Skupaj razkrivamo

12.11.2013

Delovanje začimb na virus HIV

HIV in herpes sta za medicino dve ločeni težavi. Zagotovo pa imata nekaj skupnega, saj je prav očitno, da začimbe, ki pomagajo pri enem, učinkujejo tudi pri drugem. Če izhajamo iz dejstva, da obe bolezni nastaneta kot posledica padca imunskega sistema, postaja skupni imenovalec bolj očiten, s tem pa tudi možna rešitev. V japonski raziskavi je bilo med 51 izbranimi rastlinami iz družine ustnatic 46 takih, ki so pokazale zaviralni učinek na HIV. In prav zanimivo je, da je šlo večinoma za začimbe!

Med šestimi, ki so izkazale najmočnejše delovanje, je tudi trajni kraški šetraj. Ostalih pet rastlin je še melisa, različica poprove mete, različica bazilike, črna kopriva in črna kumina (Biological & Pharmaceutical Bulletin. 1998; 21(8): 829–833) .

Melisino delovanje proti virusu HIV potrjujejo tudi poskusi na živalih. Protivirusno delovanje znanstveniki pripisujejo kavini in rožmarinski kislini ter taninom v melisi.

Podobne učinkovine so tudi v ožepku odgovorne za zaviranje virusa HIV-1. In vitro študije so pokazale, da naj bi bili za protivirusni učinek odgovorni kavna kislina in tanini v ožepku ter tudi določeni polisaharid, ki so ga izolirali iz vodnega izvlečka (Hyssop. Review of Natural Products by Facts and Comparisons. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health, Inc. 1999 ; Biochemical and Biophysical Research Communications. 1995; 210 (1): 145–151 ; Antiviral Research. 1990; 14 (6): 323–337).

Znanstveni in vitro poskusi so pokazali, da proti virusu HIV-1 zelo močno delujejo tudi ožepek, vrtnica, drobnjak, žajbelj itd.

Pri žajblju je ta mehanizem bolj raziskan in ugotovili so, da zaviralno na virus HIV deluje oleanolna kislina.

Pri vrtnici imajo znanstveniki več dela, saj so njeni mehanizmi delovanja zelo kompleksni. Kljub temu pa so tudi pri njej dokazali učinkovitost proti virusu HIV. Učinkoviti so tako eterično olje kot tudi vrtnična voda.

Raziskovanje drobnjaka pa je razkrilo, da se je virusa HIV lotil s posebnimi proteini, ki jih vsebuje.

Vsaka začimba ima svojo strategijo. Za nas pa je najbolj pomembno spoznanje, da so v vojni z nevarnimi virusi veliko bolj uspešne, kot smo si mislili. Bolj natančne navedbe za vse ostale ugotovitve so na razpolago v poglavju o posameznih začimbah v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja.


Ključne besede:
#, začimbe, virus, HIV, herpes, AIDS

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: