Skupaj razkrivamo

1.9.2011

Pridelajmo svoja gnojila

Tudi zemlja in rastline morajo jesti – zato samooskrba obsega tudi pridelavo kakovostnih lastnih gnojil. Po enoletnem prehodnem obdobju je 1. julija začela veljati Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.

Kot je povedala Tanja Gomišček iz Direktorata za okolje, sta ločevanje in predelava biološko razgradljivih odpadkov izjemno pomembna. Če tovrstne odpadke odložimo na deponiji, pri tem namreč nastaja deponijski plin, ki je sestavljen iz 60 odstotkov metana in 40 odstotkov ogljikovega dioksida. Predvsem metan predstavlja veliko obremenitev za okolje.

V Sloveniji na leto zberemo 800.000 ton odpadkov, kar pomeni, da jih vsak izmed nas v povprečju proizvede za 400 kilogramov na leto! Izračuni pravijo, da je skoraj 40 % odpadkov organskih, kar pomeni, da bi lahko s kompostiranjem vsak izmed nas 160 kilogramov odpadkov predelal v gnojilo, na ravni države pa bi jih od domov do deponij prevažali 320.000 ton manj kot doslej. Ali si lahko predstavljate, kakšni so tukaj prihranki pri transportu in deponiranju?

Organske odpadke lahko zbirate in odlagate v posebnih zabojnikih za organske odpadke, ki jih bodo nato predelovali v kompostarnah. Še bolje bo, da jih kompostiramo kar doma in tako pridobimo kakovostno gnojilo za vrt in hišne rastline. Če imate vrt, imate verjetno tudi kompostnik, na katerega zraven vrtnih odlagate tudi hišne organske odpadke. Naraven proces kompostiranja, če upoštevate osnovna pravila, praviloma traja eno leto. Z biodinamičnimi pripravki kakovost komposta bistveno izboljšamo, vendar samega časa trajanja procesa ne zmanjšamo. 

Sodobna tehnologija in vse večje poznavanje dragocenih mikroorganizmov, ki sprožajo fermentacijo namesto gnitja, sta pripeljala do sodobnih rešitev za veliko hitrejše oblike kompostiranja.

S pomočjo koristnih mikroorganizmov, ki sprožajo fermentacijo, se ohranijo skoraj vsi minerali in rudninske snovi ločenih bioloških odpadkov. Strupena škropiva, pesticidi in gnojila v sledeh odpadkov se s pomočjo mikroorganizmov v zelo visokem odstotku razgradijo na okolju prijazne elemente. Tako pridobimo visoko kakovostna gnojila za lastni vrt, ki jih na trgu dejansko ni mogoče kupiti. 

Kompost, ki ga proizvajajo kompostarne komunalnih podjetij, je zaradi nezmožnosti nadzora nad vsebino tistega, kar se zbira in kompostira, ustrezen zgolj za okrasne rastline. Če pa želite svoj vrt zaščititi pred različnimi kontaminanti, je bolje tudi na tem področju poskrbeti, da je vemo, kaj je v gnojilih, ki jih uporabljamo. 

Polovica financiranih projektov s področja odpadkov!
Evropska komisija je odobrila financiranje 6 slovenskih projektov v okviru evropskega finančnega instrumenta za okolje LIFE+ v skupni vrednosti 4,3 milijona evrov, od katerih bo EU zagotovila 2,1 milijona evrov.

Kar trije od šestih izbranih projektov so s področja ravnanja z odpadki, kar kaže na to, da se v Sloveniji čedalje bolj krepi in želi krepiti zavedanje o pomembnosti in nujnosti reševanja problematike odpadkov ter naravnih virov.

Brez smradu in mušic!
Organko je plod domačega znanja, ki omogoča, da zbrani organski odpadki ne gnijejo, ne smrdijo in ne privabljajo mušic, obenem pa so odlična predpriprava organskih odpadkov za kompostiranje. Organko deluje tako, da v njem, s pomočjo posebnih mikroorganizmov, potekajo procesi fermentacije (in ne gnitja), zato po dveh tednih nastane zmes, ki je razgrajena in pripravljena za nadaljnjo pripravo prvorazrednega komposta. Pri fermentaciji nastaja rudninsko zelo bogata tekočina, ki jo na 3 do 5 dni odtočimo, razredčeno z vodo v razmerju 1:200 pa uporabimo kot naravno gnojilo za rastline. Nerazredčena je primerna za vzdrževanje gospodinjskih odtokov. 

Čas priprave komposta, ki je pred odlaganjem na kompostnico fermentiran v Organku, se tako skrajša na 10 tednov. 

Pozitivne, okolju prijazne certificirane rezultate o Organku in procesu razgradnje ter stranskih produktih fermentacije so pridobili z analizo produkta in procesa tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Republike Slovenije. Več si lahko preberete na spletni strani www.organko.si.

Ključne besede:
samooskrba, gnojila, odlagališče, metan, organski odpadki, kompost, Organko, fermentacija

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: