Skupaj razkrivamo

8.3.2012

Več energije brez posledic?
Besedilo: Sanja Lončar

Če smo vam že natančno opisali, kako poteka začasna kraja energije, ki jo izvajamo z različnimi poživili, se verjetno sprašujete, ali bi se lahko poživljali, ne da bi nam telo za to izstavilo račun z visokimi obrestmi. 
Pogosto smo že v teh novicah omenili, da mnoge začimbe delujejo poživljajoče: cimet, ingver, rožmarin, klinčki in meta so le nekatere izmed začimb, ki jih imamo na razpolago za povečanje energije. 
Toda kako pride do tega, da imamo več energije? Ali tovrstne začimbe delujejo podobno kot kava ali imajo kakšno drugo strategijo? Ali prinesejo energijo od drugod ali jo nekako proizvedejo kar v telesu?

Ko postanete radovedni Taček, imate ogromno vprašanj, na katera stroka pogosto nima odgovora. 
In ker nas to ne ustavi, smo šli iskat po različnih zakladnicah znanja vsega sveta. Kaj vse smo pri tem odkrili, si lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve. Tokrat pa se bomo osredotočili na skrivnostne mehanizme, ki so začimbe skozi tisočletja uvrščale med najboljše afrodiziake. 

Če želimo, da bo telo delovalo z več energije, imamo tri možnosti: da energijo pripeljemo od zunaj v obliki hranil, ki se lahko hitro predelajo v energijo, da pospešimo porabo lastne energije (kot to počnemo s poživili) in tretjo, ki je najbolj pametna, da zmanjšamo lastne izgube. 
V resnici gre za zelo preprosto strategijo: če vas zebe, najprej zaprete okno, šele nato dodajate polena na ogenj. In pri energiji je podobno: najprej je treba zapreti okna. 

O vplivu naših čustev, ki nam odžirajo energijo, smo že govorili. Ustavite nenehno obračanje koleščkov v glavi in prihranili boste ogromno energije. Tudi na fizični ravni vsako sekundo potekajo procesi, ki so lahko energijsko potratni. Mnogi so že opazili, da hrana, ki telo zakisa, takoj tudi utruja. In obratno, snovi, ki telo zelo alkalizirajo, obenem spodbujajo čilost. Podobno velja za oksidativne procese. Ko prosti radikali divjajo po telesu (npr. kot posledica industrijsko predelane hrane, kajenja, alkohola), to čutimo kot utrujenost. Vsako verižno reakcijo prostih radikalov, ki jo uspemo ustaviti, pa čutimo kot energijo, ki smo jo prihranili.
Čim več antioksidantov in bazičnih rudnin bomo torej imeli v telesu, več energije nam bo na razpolago. 

Antioksidanti so pomembni tudi zato, ker preprečujejo, da bi prišlo do poškodb naših tkiv in genskega materiala. Če ste torej preprečili razdejanje, ste si prihranili tudi vso energijo, ki bi jo potrebovali za veliko pospravljanje kaosa, ki ga za seboj pustijo podivjali prosti radikali. 
Zato so antioksidanti dragocena pomoč.

V naravi je veliko snovi, ki imajo resnično izjemne antioksidativne zmožnosti. Zanimivo je, da večina ob tem deluje tudi alkalno in praviloma vsebuje še marsikaj drugega, kar sinergijsko deluje v našo korist. Kot je razvidno iz tabele, se med prvih deset antioksidantov na tem planetu uvršča osem začimb in le dve živili. Sadeži açai so na zelo visokem, petem mestu, ekološki kakav oziroma nesladkana čokolada z visokimi deleži kakava (nad 70 %) pa je na odličnem devetem mestu. Prvo naslednje živilo so goji jagode na 16. mestu ter pekan orehi na 18. mestu.

Zakaj izpostavljamo živila – preprosto zato, ker lahko začimbe uživamo v količinah, ki se merijo z grami, pri živilih pa lahko brez tveganja uživamo precej večje odmerke. 
O kakavu smo v naših novicah že veliko povedali, o začimbah govorimo skorajda v vsaki številki. Kaj pa je sadež AÇAI (Euterpe oleracea), ki se je uvrstil na tako visoko mesto med najmočnejšimi antioksidanti na planetu?

Sadež açai je majhna, temno vijoličasta jagoda, ki raste na palmi vrste Euterpe oleracea v deževnem pragozdu ob Amazonki. Zaradi svoje zanimive sestave hranil in učinkovin açai že od nekdaj velja za »popolno hrano«. Njegovi učinki so vsestranski, in sicer od razstrupljanja telesa, uravnavanja telesne teže do izboljšanja prebave. Pri sadežu açai je zanimivo, da lahko istočasno deluje na različne oksidativne procese. Je dober lovilec superoksidnih ionov ter peroksilnih, peroksinitrilnih in hidroksilnih radikalov. S tem mehanizmom preprečuje oksidativne poškodbe genetskega materiala in varuje tudi pred nastankom rakavih obolenj. Ker obenem zmanjšuje oksidativne poškodbe lipidnih in proteinskih molekul, ima ugodne učinke pri preprečevanju starostnih nevrodegenerativnih bolezni kot sta tudi Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Torej deluje açai dvojno. Najprej tako, da prepreči poškodbe tistega, kar že imamo, in obenem tudi tako, da v telo pripelje zelo želene snovi. Ker vsebuje skoraj vse esencialne aminokisline, s tem pripomore k boljši regeneraciji telesa, kar čutimo kot več energije. V doto pa pripelje tudi celotno paleto vitaminov (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E) in mineralov, dragocenih za razkisanje, razstrupljanje in normalno delovanje metabolizma (kalcij, magnezij, baker, krom, cink, železo, natrij, mangan, selen, bor, kalij, molibden in jod).

Encimi in antioksidanti so odličen tim
Kaj je tisto, kar pospeši presnovo hrane, ki jo zaužijemo? Danes vemo, da sta želodčna in žolčna kislina le predpriprava materiala. Pravo transformacijo nečesa, kar bi bilo za nas sicer neuporabno, v nekaj, kar nam bo dalo vitalnost in energijo, naredijo encimi. 
Vse navedene začimbe, ki delujejo na dvig energije, zato združujejo dva vzvoda. Zraven antioksidativnega delovanja, s katerim nam prihranijo energijo, delujejo tudi z encimi, ki pospešujejo presnovo in nastajanje celične energije. 

Pomemben košček v tej zgodbi so tudi koencimi. To so pomožne snovi, ki pomagajo encimu doseči cilj. Vloga koencimov je pri kataliziranju encimskih reakcij ključnega pomena, saj pri nekaterih encimih proteinski del ne zadostuje za popolno reaktivnost. Tako potrebujejo encimi pomoč koencimov, da lahko reakcija poteče. Če so v telesu prisotni, je lahko naš energijski izkoristek veliko večji.

Najbolj poznan med takšnimi “koencimskimi pomagalci” je koencim Q10. V naši lastni energijski centrali (to so posebni deli celice, ki jih imenujemo mitohondriji) Q10 sodeluje pri nastajanju glavnega goriva, ki poganja naše celice, obenem pa je Q10 tudi sam po sebi močen antioksidant. 

Antioksidanti so skupinski igralci, zato je dobro, da jih je pri isti nalogi prisotnih več. Za Q10 je že znano, da najbolje deluje v sodelovanju s selenom ter z vitaminoma E in C. 
Zanimivo je, da je največja koncentracija Q10 v srčni mišici. V mladosti ga sami pridelamo v zadostnih količinah – s staranjem pa začne naša lastna proizvodnja pešati, zato lahko tega dragocenega asistenta pri pridelavi lastne energije uživamo kot prehransko dopolnilo. 
Tudi kombinacije začimb dosežejo celo do 100-krat večje zdravilne učinke, kot če bi uživali le eno samo (o tem smo natančno pisali v knjigi Ščepec rešitve).

Tabela vrednosti ORAC 
Tabelo objavljamo z dovoljenjem spletnega poratala http://oracvalues.com. Na tem naslovu so objavljene aktualne vrednosti meritev različnih živil, zbranih iz različnih kredibilnih virov. Vrednosti v različnih virih se razlikujejo v manjšem odstotku – odvisno od kakovosti testiranih snovi. 

VRSTA ŽIVILA

(po antioksidativnem potencialu)

VREDNOST ORAC

(μ mol TE/100 g)

Klinčki, mleti

290.283

Cimet, mleti

267.536

Origano, posušeni

200.129

Kurkuma, mleta

159.277

Akai jagode, posušene z

102.700

Seme kumine

76.800

Peteršilj, listi, posušeni

74,349

Bazilika, posušena

67.553

Nesladkana temna čokolada

49.926

Kari v prahu

48.504

Seme rumene gorčice

29.257

Ingver v prahu

 28.811

Črni poper

27.618

Timijan, svež

27.426

Majaron, svež

27.297

Goji jagode

25.300

Čili v prahu

23.636

Pekan orehi

17.940

Paprika v prahu

17.919

Pehtran, svež

15.542

Korenina ingverja, sveža

14.840

Origano, svež

13.970

Orehi

13.541

Lešniki

9.645

Brusnice, surove

9.584

Hruške, posušene (40 % vlažn.)

9.496


Ključne besede:
#, poživila, začimbe, povečanje energije, čustva, prosti radikali, utrujenost, antioksidanti, presnova hrane

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: