Skupaj razkrivamo

19.10.2010

Zakaj možgani stavkajo?

Ali ste vedeli …
Leta 1998 je ameriško Ministrstvo za kmetijstvo sporočilo, da so ugotovili zmanjšano električno odzivnost možganov pri osebah, ki so uživale hrano z malo bora. Pomanjkanje bora pa po ugotovitvah raziskovalcev zmanjša sposobnost za reševanje umskih nalog, prizadene tudi pozornost, spretnost in kratkoročni spomin. 

Bora je največ v temnolistni zelenjavi, vendar le v tisti, ki je divjerasla ali pridelana na naraven način. Dejansko gre za mikroelement, ki je na površinah, ki so intenzivno gnojene in namakane, v precejšnji meri izpran iz zemlje, zato je z njim zelo dobro založena biodinamična zelenjava, ki jo odlikujejo globoke korenine. Če vas slana ni prehitela, lahko še vedno poiščete odličen naraven vir bora – poberite in posušite zadnje koprive!

Ali ste vedeli …
Biodinamiki so ugotovili, da so se vrednosti silicija v žitih v zadnjem stoletju zdesetkale. Koliko ima opraviti silicij s pravilnim delovanjem in spominom, najlažje opazujete v svojih računalnikih. Brez silicija je prizadeto tudi delovanje naših možganov, pa tudi naše spominske zmogljivosti. 

Največ organskega silicija najdemo v mladem ovsu (iz svežega pripravljamo sok, iz posušenega pa kuhamo čaj) ali v ovsenih kosmičih. Ker s stanjem količina silicija in drugih koristnih snovi upada, je najbolje kupiti kosmičnik in sproti delati sveže kosmiče. Če silicij kupujete v obliki prehranskega dopolnila, dajte prednost siliciju v obliki koloidnega gela.
 
Ali ste vedeli …
Po mnenju znanstvenikov so za hitro delovanje naših možganov zelo pomembni naslednji minerali: bor, cink, železo, magnezij, fosfor, mangan, natrij, kalij in kalcij ter vsi vitamini skupine B in E.  

Ali ste vedeli …
Največ škode na živčevju povzročajo umetna sladila, ojačevalci okusov, umetne arome in barvila ter maščobe, ki smo jih degenerirali s procesom hidrogenizacije ali homogenizacije. Zato v živilih, označenih s certifikatom DEMETER, nič od navedenega ni dovoljeno.

Ključne besede:
možgani, pomanjkanje, bor, koprive, silicij, oves, cink, železo, minerali, vitamini, umetna sladila, demeter

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: