Skupaj razkrivamo

19.6.2013

Preventiva je najboljše zdravilo
Besedilo: Tina Krebs

Bolje je preprečiti kot zdraviti, pravi ljudska modrost.
Bolj dobičkonosno je zdraviti 
kot preprečevati, pravi kapital.
Kaj pa pravite vi? 

Ali ste se kdaj vprašali, zakaj stroški zdravstvenih zavarovalnic naraščajo? Ali so zdravniki morda bolje plačani kot pred 20 leti? Niso. Ali so bolnišnice toliko bolje opremljene kot pred 20 leti? Niso. Ali imamo zares več pravic kot pred 20 leti? Kje pa!

Edina postavka, ki povsod po svetu iz leta v leto narašča, so stroški, ki se prelivajo k farmacevtskim družbam. Povedano bolj konkretno, glede na podatke iz Global Pharmaceutical Sales 2010, se je prodaja zdravil na svetovni ravni od leta 2001, ko je znašala 393 milijard USD, do leta 2008 podvojila na 773 milijard ameriških dolarjev!

Kakšna je cena nekaterih zdravil, se nam še sanja ne, saj lahko t.i. „brezplačno“ zdravljenje pokrije še take stroške, ki jih nihče pri zdravi pameti ne bi hotel plačati, če bi moral zanje vsakič odšteti denar iz lastne denarnice. 

Ali ste vedeli, da zgolj stroški za zdravila, ki jih zaužije en povprečni sladkorni bolnik (brez stroškov zapletov), presežejo 200 EUR na mesec? Zdravljenje bolnika z revmatoidnim artritisom stane približno 1.100 EUR na mesec. 

Največja tržna niša farmacije pa je zagotovo visok porast obolelih za rakom. Nenehna „nova“ zdravila iz leta v leto stanejo več. Tipično tovrstno zdravilo je v ZDA pred desetimi leti stalo 4.500 EUR na mesec, danes pa se povprečne cene gibljejo okrog 10.000 EUR na mesec. V naši tematski številki iz junija 2012 (na voljo v arhivu novic na www.zazdravje.net) lahko preberemo, da so stroški pri nas še višji. Vrednost ene linije zdravljenja onkološkega bolnika, brez stroškov pregledov, preiskav in podobnega, v Sloveniji znaša med 12.236 in 84.300 EUR na mesec. 

Kapital ali zdrava pamet?
Ali obstajajo cenejši načini za zdravljenje navedenih bolezni? Danes že vemo, da sta vsem trem stanjem, ki jih omenjamo, skupni visoka stopnja zakisanosti telesa in resna prizadetost imunskega sistema. S spremembo prehrane, povečanim vnosom hranil (predvsem takšnih, ki vsebujejo visok delež klorofila, antioksidante in naravne protivnetne snovi) ter kakovostnimi esencialnimi maščobnimi kislinami lahko dosežemo čudeže.
 
Povsod, kjer potrebujemo hitro razstrupljanje, regeneracijo jeter in splošni dvig imunskega sistema, je v svetu priznano tudi delovanje medicinskih gob in superživil. 

Zakaj teh ni mogoče dobiti na recept? Odgovorili vam bodo, da zaradi tega, ker ni znanstveno dokazano, da delujejo, da so varna in učinkovita. Res bomo nadvse dolgo čakali, da bo nekdo vložil milijone, ki so potrebni, da se znanstveno dokaže, kakšne čudeže lahko v našem telesu naredijo koprive, čemaž in žitne trave (pšenična, ječmenova itd.). Za zelo malo denarja pa lahko na lastnem telesu ugotovimo, kaj vse se lahko spremeni v samo nekaj tednih. 
Ponavadi dnevni odmerki najbolj kakovostnih prehranskih dopolnil na tem področju ne presežejo nekaj evrov na dan. Za večino ljudi to ni nedosegljivo, je le vprašanje prioritet.

Zakaj tega ljudje ne uporabljajo bolj pogosto?
Paradoks našega sistema zdravljenja je, da smo bili za konvencionalne pristope že prisiljeni plačati vnaprej. Če bi imeli le delček denarja, ki smo ga že vplačali v zdravstveno blagajno, možnost uporabiti, ko zbolimo, na takšen način, kakršnega bi si sami izbrali, bi zagotovo vsak hitro izračunal, da so naravni načini za odpravo težav cenejši in brez stranskih učinkov.
Tako pa pogosto slišimo, da se ljudje odločijo za kemoterapijo, saj je „brezplačna“, za naravno terapijo in kakovostno prehrano pa je treba plačati iz lastnega žepa. 

Pa smo zares kaj pridobili, če brezplačno uživamo toksične snovi, blažilce bolečin, zaviralce kisline, holesterola ali kakšnega drugega procesa v telesu? Vse je odvisno od tega, kaj je vključeno v naš izračun. 

Nova ekonomija zdravljenja
Uživanje naravnih snovi praviloma ne odpravi zgolj težave, zaradi katere smo jih začeli jemati. 
Prijetno presenečenje je, ko ugotovimo, da smo naenkrat že boljše volje, bolj zbrani, bolj umirjeni, z več energije, z urejeno prebavo, … Da so naša jetra, želodec in ledvice po jemanju takšnih pripravkov (za razliko od jemanja sinteznih zdravil) v boljšem stanju kot prej. 

Ne gre za čudež – gre za preprosto dejstvo, da manj strupov preprosto pomeni več zdravja, več energije in pospešeno globinsko regeneracijo telesa. Kako je sploh nastala zamisel, da nam bo lahko več strupov prineslo več zdravja? Več strupov prinaša le več dobička. To pa je blaginja za nekoga drugega, ne za nas.

Vzamejo, kolikor lahko damo
Kako so cene relativne, priča tudi nedavna primerjava, ki so jo objavili na spletnem portal cekin.si. Tako Aspirin® v Sloveniji stane približno 4,5 EUR, v Italiji 3,65 EUR, na Hrvaškem komaj 2,39 EUR, na britanskem otočju pa Bayerjev Aspirin® prodajajo za 0,63 EUR.
Tudi primerjave med kemoterapevtiki kažejo, da se cena na trgu prilagaja kupni moči trga in pogajalski moči zavarovalnice. 

Ključne besede:
zavarovanje, zdravstvo, farmacija, zdravila, rak, stroški, zakisanost, prehranska dopolnila, strupi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: