Skupaj razkrivamo

9.7.2010

Sto zdravil v eni pijači
Besedilo: povzeto po knjigi Herbs Demistified avtorice Dr. Holly Phaneuf

Obstaja le ena pijača, ki jo v svetu pijejo skoraj toliko kot vodo, in to je pravi čaj. Po vsem, kar so znanstveniki odkrili o njem, ga lahko uvrstimo med najboljša široko dostopna zdravila.
Iz zimzelenega grma vrste Camellia sintesis se proizvajajo črni, zeleni, oolong, beli in vse druge vrste pravih čajev, ki jih poznamo danes.

Kitajska medicina pravi čaj uvršča med najbolj pomembne zdravilne rastline. Njegova uporaba je dokumentirana že 2700 let pred našim štetjem, Evropa pa ga je spoznala relativno pozno, šele po letu 1500. Največji razcvet na Zahodu pa je uživanje čaja doživelo med leti 1700 in 1800, ko se je izvoz v Evropo povečal kar za tisočkrat.

Ker čaj prodajajo predvsem kot prehranski izdelek, na njem ne boste mogli prebrati veliko o njegovih zdravilnih učinkih. Kljub temu pa je čaj nenehni predmet raziskovanja znanstvenikov po vsem svetu in danes res veliko vemo tudi o njegovem mehanizmu delovanja.

Čaj deluje celostno in odpravlja več težav hkrati. Fluoridi skrbijo za vaše zobe in kosti, naravni antimikotiki preprečujejo kvasovkam, da bi se preveč razmnožile v vašem črevesju, naravni antibiotiki pa vsesplošno čistijo telo patogenih bakterij in zmanjšujejo vnetja.

Znanstvenike v zadnjem času najbolj zanima mehanizem delovanja zelenega čaja pri preprečevanju in zdravljenju raka. Da zeleni čaj čudežno zavira razvoj rakavih celic, je potrdilo veliko raziskav, vendar za to ni bilo znanstvene razlage. V zadnjih desetletjih so se znanstveniki lotili zelenega čaja veliko bolj sistematično in prišli do zanimivih ugotovitev.
Zeleni čaj deluje proti raku z več neodvisnimi mehanizmi. Antioksidanti, ki so v zelenem čaju (polifenoli in flavonoidi), se v telesu obnašajo zelo selektivno. Zdrave celice obvarujejo pred prostimi radikali, v rakavih celicah pa se obnašajo ravno nasprotno in pospešujejo njihovo propadanje.

Drugi mehanizem predstavlja delovanje zelenega čaja kot zaviralca nitritov. Za nitrite vemo, da lahko v telesu postanejo rakotvorni nitrozaminiti. Zeleni čaj pa zavira ta proces. Ker vemo, da zaužijemo veliko nitritov s škropljeno zelenjavo (zlasti tisto, ki je gojena v rastlinjakih), dobiva pitje zelenega čaja ob kosilu še dodatni preventivni pomen.

Najmočnejši antioksidant v zelenem čaju je katehin EGCG. Tudi pri njem so ugotovili dvojno delovanje. V rakavih celicah EGCG sproža samomor, pri zdravih pa še krepi njihovo zdravje. Ob tem EGCG preprečuje, da bi si že razviti tumorji ustvarili ožilje, prek katerega bi se lahko prehranjevali.

V čaju se nahajajo tudi polifenoli in tein, za katere so raziskovalci ugotovili, da spodbujajo delovanje gena P53, ki zavira raka. Ljudje, ki iz različnih razlogov utrpijo mutacijo tega gena, imajo veliko večje možnosti, da zbolijo za rakom, zlasti za rakom debelega črevesa. Normalno delovanje gena P53 je podobno zavornemu sistemu, ki preprečuje razvoj rakavega procesa, ko se ta enkrat začne v celicah. Ta gen deluje tako, da zamrzne proces delitve rakavih celic ali sproži njihovo propadanje. Na ta način naša naravna obramba preprečuje razvoj rakavih celic. Čaj pa spodbuja delovanje tega dragocenega gena.

Tanini iz čaja spodbujajo nastajanje zaščitne snovi glutation. Tanini so aminokisline, tipične za pravi čaj, ki v telesu delujejo podobno kot glutamati. Ko so znanstveniki poskušali razumeti, kako pomaga čaj miškam držati raka pod nadzorom, so prišli do ugotovitev, da miške tanin pretvarjajo v glutamat v jetrih. Glutamate lahko telo uporabi na različne načine in eden izmed njih je tvorba glutationa. Glutation je antioksidant, ki je najbolj bogat z žveplom (ali tiolom), prisotnim v visokih koncentracijah v vseh celicah. To je zelo pomembna snov za razstrupljanje jeter, obenem pa preprečuje propadanje celic in tkiv. Če je raven glutationa nizka, jo bo pravi čaj povišal. To potrjuje tudi študija na 1371 Japoncih, pri katerih so ugotovili, da imajo tisti, ki redno uživajo zeleni čaj, boljšo krvno sliko, ko gre za parametre, ki govorijo o delovanju jeter. (K. Imai in K nakachi, BMJ 1995, Mar 18 310(6981):693-96.)
Holly Phaneuf, doktorica znanosti z Univerze v Utahu, biokemičarka, raziskovalka delovanja naravnih zdravil in avtorica knjige Herbs Demistified.

___________________________________________________________________
Zeleni ali črni čaj?
Zeleni čaj pijemo brez mleka in sladkorja. Njegovo poživljajoče delovanje je bolj počasno, vendar traja dlje (zato ga praviloma ne pijemo zvečer). Ker zeleni čaj ne zavira vsrkavanja kalcija, magnezija in železa, uživanje zelenega čaja telesa ne zakisa. Ravno nasprotno, zaradi blagodejnega delovanja na črevesje celo izboljšuje prebavo in zavira delovanje kandide, kar omogoča tudi boljši izkoristek zaužitih hranil. Zato zeleni čaj predstavlja tudi dragoceno pomoč pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze. Največ antioksidantov in prej navedenih zdravilnih učinkovin najdemo v mladih poganjkih. Po tem se tudi najbolj razlikujejo kakovostni čaji in tisti, ki imajo od vsega navedenega zelo malo. V starih listih in razdišanih vrečkah je količina antioksidantov komaj omembe vredna. Dobre zelene čaje prepoznamo po močni (naravni) aromi in intenzivni barvi. Japonci jih meljejo skoraj v prah, vendar jih nato zelo dobro zapakirajo, da ne izgubljajo svoje moči na zraku. V drugih deželah najbolj kakovostne čaje zavijajo v kroglice ali druge oblike zavitkov, da ostanejo listi nepoškodovani in se čim manj razdišijo.

Beli čaj se procesira na enak način kot zeleni, le da se ga pripravlja iz zelo mladih poganjkov, zato tudi velja za zelo dober vir antioksidantov.

Črni čaj vsebuje v povprečju dvakrat več kofeina od zelenega čaja, zato je njegovo delovanje hitrejše. Torej vas bo hitreje poživil, vendar pa bo njegovo delovanje hitreje popustilo in za sabo v telesu pustilo več zakisanosti. Črni čaj ima manj katehinov, vendar več polifenolov. Črni čaj z mlekom pa upočasnjuje sproščanje kofeina v kri. Nikakor ga ne uživajte ob hrani, od katere si obetate zaloge kalcija in železa

Ključne besede:
čaj, kitajska medicina, zdravilni učinki, fluoridi, antimikotiki, naravni antibiotiki, rak, nitriti, tanini

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: