Skupaj razkrivamo

14.6.2010

V barvah je moč!

V zadnjem času veliko slišimo o antioksidantih, pigmentih in drugih t. i. sekundarnih metabolitih, za katere ugotavljajo, kako pomembni so za naše zdravje. In dokler znanstveniki tekmujejo, kdo bo poimenoval kakšno molekulo, ki jo zagleda pod mikroskopom, ter po čem se razlikuje od podobne in že znane, ki jo je odkril kolega, nas bolj zanima, kaj imajo skupnega.

Vse te dragocene snovi se, kot ste lahko prebrali v prvem članku, razvijejo odvisno od načina pridelave. Če v divjeraslih rastlinah dosežejo svoj maksimum, jih že ekološka pridelava razpolovi, v konvencionalni pa jih je bore malo, včasih jih sploh ni. Torej, čim več težav mora rastlina premagati, toliko več teh snovi ustvarja. To, kar imenujemo pigmenti, vitamini, encimi in antioksidanti, so za njo orodja preživetja. To sta njeni osebna lekarna in osebna modrost, ki ji omogočata preživeti v ekstremnih pogojih.

V naših novicah smo že veliko pisali o antioksidantih in njihovem mehanizmu delovanja. Tako ste lahko že brali o granatnem jabolku in aroniji, katerih delovanje meji na čudeže. V resnici pa so te rastline le do popolnosti razvile svojo sposobnost, da ne oksidirajo, in se zato ponašajo z izredno bogato zakladnico antioksidantov.

Ker je svetloba za vsako bitje zdravilo in obenem stres, rastline, ki so izpostavljene soncu, razvijejo še posebej veliko snovi, ki preprečujejo poškodbe zaradi močnega sevanja, hitro regenerirajo celice ali pomagajo zadrževati vlago. Pogosto jih prepoznamo po močnih barvah. Rdeči, vijolični, zeleni, oranžni itd. Te rastline so tudi za človeka posebnega pomena, saj lahko že pridobljeno modrost narave zaužijemo neposredno in to uporabimo za lastno zdravje ter boljše počutje.

Veliko ljudi nas sprašuje, kakšen zaščitni faktor imajo naravna olja, kot so mandljevo, jojobino, arganovo, kokosovo ali olje rakitovca itd. Če upoštevamo kriterije za dodeljevanje uradnih faktorjev, se je težko izraziti v številkah. Navedena olja ne preprečujejo sončnim žarkom, da bi prodrli v kožo in sprožili procese v telesu. Delujejo tako, da povečajo sposobnost kože, da svetlobo »prebavi«, obenem pa s svojimi antioksidanti preprečujejo, da bi preveč svetlobe sprožilo verižno nastajanje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice. Sočasno hranijo kožo in preprečujejo, da bi izgubila preveč vlage. V literaturi pogosto zasledimo, da kakovostna, hladno stisnjena olja z visokim deležem antioksidativnih snovi omogočajo, da lahko na soncu preživimo vsaj štirikrat več časa kot bi ga lahko brez zaščite. V kombinaciji z izbranimi rastlinskimi izvlečki se lahko ti učinki še pomnožijo, zato je zelo težko podati neko številčno oceno.

Najboljša strategija je poletje preživeti ob čim več svežega sadja in zelenjave ter sveže stisnjenih sokov, kožo pa v času manj intenzivnega sonca obvarovati z naravnimi preparati, ki ne preprečujejo vpijanja sončnih žarkov. Ne pozabite, da je popolnoma dovolj, če 40 odstotkov telesa izpostavite soncu za 30 do 40 minut na dan. Če morate biti iz kakršnih koli razlogov na soncu dalj časa in tudi v času, ko zares pripeka, pa uporabljajte naravne pripravke z mineralno zaščito na osnovi titana ali cinkovega oksida ali pa si nadenite naravna oblačila, ki obenem delujejo kot filter za UV sevanje.

Kot dopolnilna nega po sončenju se zelo dobro obnesejo olje rakitovca ali preparati na osnovi aloe vere. V primeru opeklin pa si lahko pomagate tudi z oljem šentjanževke (na Hrvaškem mu pravijo kandarion ali gospino olje). Toda pozor, to olje se uporablja le v primeru opeklin po sončenju in ga nikakor ne nanašamo pred sončenjem, saj lahko povzroči nastajanje pigmentnih madežev. Tudi če jemljete kakšno hormonsko zdravilo ali kontracepcijske tablete, šentjanževega olja ne smete uporabiti, ker boste s tem izničili delovanje hormonskih pripravkov.  

Remek dela narave:

Jagode rakitovca vsebujejo vitamine C, E, A, B12, beta karoten in flavonoide, iz pešk pa se s hladnim stiskanjem dobi olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov.

Gel aloe vere, če je rasla brez pomoči človeka, vsebuje več kot 160 učinkovin in pomaga regenerirati vse plasti kože.

Jojobino olje ima neverjetno lastnost, da tudi po dolgih letih ne oksidira. Semena vsebujejo 50–60 % tekočega voska ter veliko provitamina A in vitamina E. Jojoba ima dokazano protivnetno delovanje, blaži opekline in srbečico.

Sezamovo olje je v ayurvedi najbolj priporočljivo za redno masažo kože. Pravijo, da redna masaža odpravi utrujenost, daje energijo in vpliva na brezhibno obnovo naših celic, podmaže sklepe in hrani telo. Sezamovo olje, ki ga vtremo v kožo, pa nase veže tudi toksine, ki so nakopičeni v telesu.

Hladno stisnjeno kokosovo olje/maščoba (z vonjem) je bogat vir lavrinske kisline, ki na koži deluje proti virusom, bakterijam, kvasovkam in zajedavcem, ob tem pa ne poškoduje naše naravne obrambe in koristnih bakterij. Je nepogrešljiva za tiste, ki se jim v bazenih med občutljivo kožico na prstih rade »prilepijo« kvasovke. Odlično se obnese tudi pri luskavicah in lišajih. Da vam sonce ne izsuši las, jih lahko pred odhodom na plažo namažete s kokosovo maščobo. Moker videz in zdravi lasje, vse na en mah!Kdor nima v nogah, mora imeti v glavi


Rastline, ki jim manjkajo noge, da bi si na sončen dan lahko poiskale senco, proizvajajo čudovito obarvane pigmente, kot so rdeče-oranžni karotenoidi, vijolični antocianini in mavrično obarvani flavonoidi – ti pigmenti absorbirajo in nevtralizirajo nevarne proste radikale. Ljudje nimamo sposobnosti, da bi sami tvorili tako genialne spojine. Namesto tega se zanašamo na rastline, da nas oskrbijo s temi čudovitimi varovalnimi snovmi. So se vam že kdaj cedile sline ob pogledu na rdeče češnje, ali pa ste občutili močno željo, da bi iz bodičastega grma utrgali sočno robidnico? Sami instinktivno vemo, da je predvsem jagodičevje tisto, kar potrebuje naše telo. Preskrbi nas tako z obilico antioksidantov kot tudi z vitamini, minerali in najboljšo hidratno vodo, ki je ne morete kupiti za noben denar.

In tako kot sadeži hranijo antioksidante v svoji koži, to počnemo tudi mi. Z uživanjem sadja in zelenjave, ki sta bogata z antioksidanti, oskrbimo svoje celice z varovalnimi snovmi, ki so potrebne za uravnavanje neizbežnega cikla rojstva in smrti celic. Zamenjajte osiromašeno hrano neizrazite barve za svežo, presno hrano z vibracijami v barvi zelene, rdeče, vijolične, oranžne in rumene – kot bi mignil, boste tudi vi in vaša koža žareli z mladostnim, rožnatim in vibrajočim zdravjem! In kar je najpomembneje, namesto da bi se zaradi sončnih opeklin svetili kot »kuhan rak«, bo vaša koža zlahka in varno porjavela.

Enaka pravila veljajo tudi za nego vaše kože. Izbirajte vlažilne kreme, izdelane iz antioksidativno bogatih rastlin in nasičenih tropskih olj, saj so ta ob izpostavljenosti soncu najbolj obstojna. Gel aloe vere zlahka prodre v kožo in učinkovito vlaži najgloblje plasti kože, obenem pa naravni vitamin E odplavlja proste radikale in s tem preprečuje prezgodnje staranje kože. Vse te in še mnoge druge naravne blagodejne sestavine so seveda učinkovite le, če je njihova moč ohranjena in v procesu pridelave niso izgubile svojih zdravilnih učinkov.

In ne pozabite: Ustvarjeni smo bili, da živimo na s soncem obsijanem površju našega planeta, ne pod njim!

Iz besedila Vicky Ewbank, homeopatinje, svetovalke za presno prehrano in soustanoviteljice Live Native

Ključne besede:
rastline, pigmenti, vitamini, encimi, antioksidanti, svetloba, barve, olja, poletje, sonce, rakitovec

 

Sorodni članki:

4,711914E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: