Skupaj razkrivamo

14.10.2014

Kako ustaviti vnetja?
Besedilo: Adriana Dolinar

Porušeno ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobami je eden izmed pomembnih razlogov vse večjega števila vnetij. Oglejmo si, kako do tega pride in kaj lahko storimo, da se posledicam vnetij izognemo.

Tiha vnetja „ne bolijo“
Tiha vnetja bi lahko poimenovali tudi vnetja, ki „ne bolijo“, vsaj tako se zdi na prvi pogled. Tiho divjanje vnetnih procesov v telesu, ki se odvijajo ob diabetesu, revmatoidnem artritisu ali aterosklerozi, resda ne boli tako kot, denimo, vnetje mehurja, pa vendar lahko naše življenje precej ogroža, če ga ne vzamemo resno. 

Zato je dobro, da tudi svoje telo občasno odpeljemo na pregled, tako kot vozimo na redne preventivne servisne preglede svoje vozilo, zlasti še, če se ne počutimo ravno najbolje. Eden izmed načinov, da ugotovimo, ali se naše telo že ukvarja s tihim vnetjem, je merjenje vrednosti CRP v krvi. CRP – C reaktivni protein je namreč pokazatelj vnetja. Takšni preventivni pregledi nam omogočijo, da lahko vnetja zatremo že v kali in tako preprečimo, da prerastejo v prej navedena obolenja. Omogočajo pa nam tudi lažje prepoznavanje in odpravljanje vzrokov za nastanek vnetij. 

Vnetje z dvigom vrednosti CRP se namreč lahko pojavi tudi neposredno po zaužitju nekakovostnega obroka s premalo omega 3 maščobnih kislin in preveč omega 6 maščobnih kislin. Telo se namreč na neustrezno hrano odzove z obrambnim odzivom, kot ga poznamo pri alergiji, na primer. Če takšno hrano uživamo dolgo časa, lahko akutno tiho vnetje po obroku preraste v kronično tiho vnetje, lahko pa tudi v razvoj prej navedenih obolenj.

Kako lahko premalo omega 3 in preveč omega 6 vpliva na nastanek vnetij?
Ni nepomembno, katere maščobe zaužijemo. Ene so se v telesu sposobne pretvarjati v protivnetne, druge pa v vnetne snovi. Omega 3 maščobne kisline, kot sta ALA (alfa linolenska maščobna kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina), se lahko v telesu pretvorita v protivnetne prostaglandine, ki telesna vnetja zavirajo. V nasprotju z njimi pa se lahko omega 6 maščobne kisline, kot je AA (arahidonska maščobna kislina), v telesu pretvorijo v vnetne prostaglandine, ki vnetja povzročajo.

Logično je torej, da lahko presežek, denimo, AA ter primanjkljaj ALA in ostalih omega 3 v hrani vodi v porušeno razmerje moči med različnimi prostaglandini in v nastanek vnetja. Če torej s pregledom ugotovimo, da imamo znake tihega vnetja, in obenem vemo, da pojemo premalo jedi, ki vsebujejo omega 3, lahko že s spremembo prehrane bistveno vplivamo na izboljšanje zdravstvenega stanja in preprečimo marsikatero obolenje.

Kako uravnati ravnovesje med omega 3 in 6 v telesu?
Za odpravljanje vnetnih procesov v telesu lahko veliko storimo že s tem, da zmanjšamo ali celo opustimo sodobno industrijsko močno predelano hrano in se začnemo, tako kot nekoč, prehranjevati z bolj svežo, živo in po tradicionalnih postopkih obdelano hrano, ki običajno ohrani kakovost živila.

Če namreč pokukamo v zgodovino človeka, se je ta, podobno kot danes še živeča domorodna ljudstva, večinoma prehranjeval z divje raslimi rastlinami, ribami in mesom pašnih živali ter tako zaužil veliko dobrih omega 3 maščobnih kislin. Tako je tudi zlahka vzdrževal popolno razmerje omega 3/6, ki je 1/1. Z napredkom in industrializacijo, ki je v prehrano prinesla več predelanih rastlinskih olj, več mesa živali, hranjenih z zrnjem (in ne travo), ter več industrijsko predelane hrane (rafinirana, osiromašena in mrtva hrana), pa se je razmerje med omega 3/6 močno porušilo. S takšno hrano namreč sodobni človek zaužije mnogo preveč omega 6 maščobnih kislin. Povprečje v razmerju omega 3/6 se v Evropi giblje nad 1:20, v ZDA pa se povprečje celo približuje 1:50. Več o tem v že navedeni knjižici.

Kopici obolenj, kot so srčno-žilna obolenja, rak, diabetes, debelost, različna avtoimuna obolenja, mentalno pešanje itd. pa se bomo izognili tudi tako, da bomo v prehrano vpeljali več jedi, ki vsebujejo obilje koristnih omega 3 maščobnih kislin. 

Viri omega 3 maščobnih kislin
Dobri viri ALA omega 3 maščobnih kislin so, na primer, semena lana in konoplje, orehi ter olja iz njih. Seveda ni vsak izdelek iz teh sestavin samodejno zdravilen, zato smo se v navedenem priročniku podrobno poglobili v pogosta zavajanja, s katerimi se potrošniki srečujemo.

Dobri viri omega 3 maščobnih kislin DHA, EPA, DPA so zlasti ribe in posebni rakci mrzlih morij (losos, skuša, sardine, ostrige, tuna, polenovka, antarktski rakci) in olje iz njih. V času, ko ribe postajajo vse bolj obremenjene z okoljskimi strupi, je dobro vedeti, da je tudi postrv zelo dober vir omega 3 maščob. Za zagotavljanje potreb telesa po teh maščobnih kislinah naj bi morske ribe zaužili vsaj trikrat na teden. Mnoge tuje zdravstvene organizacije pa svetujejo, da jih je ob že prisotnih obolenjih, denimo srca in ožilja, dobro zaužiti celo večkrat na teden in/ali jemati še prehranske dodatke z omega 3.

Razmerje omega 6 : omega 3
Razmerje med omega 3/6 esencialnimi kislinami v telesu, ki je dobro za nas, se po mnenju raziskovalcev razlikuje glede na naše potrebe. Razmerje omega 6 : omega 3 naj bi se razlikovalo, in sicer od 1:1 ter nekje do 10:1 (popolno razmerje naj bi bilo od 2 do 3:1). Ob določenih hujših obolenjih (srčno-žilna obolenja, rak, depresija, ADHD, …), ob večjih športnih dejavnostih itd. pa naj bi bilo omega 3 mk v telesu potrebnih še več kot omega 6 mk. Potrebe po omega 3 mk so povečane tudi v času nosečnosti in dojenja, v času rasti dojenčkov in malih otrok itd. 

Vnetja zaradi chemtrailov?
Bela hiša je že novembra 2011 priznala, da obstaja skrivni program, ki spreminja ozračje s pršenjem kemičnih snovi iz letal, vendar, kot pravijo, naj bi bilo to v skladu z ukrepi proti podnebnim spremembam. 

Temi chemtrailov je bila posvečena tudi aprilska seja Združenih narodov. Na seji je bilo mogoče slišati, da je pršenje kemičnih snovi poskus posameznih zasebnih podjetij in vlad nekaterih držav, da bi zavarovale prihodnje pridelke pred globalnim segrevanjem. 
Še vedno ne vemo, kdo je tem zasebnim družbam odobril takšno „humanitarno dejavnost“, vemo pa, da je kot posledica kemičnega pršenja v naših telesih vse več barija in nano aluminija. To so potrdili tudi toksikološki testi, ki so jih na vzorcih las izvajali v različnih državah. 

Te snovi dokazano povečujejo število vnetij živčevja in možganskih poškodb. Ker sušijo sluznice, povzročajo tudi vnetja dihalnih poti, vnetja prebavil, mehurja in drugih sluznic v telesu. 

Dobra novica je, da terapevti, ki se z navedenimi težavami ukvarjajo, ugotavljajo, da povečan vnos omega 3 maščob (konopljina in lanena semena, orehi ter olja iz njih, svetlinovo in boragino olje, …) v veliki meri pomaga obvarovati živčevje, ohraniti prožnost membrane in zavirati nepotrebna vnetja. 

Ključne besede:
omega 3 maščobe, omega 6 maščobe, vnetje, CRP, prehrana, chemtraili

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: