Skupaj razkrivamo

27.6.2013

Vas bo spanec oropal energije ali vas napolnil z njo?

Izkupiček našega spanja niso le sanje, ki se jih spomnimo ali ne. Veliko bolj pomembni procesi se dogajajo daleč od naše zavesti. Na telesu in duhu pa bomo videli le posledice, ki jih je za seboj pustilo dobro ali slabo spanje. 

Ponoči se odvija največja prenova telesa in imunskega sistema. Ljudska medicina je to ugotovila že dolgo nazaj. Zdaj ji pritrjujejo tudi sodobne raziskave. Ali ste vedeli, da se med spanjem v naših venah prelivajo rastni hormoni, ki kljubujejo starosti? Ali ste vedeli, da imunski sistem, zlasti celice T, med spanjem lažje premaguje patogene organizme v telesu? Med spanjem se utrjuje naš spomin, zato spočiti ljudje hitreje pomnijo in jim možgani bolje delujejo.

Preprečite prebujanje!
Prebujanje ponoči ovira regenerativne procese. Nekateri se celo popolnoma ustavijo, četudi se vrnete v posteljo. Ali ste že ugotovili, da „podaljški“ pogosto pripeljejo le do tega, da se na koncu počutite še bolj utrujeni kot takrat, ko ste legli k počitku? 

Da se izognemo temu, da bi nas zbudil poln mehur, vsaj tri ure pred spanjem ne pijemo!

Da se izognemo temu, da bi se ponoči pregrevali, da bi se potili in slabo spali, naj bo zadnji obrok lahek in lahko prebavljiv. Zvečer ne uživamo kave, pravega čaja, kakava, čokolade ali drugih snovi, ki vsebujejo kofein. Najbolje se je navaditi, da po 18. uri zvečer ne jemo. Takrat bomo zares dobro spali. Enako velja za pozne ure telesne vadbe. Te telo preveč pregrejejo in prebudijo, zato bo spanje manj kakovostno.

Da se izognemo temu, da bi nas zbudilo zgodnje jutranje sonce, sobo zatemnimo!

V resnici se je najtežje dogovoriti z lastnim razumom, da nas neha prebujati zaradi skrbi in premišljevanja. 

Ali dihate zrak ali kemične hlape?
V času, ko je Alfred Vogel pisal svoje napotke, je kot edinega onesnaževalca naših sanj pomislil na peči v spalnici. Danes je materialov, ki lahko zastrupljajo naše telo in tako zavirajo regenerativne procese v telesu, veliko več. Večina ljudi spi na vzmetnicah, ki so umetne (so stranski produkt nafte in predstavljajo kombinacijo različnih topil in plastike). Kljub temu da jih imenujejo s prijaznimi imeni (trenutno je najbolj moderna beseda spominska pena), dejansko predstavljajo morebitni vir hlapov (najbolj nevaren je formaldehid), ki jih boste vdihavali vso noč. Druga težava s temi ležišči je v tem, da se boste na njih verjetno potili. Spominska pena se odziva tudi na temperaturo prostora. Ko je vroče, bo mehka, ko je mrzlo, bo bolj trda.

Veliko izdelkov se ponuja tudi kot lateks. Ta je sicer naraven, vendar je na razpolago v različnih kakovostih. Kakovosten latekst ni poceni, zagotovo pa je naraven in trajen, če mu zagotovimo redno obračanje in odprto konstrukcijo postelje (letveno posteljno dno).

Tudi pri drugih eko in podobnih nazivih vzmetnic je dobro, da jih najprej povonjate, nato pa povprašate tudi po natančni sestavi in morebitnem certifikatu „Oko-Tex 100“, ki zagotavlja, da domov ne boste nesli kupa kemije. 

Dolgo vdihavanje strupov?
Noč je dolga, zato ni nepomembno, kaj bodo ves ta čas vsrkavali naša koža in pljuča. 
Tkanine in vzglavniki so ob konvencionalni pridelavi obdelani z insekticidi (s tem zaščitijo ležišče proti plesni in pršicam), s herbicidi in pesticidi (uporaba pri gojenju konvencionalnega bombaža), s formaldehidom (s tem zaščitijo pralne prevleke proti krčenju, mečkanju in gorenju) ter strupenimi kovinami (belila, škodljive barve). To ne povzroča zgolj prekomernega potenja, temveč tudi alergijske odzive kože, nenehen občutek prehlajenosti in celo težko dihanje. 

Ključne besede:
spanec, sanje, prenova telesa, prebujanje, spominska pena, lateks, vzmetnica, vzglavnik

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: