Skupaj razkrivamo

14.5.2010

PAH – bližnjica do raka
Tekst: Christine Berk


Tri črke, za katerimi se skriva zelo resna težava. Ugotovitve ÖKO TEST-a so grozljive. Policiklični aromatski ogljikovodiki, t. i. PAH-i, se ne nahajajo zgolj v živilih, temveč tudi v nešteto vsakdanjih predmetih, od pnevmatik do otroške zobne ščetke.

PAH-i so organske spojine za katere ni dovoljene varne meje, saj lahko že najmanjše količine vplivajo na razvoj raka, tveganje pa se seveda povečuje z večjim vnosom.

Velike količine PAH najdemo v mesu pečenem na žaru. Prisotnost PAH-ov je bila dokazana tudi v drugih živilih, ki so bila izpostavljena dimu ali višjim temperaturam. Tako so jih našli tudi v suhem sadju, jedilnih oljih (olje iz oljčnih tropin), v prekajenih ribah in mesnih izdelkih, v svežih mehkužcih, suhih dišavnicah in začimbah, v praženi kavi, čokoladi in v praktično vseh prekajenih živilih. Lahko pa so tudi posledica onesnaženega okolja, na primer v ribah in ribjih proizvodih zaradi razlitja nafte, ladijskega prometa ali celo v oljčnem olju zaradi nedavnega požara.

Razen deleža, ki ga vnašamo z nepravilno pripravljeno in embalirano hrano, ga veliko kupimo tudi v obliki različnih plastičnih izdelkov. Prisotni so v PVC talnih oblogah, žogah, sušilcih za lase, pnevmatikah in plastičnih škornjih.

Otroci so po vsej verjetnosti bolj ogroženi kot odrasli, saj zaužijejo v primerjavi z njihovo težo večjo količino hrane, plazijo se in se igrajo na tleh, skoraj vse predmete dajejo v usta in tako hitreje pridejo v stik z njimi. Tudi zunaj so bolj v stiku z onesnaženo mivko, zemljo in prahom. Najbolj neverjetno in skoraj že grozljivo pa je, da je PAH-e možno najti v obročkih za grizenje za dojenčke, v zobnih ščetkah za otroke, torej v predmetih, ki jih otroci dnevno večkrat dajo v usta.

ÖKO TEST je v svoji študiji, ki je trajala od leta 2004 do leta 2008, ugotovil in potrdil, da se PAH-i pojavljajo v vseh življenjskih okoliščinah.

Torej je tudi na tem področju dobro biti čim »manj razvit« in kjer koli je mogoče posegati po naravnih materialih ter čim manj procesirani hrani.

Ključne besede:
PAH, policiklični aromatski ogljikovodiki, meso, suho sadje, olje, ribe, začimbe, plastika, otroci

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: