Skupaj razkrivamo

2.12.2010

Zeleno ali le pobarvano v zeleno?

Besede eko, naravno, zeleno postajajo vse močnejše prodajno orodje. 

Ne mine dan, da vas v prodajnih centrih ne bi nagovorila kakšna predstavnica podjetij, ki ponujajo “naravno” kozmetiko. Enako nas nagovarjajo plakati, oglasi in prospekti, ki obljubljajo samo zdravje in ekologijo, vendar brez pokritja v dejstvih. 

Zavajajoče oglaševanje, ki naj bi vas zavedlo k temu, da verjamete, da se podjetje obnaša odgovorno do okolja, oziroma da so izdelki okolju bolj prijazni, imenujemo “greenwashing” – “zeleno pranje”. (To lahko prevedemo kot: namesto da bi bilo nekaj zares zeleno, je le oprano v zeleni barvi.)

Regionalno združenje potrošnikov Hamburga je proti koncu prejšnjega leta objavilo poročilo “Greenwashing v kozmetiki”. Analizirali so 20 izdelkov in ugotovili, da jih večina zlorablja slogane in sporočila naravnih izdelkov, dejansko pa vsebujejo snovi, ki v naravni kozmetiki niso dovoljene. 

Med vsemi analiziranimi izdelki so med najbolj agresivne uvrstili trditve blagovnih znamk Schwarzkopf (Henkel), s Poly Pallette naravnimi barvami za lase, ki vsebujejo vse prej kot naravne sestavine.  Zato so še enkrat apelirali na čimprejšnjo pripravo evropske kozmetične direktive, ki bo preprečevala takšno zavajanje potrošnikov. 

Do podobnih rezultatov so prišli tudi v organizaciji TerraChoice, ki je raziskovala izdelke, ki uporabljajo ekološke slogane. Pregledovali so igrače, otroške izdelke, kozmetiko in čistila, ki so najvišje na lestvici priljubljenosti med potrošniki eko izdelkov. Po njihovem mnenju je skoraj 98 % vseh pregledanih izdelkov zagrešilo vsaj en greh s področja “zelenega pranja”. Nova posebnost v zavajanju je, kot navajajo, oblikovanje zavajajočih oznak in certifikatov, za katerimi stoji le kakšen njihov lastni inštitut ali kakšna slamnata organizacija brez dokazane kredibilnosti. 

Pojava zelenega pranja pa se najbolj veselijo odvetniki. Sodišča v ZDA so že začela s kaznovanjem podjetij, ki na ta način zavajajo potrošnike, in kot pravijo odvetniki, so sodbe še bolj stroge kot v primerih, ko gre za zavajanje pri predstavitvi načina delovanja izdelka. Če ne zaradi moralnih razlogov, upamo, da bodo ponudniki začeli upoštevati tudi to, preden si bodo drznili svoje izdelke barvati v zeleno. 

Vaš odziv bo naredil spremembo na trgu
Ker v Sloveniji Oglaševalsko razsodišče in tržne inšpekcije še niso prejele vaših pripomb zaradi zavajajočih zelenih trditev, na tem področju do zdaj tudi niso ukrepali. Torej, ko zagledate kaj takega, ne povejte le nam. Naj vaš glas slišijo tudi tisti, ki so plačani, da to sankcionirajo. 

Prijave in izvajanje postopkov Oglaševalskega razsodišča so za prijavitelje brezplačni. Svoje prijave lahko naslovite pisno na: Slovenska oglaševalska zbornica, Oglaševalsko razsodišče, Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana. 

Prijave morajo biti podpisane z navedbo imena, priimka, naslova in telefonske številke vlagatelja pritožbe (če pritožbo vlaga pravna oseba: naziv pravne osebe in kontaktni podatki). Imena fizičnih oseb ostajajo znana le članom razsodišča in toženi stranki, imena pravnih oseb pa bodo tudi javno objavljena. Seveda se je treba pred tem seznaniti s Slovenskim oglaševalskim kodeksom in ugotoviti, za katero kršitev gre. 

Če želite oddati prijavo Inšpektoratu, lahko to storite tudi s pomočjo spletne aplikacije. Na strani http://www.ti.gov.si/si/pogosta_vprasanja/ kliknite na zavihek Obrazci. 

Ključne besede:
eko, zeleno, naravno, oglaševanje, zavajanje, igrače, barve za lase, kozmetika, tržna inšpekcija

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: