Skupaj razkrivamo

6.2.2014

Alfred Vogel o nastanku raka
Besedilo z založnikovim dovoljenjem iz knjige Ljudski zdravnik povzela Adriana Dolinar

Mnogi si še vedno naivno zatiskajo oči in verjamejo, da pravega vzroka za nastanek raka ne poznamo. Toda takšna naivnost ni brez cene. Korporacijam, ki jih zanimajo le dobički, seveda ni v interesu, da povežemo nastanek raka s strupi v hrani, kemikalijami v okolju, pretirano uporabo konvencionalnih zdravil, z neustreznim načinom življenja, notranjim nezadovoljstvom itd. Če ne dojamemo, da je prav to ugonobilo našega prijatelja, mamo, brata, teto, otroka, …, potem se navedenim dejavnikom tudi mi ne bomo izogibali, pa četudi se raka bojimo in bi naredili vse, da se mu izognemo. Posledica takšne naivnosti je logična, boleča in v številnih primerih pogubna.

Verjetno pa vam je ob prebiranju tokratnih novic že postalo jasno, da vzrokov za nastanek raka le ni tako težko prepoznati. Skrivajo se namreč v vsem, kar izčrpava našo življenjsko energijo in vodi v splošno obolenje telesa. Takšnega mnenja je bil tudi Alfred Vogel, pa čeprav so se mu tedaj mnogi posmehovali. Njegove necenzurirane zapise na to temo lahko preberemo v njegovi novo prevedeni knjigi Ljudski zdravnik. V nadaljevanju pa si lahko preberete povzetek njegovega opisa, zakaj zdrava celica postane rakava.

Zdrava celica
Telesna celica je kot druge stvaritve narave velika umetnina. Je drobna, premišljena in presenetljiva enota narave. Kot je država sestavljena iz številnih občanov, tako je tudi naše telo skladno zgrajeno iz 100 milijard celic. Da bi si lažje predstavljali človeško celico, jo primerjajmo s kokošjim jajcem. Zunaj najdemo celično kožo, sledi celična plazma, znotraj pa leži zavarovano celično jedro, najdragocenejša in najpomembnejša celična tvorba. Jedro je najvišje organizirani del tega majhnega organizma. Če ima celica na voljo vse, kar potrebuje, in je njena presnova nemotena, je celica zdrava. Kaj pa se zgodi, če ni tako?

Bolna celica
Kadar stroj dela dalj časa brez olja, se segreva in če ne slišimo žvižganja in šumenja ob suhem teku ter to ignoriramo in ne dodamo olja takoj, potem stroj utrpi nepopravljivo škodo. Enako izgubi celica svojo dejavnost, če ji npr. določene snovi primanjkuje. Če pomanjkanje traja dlje časa, celica porabi vse zaloge in zboli. Kadar gre, na primer, za pomanjkanje določenega vitamina, temu rečemo avitaminoza. Kadar pa je pomanjkanje različnih celici potrebnih snovi skrajno in je delovanje celice prav tako skrajno moteno, se lahko celica izrodi in postane rakava.

Rakava celica
Rakavo ali izrojeno celico lahko primerjamo z zločincem v državi, saj se vedeta podobno. Izrojene celice se ne obnašajo več po zakonih celične skupnosti, ne ozirajo se več na okolico, temveč se nenadzorovano množijo, širijo in uničujejo vse, kar jim pride na pot. Vogel je bil prepričan, da mnogi vzroki skupaj delujejo kot velika obremenitev za zdrave celice. Večji ko je seštevek vzrokov (avitaminoza, motena presnova, strupi, …), prej bo celica popustila. S tem izpade iz harmoničnega delovanja celične skupnosti, se izrodi in se obnaša kot rakava celica.

Razlogi, da se celica izrodi
Čeprav naj bi dedna nagnjenost k raku igrala vlogo pri nastanku raka, pa se ta ne bo nujno razvil ob razumnem načinu življenja. 

Napake v prehrani, ki nastanejo pri tako imenovani civilizirani hrani s tekočega traku, motijo biološko ravnovesje v telesu in s tem močno škodujejo vsem celicam v telesu. Močno obremenjujoča je preobilna beljakovinska hrana z manj vrednimi beljakovinami. Posebej slabo delujejo na celice živalske maščobe in maščobe z malo nenasičenimi maščobnimi kislinami. 

Tudi motnje v presnovi rudnin, ki nastanejo zaradi nenaravne prehrane, in pomanjkanje vitalnih snovi posredno ali neposredno vodijo v degeneracijo celic. Kemične snovi (barvila, arome, sredstva za konzerviranje, …) v naši hrani učinkujejo zelo rakotvorno. Škodljivi so tudi kronično zaprtje in druge prebavne motnje, kot je npr. vrenje v črevesju, ki je posledica porušenega ravnovesja črevesne flore.

Pomanjkanje kisika igra pomembno vlogo pri nastanku raka. Izkušnje kažejo, da ljudje, ki se veliko gibljejo na svežem zraku, redkeje obolevajo za rakavimi boleznimi kot ljudje, ki morajo delati v zaprtih prostorih.

Strupene pline in radioaktivno sevanje, s katerim je naš današnji zrak običajno onesnažen, prištevamo med močne rakotvorne dejavnike. V reke, jezera in morja se izlivajo številne industrijske odpadne vode, strupena škropiva, umetna gnojila, zdravila, usedline osvinčenega bencina in nafte. Zato nevarne rakotvorne kemikalije na nas prežijo tudi v pitni vodi. Arzen, svinec in baker so mnogo hujši strupi, kot si mislimo. Umetna gnojila motijo biološko ravnovesje rastlin. Če se moramo dolgo časa hraniti s plodovi takšnih rastlin, to zmoti tudi naše biološko ravnovesje.

Razna konvencionalna zdravila (zlasti iz katranovih derivatov), ki se v kemoterapiji na žalost še precej uporabljajo, prispevajo k izrojevanju celic.

Krči, zatrdline v tkivih, …, močno motijo celično presnovo. Ta poteka počasneje, kar tudi prispeva k nastanku raka. 

Eden izmed najmočnejših vplivov za razvoj raka pa je zakoreninjen v našem življenju. Zaradi skrbi in jeze smo bolj nagnjeni k negativnemu kot pa k pozitivnemu razmišljanju. Skrb in jeza se škodljivo izražata na jetrih in večkrat se je že izkazalo, da je bilo prav to vzrok rakave bolezni. Psihični pritisk, ki traja dlje časa, okvari celice tako močno kot nobena druga stvar. Zastrupi celo telesne sokove in poslabša življenjske pogoje celic bolj kot vsi navedeni škodljivi dejavniki skupaj.

Ključne besede:
rak, zdrava celica, bolna celica, vitamini, rakava celica, način življenja, prehrana, rudnine, strupi, jeza, s

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: