Skupaj razkrivamo

10.3.2011

S sirotko nad glivice
Priredila: Adriana Dolinar

Danes vse več ljudi ponovno spoznava in ceni sirotko! Tako jo tudi kmetje sirarji ne krmijo več živini ali pa zlivajo stran, temveč jo lepo unovčijo, saj je povpraševanje po tem blagodejnem napitku, ki pomaga odpravljati tudi težave z glivicami, vse večje. Kdor navadne sirotke ne dobi pri svojem kmetu ali v trgovinah, pa jo lahko kupi tudi v fermentirani, filtrirani in koncentrirani obliki z imenom Molkosan. Omenjeni pripravek, ki je plod dolgoletnih izkušenj A. Vogla, je na voljo tudi v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Nedaleč od nas se nahajajo že od nekdaj poznani švicarski kantoni, kamor so se zlivale trume pacientov z raznimi, največkrat presnovnimi obolenji, tja pa so romali tudi zaradi zdravilnih čiščenj s sirotko. Blagodejnih učinkov sirotke tako ni spregledal niti švicarski naturopat Alfred Vogel. Svoje izkušnje z njo je na kratko povzel takole: »Kdor pozna vsestranske možnosti delovanja koncentrata sirotke, jo preprosto ceni.« Tako je tudi sam vsakemu pacientu, ne glede na obolenje, sprva svetoval navadno sirotko, kasneje pa po posebnem postopku obogateno sirotko. Ker mnoge zanima, kakšna je razlika med navadno in Voglovo sirotko, namenjamo nekaj vrstic tudi temu vprašanju.

Ker je bil Vogel navdušen nad učinki sirotke, jo je želel na nek način obogatiti in prilagoditi, da bi jo lahko ponudil slehernemu pacientu. Nekateri namreč navadne sirotke niso dobro prenašali, bodisi zaradi večje vsebnosti mlečnega sladkorja, ki je motila prebavo, bodisi zaradi alergogenih mlečnih beljakovin in maščob. Poleg tega pa ga je zanimalo tudi, kako najti način za pripravo sirotke, ki bi imela večjo vsebnost za zdravje blagodejne desnosučne in manjšo vsebnost levosučne mlečne kisline. To je tudi bistvena razlika med kisavo (naravno fermentirano sirotko), ki vsebuje poleg desnosučne mlečne kisline tudi veliko levosučne, in cepljeno sirotko A. Vogla. Slednja zaradi fermentacije navadne sirotke s posebnimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki proizvajajo več desnosučne mlečne kisline, vsebuje neprimerno več te koristne mlečne kisline.

V čem je torej razlika med navadno in Voglovo sirotko? Zaradi fermentacije navadne sirotke ima Voglova manj ali skoraj nič laktoze. Ker je fermentirana s posebnimi mlečnokislinskimi bakterijami, ima bogato vsebnost desnosučne kisline (95 %). Zaradi filtriranja nima alergogenih mlečnih beljakovin in maščob. Zaradi koncentriranja pa jo lahko uporabljamo v skladu s potrebami v različnih jakostih za notranjo ali zunanjo uporabo. Na primer, na glivične nohte polagamo nerazredčen koncentrat sirotke, za uživanje v boju s prebavnimi težavami, kandido, zakisanostjo … jo razredčimo v razmerju 1:10 z vodo, čajem, sokom, ali jo kanemo nerazredčeno v solato namesto kisa itd.

Sirotka ob prebavnih motnjah in glivičnem vnetju spolovil
Verjetno je učinek tako navadne kot Voglove sirotke na krepitev črevesne flore tisti, ki je prepričal mnoge terapevte, naturopate in celo zdravnike vse od Hipokrata naprej, da so sirotko z navdušenjem svetovali svojim pacientom ne glede na obolenje. Pa poglejmo dva najpogostejša primera težav, povezanih z glivicami, kjer nam sirotka lahko pomaga. Seveda pri tem ne pozabite, da tudi sirotka ni čudežno zdravilo in da za uspešno odpravljanje težav ne smemo pozabiti tudi na odpravljanje vzrokov za prekomerno razrast glivic.

Prebavne motnje
Uživanje navadne sirotke ali ustrezno razredčenega koncentrata sirotke učinkovito pomaga pri krepitvi črevesne flore in s tem pri odpravljanju številnih prebavnih težav, ki zaradi načina življenja in jemanja obilice zdravil (antibiotikov ipd.) pestijo sodobnega človeka. S prebavnimi motnjami pa ne mislimo zgolj na zaprtje. Med prebavne motnje, pri katerih sirotka učinkovito pomaga, uvrščamo tudi drisko, napihnjenost, krče v trebuhu, vetrove, prekomerno razraščanje glivic … Tudi če nimate občutka, da je v črevesju karkoli narobe, je lahko črevesna flora kljub temu okrnjena, zato je sirotka dobrodošla tudi v tem primeru.

Da s prebavo ni vse v redu, boste vedeli, če ne izpolnjujete več kot dveh v nadaljevanju navedenih kriterijev dobre prebave:
- Blato odvajamo enkrat na dan.
- Iztrebljanje je enostavno in brez dolgega naprezanja.
- Blata ne spremlja močan in kisel smrad.
- Iztrebek je kompakten in ima obliko klobase z zaobljenimi konicami.
- Ob brisanju danke ne porabimo gore papirja.

Sirotka s krepitvijo črevesne flore prebavo uravnava – prehitro ustavlja, prepočasno poganja, odpravlja napihnjenost in vetrove ter, kar je še posebej pomembno, zavira prekomerno razraščanje glivic v črevesju. Vse to pa omogoča tudi učinkovito izkoriščanje zaužite hrane (prebavljanje in resorpcijo) in redno izločanje strupov iz telesa, kar je potreba vsakega človeka, bodisi zdravega (da zdravje ohranja) ali bolnega (da si povrne vitalnih moči in telo očisti strupov). Zato nam uživanje sirotke lahko koristi ob slehernem obolenju, saj na omenjen način spodbuja razkisanje in razstrupljanje telesa.

Glivično vnetje na spolovilih
Kadar je telo zastrupljeno in zakisano, lahko postanejo tudi naše sluznice ugodno gojišče za patogene mikroorganizme, kot so glivice. Na primer na sluznici spolovila prekomeren razrast glivic opazimo kot bele obloge, srbečico in pekočo bolečino. Pri ženskah se pojavi tudi sirast vaginalni izcedek, kar nakazuje na glivično vnetje tudi na vaginalni sluznici. Zaradi omenjenih težav je lahko tudi spolni odnos boleč. Z navadno sirotko, še bolje pa s koncentratom sirotke, primerno razredčenim z vodo (da ne peče), lahko večkrat na dan izpiramo prizadeto sluznico spolovil. Tako poleg celostnega razstrupljanja in razkisanja organizma še z lokalnim negovanjem s sirotko poskrbimo, da se prizadeti sluznici prej povrne normalna mikroflora in odpravi glivično vnetje.

Ključne besede:
sirotka, glivice, Molkosan, mlečna kislina, kisava, mlečne beljakovine, prebavne motnje, glivično vnetje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: