Skupaj razkrivamo

8.10.2010

Niste depresivni, žejni ste!
Povzeto iz knjige Telo kliče po vodi

Stres, tesnoba, negotovost ter trajne čustvene in zakonske težave so patologija, ki jo povezujejo s »socialnimi stresi«. Ta patologija je, skupaj z depresijo, posledica pomanjkanja vode. 

Razvije se, ko je zaradi dehidracije prizadeto možgansko tkivo. Možgani uporabljajo električno energijo, ki nastaja z vodnim pogonom celičnih energijskih črpalk. Dehidracija zmanjša nastajanje energije v možganih. Mnogo možganskih funkcij, ki so odvisne od tovrstne energije, postane neučinkovitih. To pomanjkljivo delovanje opazimo in ga imenujemo depresija. Depresivno stanje, ki ga povzroča dehidracija, lahko vodi tudi v sindrom kronične utrujenosti. To je oznaka, ki jo dajejo vrsti težjih fizioloških težav, povezanih s stresom.

Telo ima vrsto mehanizmov, s katerimi ukrepa, ko je vode premalo in se začne obnašati skrajno varčno. Vendar pa človek pozna trike, s katerimi lahko prenizko raven energije na silo dvigne in tako nadaljuje s potratno porabo čez mejo, ki bi jo telo lahko sprejelo. S tem namenom uporabljamo različne oblike kofeina, ki sprošča energijo iz naših zalog. Energijo zagotavljajo tudi s tem, da brez nadzora porabljajo kalcij iz naših zalog (to je razlog, zakaj kofeinske pijače vodijo v osteoporozo in zakisanost telesa).

Kot pravi dr. Batmanghelidj, vsi poznamo končni učinek kofeina na sproščanje energije, »vendar bi morali poznati tudi njegov mehanizem delovanja, kadar telo ne želi sprostiti energije za določeni namen. Namen te »neželje« je, da delovanje nekaterih hormonov in transmiterjev zaradi možnih premajhnih zalog ne bi bilo ovirano pozneje.

Dr. Batmanghelidj piše tudi o pomembni vlogi vazopresina – hormona, ki je sposoben uravnavati prioritete in celo v času pomanjkanja vode skrbeti, da vodo dobijo tkiva, ki jih prioritetno potrebujejo. Vendar pa alkohol zavira izločanje vazopresina iz hipofize. Njegovo pomanjkanje pripelje do splošne telesne dehidracije, tudi do dehidracije možganskih celic. 
Iz vsega navedenega je jasno, zakaj ljudje z Alzheimerjevo boleznijo in otroci z učnimi težavami ne bi smeli piti ničesar drugega kot vodo – še zlasti ne napitkov, ki vsebujejo kofein. 

Pri hudi dehidraciji zaradi rednega pitja alkohola in kofeinskih napitkov se pojavi nujna potreba po prečrpanju vode v živčne vodne poti. Zato mora do živcev priti več krvi. V to dogajanje je vpleteno več histamina iz živčnih ovojnic, kar čez čas pripelje do »vnetnega« stanja. Slednje sčasoma okvari živčne ovojnice okoliških živcev; okvara napreduje hitreje, kot jo telo lahko odpravlja. Zunanja manifestacija takšnega »lokalnega« dogajanja so različne živčne bolezni, tudi multipla skleroza. 

Ključne besede:
stres, depresija, voda, dehidracija, možgani, energija, kronična utrujenost, kofein, alkohol

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: