživanje papaina. To je encim iz nezrelih plodov papaje, njenih listov in semen. V pomoč bo predvsem pri prebavi beljakovin in maščob, kadar je moteno izločanje prebavnih sokov trebušne slinavke.

Koristno je, če zvečer pojemo le nekaj lahkega. Vsak obrok naj bi uživali počasi in hrano dobro prežvečili, saj se bolje prebavi in izkoristi. Ne jejte preveč. Zlasti pri »stavkanju« trebušne slinavke je pomembno, koliko hrane prebavimo, in ne, koliko je pojemo! Zato pridimo k jedi tudi sproščeni in mirni, ne pa polni skrbi. Tako bomo imeli dovolj energije tudi za dobro prebavo!


Raduj se zdravju
Že pesnik Konrad Ferdinand Mayer je nekoč napisal, da srce, težko od otožnosti, ne bo ozdravelo s hrupom, razposajenostjo itd., temveč potrebuje le malo radosti. Je to res? Ali lahko radost vrne v prave tirnice življenje, ki je zahtevno, polno skrbi, nas spodkopava in tlači?

Malomarnost, nevednost, neizkušenost in nerodnost, pogosto pa tudi neizogibne okoliščine in pomanjkanje neke življenjske modrosti, če govorimo v prispodobi, so tiste, ki nam spodkopavajo življenje in zdravje ter nas tako uničujejo. Ali bo torej preprosta besedica radost zmožna, da nam povrne zdravje in odpravi škodo?

Kdor dobi dobro zdravje, svežo življenjsko moč kot dragoceno darilo že ob rojstvu, bi moral te darove ceniti in jih ne zapravljati po nemarnem. Kdor ima odlike, bi se jih moral veseliti in s tem osrečevati še druge, kot pravi stari verz: Kajti radost, ki jo daješ, povrne se v tvoje srce!

Življenje je kakor dobra vrtna zemlja, ki pa sama po sebi ne daje ničesar, če ne sejemo, sadimo, negujemo. Tudi najboljša zemlja brez dobrega semena ne bo rodila! Če v življenje ničesar ne vlagamo, kaj lahko potem od njega zahtevamo? Spet bi lahko potrditev za to iskali v pesnikovi besedi: Vedi, da pameten človek vlaga lepoto v življenje, ne pa jo v njem išče! K dragocenim vrlinam življenja spada vse, kar nas dviga, krepi in je vzrok, da smo in da ostanemo trdni. Razvade, ki se jih navzemamo kot ljudje s svojimi slabostmi, pa so plevel, ki ga je treba iztrebiti!

In vse navedeno velja podobno kot pri vseh življenjskih težavah ali obolenjih tudi pri težavah s trebušno slinavko.  

Več na: www.avogel.si/

Ključne besede:
trebušna slinavka, inzulin, sladkor, tuširanje trebuha, dieta, zdravje, hrana, pripravki, diabetes, sirotka

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: