Skupaj razkrivamo

11.3.2011

Poceni, enostavno, zdravo?
Besedilo: Sabina Topolovec 
Fotografije: Franc Muren

Kljub temu, da je marec že tukaj, marsikoga še vedno pestita gripa ali prehlad. Imunski sistem je pravzaprav vedno na veliki preizkušnji. To pa še ni vse. Z višjimi cenami kruha, mlečnih izdelkov in nekaterih drugih živil je na preizkušnji tudi preživetje marsikoga. Toda, namesto da bi tarnali, raje zavihajmo rokave in si pomagajmo sami. Tokrat bomo pripravili domač kruh in skuto. Za sladico pa nekaj izjemno okusnega ...

Domač kruh „skoraj brez kvasa“
Pravijo, da zna vsaka dobra gospodinja zamesiti dober kruh. Morda že od tod fobija, da se marsikdo tega sploh ne loti. V strahu, da ne bo uspel, da ne bo dovolj rahel, da nimamo dovolj močnih rok, pa še čas nam vzame. Kaj pa, če obstaja recept, ki uspe vsakomur? Lahko ga poimenujete tudi „kruh za telebane“. Dejstvo je, da bo iz vaše pečice tokrat dišalo po vsem stanovanju. Po vašem, pravem in edinem resnično pristnem kruhu. Narejenem z ljubeznijo, ki jo navkljub vsem privlačnim oglasom nikoli ne bo zmožen ustvariti noben supermarket. Predstavljamo kruh, ki se v glavnem naredi kar sam. Vi pa imate v vmesnem času gotovo za postoriti kaj drugega. 

Za približno 1.350 g težak kruh potrebujete:
- 650 g vode (ali sirotke, ki vam ostane od priprave domače skute)
- 800 g sveže mlete pirine moke (0,85 €, ob nabavni vrednosti eko pire 2 €/kg (Ekološka kmetija Urbanč, Račja vas))
- 2 žlički soli (ca. 0,01 €)
- 1,5 žličke surovega trsnega sladkorja (ca. 0,02 €)
- 2 g suhega bio kvasa (0,38 €) – www.norma.si
- pol žličke sveže mletega koriandra, kumine, janeža ali drugih začimb po svojem okusu (ca. 0,05 €)
- 20 g olivnega olja (ca. 0,25 €)
- po želji različna ekološka semena (sončnice, sezam, lan, mak itd.)

V tekočini razmešamo kvas, sladkor in olje. Dodamo suhe sestavine in s kuhalnico le toliko razmešamo, da ni več vidnih grudic moke. Pokrijemo s plastičnim pokrovom ali folijo in pustimo počivati vsaj 12 ur na toplem. Testo močno naraste, zato uporabite dovolj veliko posodo. Previdno ga preložimo na namaščen pekač (najbolje se obnese ozek in podolgovat pekač, saj gre za precej mokro testo). V testo zarežemo črte, da ne popoka preveč. Pečemo ga približno 60 min na 200 stopinj. Ko je kruh pečen, ga zvrnemo na rešetko in zavijemo v mokro krpo. Sledi najtežji del – počakati, da se kruh ohladi!

V čem je čar tega kruha?
- dodamo zelo malo kvasa, nujno bio kakovosti;
- ker počiva 12 ur ali več, se prične v tem času odvijati proces mlečno-kislinske fermentacije, ki ustvari bistveno bolj zdravo živilo;
- je odlična alternativa sicer še bolj zdravemu kruhu iz kislega testa, ki pa zahteva nekoliko bolj zapleteno in predvsem daljšo pripravo;
- uporabimo sveže mleto moko iz celega zrnja, okus pa poljubno spreminjamo z uporabo različnih žit ali z različnimi razmerji med njimi;
- dodamo začimbe in s tem pripomoremo še k večji prehranski vrednosti kruha.

In končno, največje dvomljivce lahko prepriča tudi cenovna primerjava med domačim in kupljenim kruhom: 

1 kg samopostrežnega konvencionalnega kruha, različne vrste (www.mercator.si)

1,19 – 3,36 €

Toast, konvencionalen, 500 g (www.mercator.si)

0,79 – 1,80 €
(1,58 – 3,6 €
za 1 kg kruha)

Pripravljena mešanica za kruh, konvencionalna, za približno
750 g kruha (Mercator)

1,44 € (1,92 € za 1 kg kruha)

Pripravljena mešanica za kruh, bio, za približno 750 g kruha (Mercator)

3,18 €
(4,24 € za 1 kg kruha)

1 kg bio kruha (različne vrste) – ekološka tržnica v Novem mestu

3,30 €

1 kg domačega bio
pirinega kruha

1,16 €


V konvencionalnem kruhu so številni aditivi, med drugim tudi sredstvo za obdelavo moke E300, emulgator E472e, citronska kislina E330, regulator kislosti E263 in drugo. Še večja morebitna nevarnost je toast, v katerem se poleg velikega števila E-jev (ki predstavljajo arome, barvila, konzervanse in podobno) – mnogi med njimi sploh niso raziskani –, pojavljajo tudi encimi, sojin lecitin, margarina in drugo. Ne nasedajte nizkim cenam, preberite deklaracije. Če lahko doma spečemo kruh le iz štirih sestavin, zakaj jih je toliko v vedno dražjem kruhu na prodajnih policah?

Domača skuta iz svežega mleka
Če izvzamemo vegane, le kdo ne mara prave, domače skute? Odkar imamo knjige dr. Budwigove na voljo tudi v slovenščini, precej ljudi redno pripravlja skuto z lanenim oljem ali s sveže mletim lanenim semenom. Toda kdor je knjigo natančno prebral, ve, da je treba uporabiti skuto iz svežega, neprekuhanega mleka. In tu se zatakne. Na prodajnih policah jo je skoraj nemogoče izslediti. Tradicionalne gospodinje skuto pripravljajo tako, da v vrelo mleko vlijejo nekaj limoninega soka ali kisa. Razpravo, ali gre pri takšnem izdelku v resnici za sir ali skuto, pustimo ob strani. Dejstvo je, da smo s takšnim pospešenim postopkom povsem zaobšli dragocen proces mlečno-kislinske fermentacije, s pomočjo katerega šele dobimo zares zdravo jed. Toda tudi ta, podobno kot kruh v prejšnjem receptu, potrebuje svoj čas. 

Potrebujete:
- 4 l svežega mleka (ca. 2,4 – 4 €, odvisno od mlekomata)
- nekaj žlic kislega mleka (domačega ali, denimo, ekološke znamke Krepko) (ca. 0,3 €)
- velik lonec, žlico za mešanje, termometer, nož, veliko cedilo za testenine, gazo, topel prostor, štedilnik

Postopek prirejam iz učbenika Srednje biotehniške šole Kranj – Tečaj mleko 1:
Sveže mleko segrejte na 20–24 stopinj. Dodajte nekaj žlic kislega mleka in premešajte. Posodo pokrijte in jo postavite na toplo mesto (npr. v bližino radiatorja ali pa jo ovijte v debelo brisačo). Po ca. 14–16 urah vsebino razrežite na pasove širine ca. 7 cm. Tako se bo sirotka lažje izcejala. Pustite mirovati do naslednjega dne. Vsebino na šibkem ognju segrejte na 35 do 40 stopinj. Po kratkem presledku jo zlijte na veliko cedilo z gazo, ki ga postavite na dovolj veliko posodo, v katero se bo izcejala sirotka. Izcejanje traja več ur, zaradi večje varnosti pa naj raje poteka v hladnem prostoru. Iz štirih litrov mleka dobite približno 2 kg skute. Ostalo je dragocena sirotka, ki je nikar ne zavrzite. Vaše črevesje ji bo še kako hvaležno!

Skuta, konvencionalna, 500 g (www.mercator.si)

1,39 – 2,43 €

Skuta, ekološka, 500 g, mlekarna Krepko (www.norma.si)

3,99 €

Skuta iz surovega mleka, kmetija Malenšek, 250 g (www.dobroteslovenije.si)

1,5 €
(3 € za 500 g)

Domača skuta iz svežega mleka, 500g

0,68 – 1,08 €


Podobno kot jogurte tudi skuto večina proizvajalcev dela iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka, čeprav to na embalaži najpogosteje ni navedeno. 
In če smo že omenili dr. Budwigovo, naj vam postrežem še z odlično in zdravo sladico ali z zajtrkom, prirejenem iz njenih dragocenih napotkov, kako s prehrano zaobiti celo raka. 

Krema s skuto, banano in lanenim oljem
Potrebujete:
- približno 300 g skute iz svežega mleka
- 1-2 banani
- 1-2 žlici medu
- 1 zvrhano žličko cimeta
- 1 žličke mletega kardamoma
- 3 žlice bio lanenega olja
- nekaj sveže mletega lanenega semena

Banane pretlačite s paličnim mešalnikom, dodajte skuto, začimbe, olje in med. Na koncu primešajte še laneno seme, ki ste ga zmleli hip pred tem. Dober tek!

Ključne besede:
kruh, kvas, fermentacija, skuta, mleko, jogurt, priprava, laneno seme, laneno olje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: