Skupaj razkrivamo

2.6.2011

Vaginalni boji?
Besedilo: Nadja Baćac

Ko potožite, da vas »tam spodaj« grozno srbi in da je izcedek spremenjen, alopatska doktrina večinoma predpiše sintetično antimikotično kremo na podlagi klotrimazola kot prvo izbiro. Če ta ne pomaga, hitro sledi še sistemska kura antimikotika, včasih tudi kar estrogenska terapija. Tako se ponavadi začne vrtiljak: ko vam je bolje, z njega sestopite, nato pa spet kmalu sedete nanj. In se vrti. Že vrsto let.

Daleč je še od tega, da bi vam vzeli bris za prisotnost mikroorganizmov, preden vam dajo takšno standardno terapijo. Če ne pomaga prva, bosta pa druga ali tretja. Dokler se ne naveličate. K sreči obstaja tudi vse več takšnih zgodb, ko vas ginekolog poduči, da je treba nositi bombažno perilo in ohlapna oblačila, ki ne stiskajo mednožja, vam predlaga tampon, namočen v jogurt ali pa v razredčen kis. Nad takimi kvazi banalnimi nasveti nekatere zamahnejo z roko, češ: »To pa že vem in ne pomaga.« Ste sploh poskusile? Ali je bilo tudi to preveč banalno? Pri naravnih rešitvah je potrebna potrpežljivost in vztrajnost ter reševanje težave na celosten način. Na ta način ne bomo kar sami zdravstva silili, da bo njegova prva izbira samo kemija!

Pa imate res glivice?
Morda sploh nimate glivičnega vnetja, četudi vam je zdravnik predpisal antimikotike. Kako je glivice diagnosticiral? Vam je vzel bris? Samo na podlagi opisa vaših težav? Simptomi so si velikokrat preveč podobni. Tudi sami lahko na podlagi merjenja kislosti nožnice z indikatorskim lističem ugotovite, ali gre za prisotnost patogenih mikroorganizmov – pH vrednost zdrave nožnice mora biti med 3,8 in 5. Težave zunaj (na ustju nožnice in sramnih ustnicah) še ne pomenijo tudi težav znotraj (v nožnici). Imate močan izcedek? Je gladek? Ne? Gladek izcedek bi pomenil bakterijsko vnetje. Če povrhu še smrdi, ste staknili bakterijsko vaginozo. Je grudast in bel? Potem so na pohodu glivice, zlasti če ima izcedek vonj po ribah in je sluznica pordela, boleča, uriniranje pekoče. Simptomi, podobni tem, pa se pojavijo tudi, kadar se laktobacili prekomerno razrastejo, čeprav je to redkejši pojav.

Prav v tem trenutku milijoni ljudi bijejo boj proti enocelični glivici. Kandida je zelo raznolik rod kvasovk, a ko govorimo o njej, pogosto mislimo na Candido albicans. V običajnih okoliščinah sicer neškodljiva prebivalka vaginalne sluznice postane prava nadloga, ko se prekomerno razraste. To imenujemo kandidoza (starejši izraz: kandidiaza). Nastane, ko je porušen imunski sistem, ko je načeto kislinsko bazično ravnovesje nožnice ter ni več pravega ravnovesnega med njenimi malimi prebivalci (laktobacili, kokoidne bakterije, glivice).

Pri ženskah je najpogostejša oblika glivične okužbe prav vaginalna kandidoza. To potrjujejo tudi podatki, saj se pojavi pri 75 odstotkih spolno dejavnih žensk, in sicer vsaj enkrat v življenju, polovica pa jih ima tovrstne težave večkrat. Pri 10 odstotkih žensk se pojavlja zelo pogosto. Tudi moški niso izjema! Čeprav kandidoze ne uvrščajo med spolno prenosljive bolezni, se pri 15 odstotkih moških, ki imajo odnos z žensko s kandidozo, kljub temu pojavi balanitis (srbečica, pordelost, izpuščaj na glavici penisa). Seveda se okužba lahko prenese spet nazaj na že ozdravljeno partnerko. Zato je pomembno, da se zdravita oba partnerja hkrati.

Kaj jih povzroča?
Zaradi zmanjšanja naravne kislosti nožnice v drugi polovici menstrualnega ciklusa, v času nosečnosti ali v obdobju menopavze se kandida rada razraste. Gre za naravno igro hormonov, v kateri prevlada hormon progesteron, ki spodbuja kopičenje glikogena. Glikogen je celični sladkor, ki pa ga izkorišča tudi kandida za svojo prekomerno razrast. 

Tudi semenčice vplivajo na kislost (sperma je bazična). Po spolnem odnosu se lahko pH v nožnici bistveno poveča in postane rahlo bazičen. Od zdravstvenega in psihičnega stanja (stres, strah ali zadovoljstvo) ženske ter uravnoteženosti njene vaginalne flore pa je odvisno, kako hitro bo sposobna spet harmonizirati nožnične prebivalce. 

Po spolnem odnosu si lahko pri težavah pomagate z naravnimi rešitvami za hitro vzpostavitev kislosti (boraks, sirotka, eterično olje čajevca). Poskrbite pa tudi, da pridejo tja sveži sevi laktobacilov (kapsule). Če želite zanositi, naredite daljši časovni zamik, preden kar koli uporabite. Že po 2-3 minutah pridejo spermiji v jajcevod, vi pa za vsak primer le počakajte še 6 ur s tovrstno pomočjo. Sicer pa sterilno notranjost maternice pred vdorom tujkov varuje tudi varovalna sluz materničnega vratu.

Če kandido zgolj zatirate, ne boste uspešni!
Znano je, da so pri odpravljanju težav s kandido nadvse pomembni kakovostni probiotiki. Da bi lahko naselili novo črevesno floro, je treba te »vojake« na fronto poslati prve! Če so težave hude, najbolje hkrati oralno in vaginalno za črevesno in vaginalno floro. Šele ko »sveža vojska« zavzame strateške položaje, potem napoči čas, da razbohoteno kandido uničujemo dodatno tudi z drugimi sredstvi. Naj bodo ta čim bolj naravna. 

Naravno v boj proti kandidozi genitalij
V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo različni probiotiki z različnimi sevi koristnih mlečnokislinskih bakterij, tako oralnih za črevesno floro (NutriFlor, Yogermina, WAYA ...) kot vaginalnih (Gynolact, Gynophilus ...) in oralnih za krepitev vaginalne flore. Pozorni bodite, da so v visoko potenciranem številu in da je med pomožnimi snovmi čim manj sintetičnih. 

Za vzdrževanje kisle nožnične flore lahko prizadeto sluznico spolovil spirate z razredčeno sirotko ali molkosanom, ali pa uporabite tampon iz ekološkega bombaža, namočen vanjo. Če vas bo sprva peklo, je to zaradi načete sluznice, kar je posledica vnetnega stanja. Vztrajajte!

Sami si lahko pripravite mešanico iz kokosove maščobe (protiglivično in protibakterijsko delovanje) ter ji dodate nekaj kapljic dvakrat destiliranega ali ekološkega eteričnega olja čajevca. S tem mažete spolovilo. Lahko pa uporabite tampon, namočen v močno razredčeno olje čajevca: žlico in pol olja zmešate v kozarcu vode ter pustite tampon v nožnici čez noč. Lahko poskusite še z enim zanimivim receptom: strok česna date zjutraj v nožnico, zvečer pa kapsulo lactobacilov in to ponavljajte tri do sedem dni. 

Odlična nega, ki s številnimi študijami dokazano deluje proti kandidozi, so pripravki na podlagi horopita (Kolorex). Poleg poliglodiala (tadeonala) horopito iz deževnih pragozdov Nove Zelandije vsebuje še vsaj tri druge sestavine proti glivicam in plesnim. Prav tako pa tudi močna antioksidanta, flavonoida taksifolin in kvercetin. Preprečuje tudi nastanek vnetij.

Na trgu obstajajo pripravki za lokalno uporabo na osnovi izvlečkov grenivkinih pešk, vodnega popnjaka, olja listov čajevca, ognjiča, kamilice, žajblja. Geli na osnovi vitamina C ali aloe vere uravnavajo pH vrednost vaginalne sluznice in jih lahko uporabljamo daljši čas ter kot preventivo.

Boraks v obliki kapsul se vstavi v nožnico vsako jutro in zvečer od 3 do 7 zaporednih dni, če imate kronične težave, pa vztrajajte vsaj dva tedna - še bolje, če kar mesec dni. Študije kažejo, da je učinek borove kisline, iz katere nastane boraks, izredno dober in pomaga kar 98 odstotkom žensk. 

Pripravki na osnovi hialuronske kisline (Cicatridina ...) pomagajo celiti razjede vaginalne sluznice zaradi vnetij. 
Umivanje genitalij naj ne bo več kot enkrat dnevno s čisto vodo ali čajem iz kamilice, ognjiča ali taheeba, lahko spirate tudi s sirotko.

Izbrane so samo nekatere preverjene naravne metode za odpravljanje fizičnega nelagodja pri kandidozi. Možnosti, ki jih ponuja narava, je ogromno, zato bo vsak našel svojo. Le vztrajati je treba in pustiti naravi, da opravi svoje. Takrat se bo tudi nori vrtiljak začel vrteti v drugo smer in se bo nemara kmalu celo zaustavil. Pa ne samo vaš! Še kakšen.

Viri:
http://www.lekarnar.com/
http://www.mercola.com/
http://www.paudarco.com/
Lončar, S., Škarič, R., Dolinar A. 2007. Resnice in zmote o kandidi. Ljubljana: Aleš Pevec s. p.
Baroody T. A. 2008. Alkalizirajte ali umrite. Maribor: Sitis

Ključne besede:
glivice, antimikotiki, vaginalni izcedek, bakterije, kandida, probiotiki, jogurt, sirotka, molkosan, narava

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: