Skupaj razkrivamo

23.11.2011

Kje se skriva sonček?
Besedilo: Sanja Lončar

V času, ki ga imenujemo zima, je na drugi strani našega planeta poletje. Torej je sonce »za vogalom« in če naredite nekaj tisoč kilometrov, ste ponovno na toplem …
Če ne boste lovili »svežega«, lahko uživate tudi »konzerviranega«.

Ali je sonce možno ujeti?
Še kako! Narava počne prav to – akumulira sonce in ga nato uporablja. Največ sončnih žarkov narava shrani v oljih, teh pa je največ v semenih, jedrcih in nekaterih plodovih. 
Tudi to leto smo se prepričali v to, ko smo na Hvaru zagledali posušene olive, z nagubanimi in skoraj suhimi plodovi. Za tem ubogim videzom pa se kljub vsemu skriva razkošje. Dežja ni bilo že pet mesecev, sadeži so brez vode, so pa bogati z oljem. Še en dokaz, da se olja ne dela iz vode, temveč iz svetlobe. Zato lahko za olja rečemo tudi, da so utekočinjena svetloba. 
Prav do teh sklepov je prišla tudi dr. Budwigova, ko je ugotavljala, da imajo olja, ki so bogata z esencialnimi maščobami, zelo visoko valovanje, primerljivo z valovanjem sončnih žarkov. 

Nutricionisti praviloma niso takšni strokovnjaki za kvantno fiziko, kot je bila dr. Budwigova, kljub temu pa se strinjajo, da so prav olja najboljši nosilci vitaminov A, E in D, ki so vsi po vrsti zelo pomembni za vzdrževanje imunskega sistema, ohranjanje gostote kosti in hormonskega ravnovesja. 

Pozabite na zamrzovalnik
Če te dni pospravljate še zadnjo zelenjavo in zelišča na vrtu ali nabirate gobe, verjetno premišljujete, kako bi jih na najboljši način ohranili za zimo. Zamrzovalne skrinje so v zadnjih nekaj desetletjih postale nekaj tako samoumevnega, da se več sploh ne vprašamo, ali so zares koristne.  Če gledamo s stališča ohranjanja trupel hrane, so zelo v redu. Če pa želimo ohraniti tudi energijsko delovanje hrane, je bolje, da se zamrzovalnim skrinjam izognemo. Zamrzovanje namreč vpliva na energijo hrane. Ker nam pozimi primanjkuje toplote in svetlobe, bi bilo za naše zdravje in počutje veliko bolj koristno, če bi čim več živil posušili ali vlagali v olju. 

Ogenj nima alternative
Že velikokrat smo pisali o tem, da res ni vseeno, na kakšnem štedilniku pripravljamo hrano. Zdravju in počutju je najbolj prijeten ogenj. Hrana, ki je pripravljena na ognju, telesu odvzame najmanj energije pri prebavi in olajša delo prebavilom. Takšna oblika toplote obenem najbolj podpira eterične lastnosti hrane. Tudi brez učene razlage ste verjetno imeli priložnost ugotoviti, da je hrana iz krušne peči ali s kmečkega štedilnika bolj okusna od tiste, pripravljene na elektriki. Danes zna vsak otrok razlikovati pico iz krušne peči od pice iz električne pečice. Le razložiti ne vedo, zakaj prihaja do takšne razlike v okusu in aromi. 

Zdaj, ko že dve sezoni od jeseni do pomladi kuham na štedilniku na drva, mi že hrana, ki jo pripravim na plinu, ni več tako okusna. Če pa sem prisiljena kaj pripraviti na električnem štedilniku, pa si ne znam predstavljati, da bi ljudje to sploh jedli. 
Uporabim enake sestavine, svoje začimbe, svoja živila, vendar je na koncu vse nekako na pol. Praviloma moram v takšno hrano dodati dvakrat več začimb, da bi bilo enako okusno, kot če bi jo pripravila na ognju. 

Če potrebuje vaš razum razlago, vam priporočam branje besedil na spletni strani www.zazdravje.net. V iskalnik vtipkajte besedo "štedilnik". Še bolj prepričljivo je, če se prepričate sami. Pripravite si zeliščni ali zeleni čaj tako, da vodo segrejete v električnem grelcu, nato pa vodo segrejte še na plinu in na ognju. Za ta poskus si ponavadi vzamem kakovostni japonski sencha čaj. Njegova lastnost je takšna, da se njegov okus zelo spreminja, odvisno od tega, kako je pripravljen. In če ga pripravite z vodo, ogreto na navedene tri načine, boste prepričani, da na koncu pijete tri različne čaje. 
S suho toploto se obdamo tudi, če hišo ogrevamo na drva. Pomaga tudi, če v prostoru prižigamo sveče (ne tiste z umetnimi vonjavami).

Svetloba je valovanje, ki deluje na naše telo in hormonski sistem. Valovanje pa je tudi bistvo delovanja eteričnih olj. Zato v izparjevalnike dodajamo eterična olja. Tako kot navadna olja so tudi eterična olja čisti produkt svetlobe. Kaj mislite, kako nastane omamna aroma rožmarina, sivke, timijana in borovcev? Te rastline se hranijo le s svetlobo, saj iz revne in suhe zemlje res ne morejo veliko pričakovati. Skozi eterična olja nam posredujejo to, kar so zbrale. Za razliko od navadnih olj v eteričnih oljih ni trdnih delcev. Če jih zlijete na obleko, bodo v celoti izhlapela in ne bodo pustila madeža. To dokazuje, da dejansko ne gre za fizično snov. Eterična olja so nekaj več!

Zato je pozimi še toliko bolj blagodejno v svoje okolje dodajati valovanje svetlobe tako, da uporabljamo kakovostna eterična olja.  Dolgo zimo in slab zrak v zaprtih prostorih lahko izboljšamo tudi s solnimi lučmi. Te zrak negativno ionizirajo in s tem vplivajo tudi na naše boljše počutje in izboljšujejo naš imunski sistem. 

Prehranska dopolnila, polna svetlobe
Pozimi so najbolj pomembna prehranska dopolnila, ki omogočajo kompenziranje primanjkljaja pomembnih vitaminov in antioksidantov na naraven način. Med najbolj učinkovite na tem področju sodijo: olje jeter polenovke (najboljši naravni vir vitamina D), laneno, konopljino in ričkovo olje (odlični viri omega 3 maščobnih kislin), boragino in svetlinovo olje (viri zelo redke in za možgane ter živčevje zelo pomembne maščobne kisline GLA), olje pšeničnih kalčkov (najboljši vir vitamina E), silicijev gel, divji črni sezam, alge, goji jagode itd.

Preden začnete s pisanjem nakupovalnega seznama, ne pozabite na najbolj učinkoviti in poceni vir svetlobe – tega imate v sebi, le iz teme morate stopiti nazaj v svetlobo, ljubezen in dobro voljo. 

Ključne besede:
sonce, zima, olja, semena, jedrca, plodovi, zamrzovanje, ogenj, svetloba, eterično olje, vitamini

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: