Skupaj razkrivamo

28.6.2013

Kako pogosto pa vi menjate svojega?

Ali smo res tako bogati, da kupujemo slaba ležišča?
Po besedah mnogih prodajalcev ležišč naj bi bilo tri leta staro ležišče že staro in bi ga že morali zamenjati. Nekateri celo trdijo, da bi ga morali menjati vsaki dve leti. Pa je to res? Ali imate zares toliko denarja, da bi vsaki dve leti plačali 500 evrov ali več za ležišče, ki ima tako kratko življenjsko dobo? 

Seveda vam nihče ne pove, da bo tako pogosta zamenjava ležišča potrebna zaradi tega, ker ste kupili slabo blago. Veliko bolj priročna razlaga je, da se v ležišču nabirajo pršice in razna druga nesnaga, ki bo vplivala na vaše zdravje in počutje. S takšnimi razlagami se pogosto prikriva slaba kakovost vzmetnic, ki imajo prekratko življenjsko dobo. Verjetno so v teh letih ugotovili, da se njihova ležišča posedajo na povprečno dve leti, in si garancije za več let enostavno ne upajo dati. Vendar pozor! Prav nič čudnega in nerazumljivega ne bi bilo, če bi to veljalo za ležišča, ki stanejo 100 ali 150 evrov. In če ne bi ljudje postali prav obsedeni s tem, da morajo svoje ležišče menjati na dve leti.

Zagotovo je ležišče treba menjati pogosteje, kot smo ga v preteklosti. Vendar pa nakup ležišča ne bi smel biti kot nakup modnega dodatka, temveč prej dolgoročna naložba v naše zdravje. 

Prehitra menjava teh izdelkov, ki bi morali biti v uporabi vsaj deset let, ne povzroča stroškov zaradi pogoste menjave zgolj v vašem družinskem proračunu, temveč zaradi velikih količin izdelkov, prostorske omejitve na odlagališčih in celo na črnih odlagališčih predstavlja finančno breme za družbo ter več stoletno breme za okolje. 

Če se vam je že zalomilo, da ste kupili ležišče neustrezne kakovosti ali trdote, so se v Zeleni trgovini domislili, da bi poskusili obvarovati vsaj okolje, delno pa tudi vaše denarnice. Iz odpadnih ležišč, ki so jih kupci predali njim, so tako v novih prevlekah že nastale posteljice za pse in mačke, ki so jih podarili Zavetišču za živali, ter sedeži za mladostnike, ki so jih podarili Mladinskemu centru. Material, ki je bil za to predelavo kljub vsemu preslab, pa je v reciklirani obliki našel mesto v avtomobilski industriji. Kupci so bili ob tem deležni tudi dodatnih ugodnosti. 

Bodite zahteven kupec. Ob nakupu vedno zahtevajte resnične argumente, izberite zdravo in naravno zase, prav tako poskrbite, da bo vaše „odsluženo“ ležišče z novo preobleko dobilo še eno priložnost.  


Ključne besede:
ležišče, pršice, okolje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: