Skupaj razkrivamo

23.3.2015

Kako lahko povečamo moči pripravkov?
Besedilo: Sanja Lončar

Mnogi imajo še vedno občutek, da so zeliščarji prijazni dedki in babice, ki v svojih brunaricah sušijo zelišča – sodobna farmacija pa so doktorji znanosti v belih haljah in ultra sodobnih laboratorijih. 

Te predstave so v marsičem zgrešene. Tudi proizvajalci naravnih preparatov zaposlujejo zelo veliko znanstvenikov in premorejo sodobno tehnologijo. Včasih uporabljajo celo veliko bolj prefinjeno opremo, kot jo najdemo v farmacevtskih podjetjih! Razlika je predvsem v tem, kakšne cilje si zastavljajo.

Če poenostavimo, bi lahko rekli, da se fitoterapevtski proizvajalci ne osredotočajo na to, da bi se „igrali Boga“ in ustvarjali nove (patentirane) rastline ali njihove ponarejene izolirane snovi. Namesto tega se usmerjajo predvsem v razumevanje obstoječih „remek del“ narave in iskanje načinov, da te čim bolj ohranijo. Ker se zavedajo pomena energije rastlin, pri svojem delu ne preštevajo zgolj snovi, temveč poskušajo meriti, spremljati in ohranjati tudi pravilno kristalizacijo, energijski potencial, informacijo rastlin, ...

Ni vsaka rastlina sposobna zdraviti
Vsi kakovostni ponudniki so si enotni, da le zdrava in odporna rastlina premore zdravilne moči, zato uporabljajo divjerasle, biodinamično ali ekološko pridelane rastline, ki jih ne razvajajo z umetnimi gnojili in s kemično zaščito. 

Drugo pomembno spoznanje, ki označuje vse, ki imajo zares vrhunske izdelke, je zavedanje, da so moči sveže rastline neprimerno večje od posušenih. Zato je način dela podrejen temu, da se čim več moči zdravilnih rastlin čim prej ohrani. Pri tem različni ponudniki ubirajo različne poti. 

V Voglovem podjetju Bioforce stavijo predvsem na uporabo svežih rastlin, iz katerih pripravljajo alkoholne izvlečke. Vogel je vedno trdil, da je celota več kot seštevek sestavnih delov, zato je prednost dajal uporabi celih rastlin in ohranjanju čim večjega števila učinkovin. 

Vse več proizvajalcev sveže nabrane rastline obdeluje s postopki liofilizacije (s pomočjo dušika jih v hipu dehidrirajo in dobijo prah, ki vsebuje vse ostale snovi razen vode). Tako pridobljeno suho snov nato zavarujejo z rastlinskimi kapsulami ali raztopijo v primernih topilih. 

V španskem podjetju Soria natural stavijo na nealkoholne izvlečke, zato so razvili inovativno metodo liofiliziranja in ohranjanja izvlečkov v rastlinskem glicerinu. Izdelki so zato primerni tudi za občutljive skupine, kljub temu pa vsebujejo skoraj vse, kar je vsebovala rastlina, iz katere so pripravljeni. 

Pri Wali in Weledi uporabljajo načela antropozofske medicine in biodinamike. S pravilnim časom nabiranja ter mešanjem pripravkov ob točno določenem času in na poseben način je, denimo, dr. Rudolfu Hauschki uspelo nekaj, kar meji na znanstveno fantastiko. Po desetletjih poskusov mu je uspel zgodovinsko znan „eksperiment vrtnica“. Sveže cvetove, ki jih je narezal in prelil s studenčnico, so s pravilno kombinacijo mešanja in mirovanja ter z izpostavljanjem temi in svetlobi ter zmerni toploti in mrazu ohranili 30 let. Brez pasterizacije, brez UV obsevanja, brez konzervansov in alkohola. Na ta način v Wali še danes delajo z rastlinami in izdelujejo vodne izvlečke, ki so stabilni in učinkoviti 7, 10 ali celo 17 let. Ali si predstavljate, da namočite vrtnico v vodo, občasno premešate, temu ne dodate nič konzervansa ali alkohola, pa takšna voda ne zgnije 30 let? Morda vašemu razumu deluje nemogoče. Dejstvo, da je to pa vendarle mogoče, le potrjuje razsežnosti našega današnjega neznanja. Ker smo pozabili naravna načela, danes za konzerviranje izdelkov uporabljamo nevarno kemijo. 

Postopki, ki jih uporablja tradicionalna kitajska, tibetanska ali ajurvedska medicina pa v mnogem prekašajo naše moči dojemanja. Tako ajurveda pozna postopke obdelave rastlin z solmi živega srebra (te so za človeka neškodljive), s čem lahko rastline ohranijo svoje moči neskončno. Dobro ste prebrali – brez časovnih omejitev! 

Pravilne kombinacije pomnožijo moči
Pravilne kombinacije zelišč pomnožijo njihove učinke. Poudarek je seveda na besedi „pravilno“. In tukaj se ponavadi zatakne. Danes je zelo malo ljudi, ki resnično vedo, kaj smemo zmešati in česa ne.
 
Branje priljubljenih receptov za smoothije razkriva površnost sodobnih prehranskih svetovalcev. Tudi snovalci sodobnih prehranskih dopolnil niso imuni na to. Mnogi delujejo po načelu, da poberejo vse, kar se jim zdi uporabno, sodobno in v trendu, ne da bi vedeli, ali bodo zbrane snovi delovale sinergično ali nasprotno in bodo druga drugo zavirale.

Pravilna sestava kombiniranih pripravkov je velik izziv. Če se posreči, dobimo z zelo majhnimi odmerki ogromno moči. Če pa storimo nekaj narobe, dobimo razglašen orkester.
Za pravilno sestavljanje kombiniranih pripravkov je pomembno vedeti, katero težavo želimo z njim rešiti in kaj je treba v telesu podpreti, da bi telo zmoglo samo odpraviti napako v sistemu. Ne zadostuje, da telesu le dodamo kakšen element, za katerega ugotovimo, da ga primanjkuje. Veliko bolj pomembno je odgovoriti na vprašanje, zakaj nečesa primanjkuje, zakaj določen proces ne poteka pravilno. Zato je poznavanju rastlin, vitaminov in rudnin treba dodati še dobro poznavanje fiziologije in biokemičnih procesov v telesu.

Kot pravi Stephen Terras, snovalec prehranskih dopolnil Terra Nova: „Samo jemanje nekega vitamina ne bo nujno odpravilo pomanjkanja tega vitamina. Razen tega, da je pomembno, da so vitamini v biorazpoložljivi obliki, je zelo pomembno, da z njimi pridejo tudi vsi potrebni sinergenti, ki bodo njihovo presnovo in pravilno uporabo omogočili. 
Tako, na primer, mora vitamin B6 telo samo predelati v uporabno obliko. Za to pretvorbo pa so potrebni encimi, koencimi ter drugi vitamini in rudnine. Torej boste imeli tega vitamina na razpolago le toliko, kolikor ga boste lahko predelali v obliko piridoksal-5-p, ne glede na to, koliko ga zaužijete. 

Kompleks Magnifood v naših pripravkih je zasnovan tako, da to pretvorbo optimizira. Pri vitaminih skupine B, za katere vemo, da se ob stresu hitro izgubljajo, vsebuje Magnifood tudi adaptogene rastline, kot je sibirski ginseng, ašvagando, seme mladega ovsa, ki je živčni tonik, rodiolo, ki vpliva na izločanje stresnih hormonov, in druge dragocene rastline. 

Podobno je tudi pri drugih snoveh, ki jih telesu morda manjka. Zakaj bi, denimo, uživali ogromno encimov, če enako dosežemo z manjšo količino encimov, ki so okrepljeni s semeni janeža, z ingverjem, artičoko in s kardamomom.

Pri kalciju in magneziju kompleks Magnifood vsebuje koprivo, lucerno, ingver, preslico in riževe otrobe. V sinergiji s temi snovmi bo telesu veliko lažje izkoristiti magnezij in kalcij ter ju pripeljati tja, kjer sta potrebna.“ 

Fermentacija, pot do novih moči
Naravna fermentacija je bila sestavni del vsakdanje prehrane naših prednikov. Podobno razmišljanje je odprlo še eno smer raziskovanja naravnih rešitev. 

Danes vemo, da desnosučne mlečne kisline ustvarjajo optimalne pogoje v presnovi in nas varujejo pred kvasovkami, zajedavci in drugimi patogenimi organizmi. V njihovi prisotnosti bo tudi izkoristek zaužite hrane veliko boljši, saj bodo z njihovo pomočjo koristne bakterije za nas prebavile koristne rudnine in tako poskrbele, da smo z njimi dobro preskrbljeni. V zadnjih letih je tudi vse več dokazov, da desnosučne mlečne kisline delujejo tudi protirakavo.

To potrjujejo tudi uspehi dr. Budwigove pri zdravljenju raka. Ob lanenem olju in skuti, ki ju mnogi že poznajo, je bilo obvezni del njene diete tudi pitje soka zeljnice trikrat na dan. 

Zdravilne moči fermentiranih izdelkov so v Švici uporabljali že stoletja nazaj pri zdravljenju mnogih bolezni. Tako je nastal tudi A. Voglov Molkosan – koncentrirana fermentirana sirotka, ki je cepljena z izbranimi sevi, zaradi česar ima izrazito desnosučno delovanje. Današnje raziskave fermentacije poskušajo te procese čim bolj razumeti in usmerjati. 

Približno v enakem času, pred 75 leti, je tudi dr. Hans Niedermaier raziskoval encimsko delovanje in procese fermentacije ter razvil edinstven postopek kaskadne fermentacije R(™), s katerim se ukvarjajo še danes.

Povedano drugače, ekološko sadje in zelenjavo najprej fermentirajo v prisotnosti izbranih mlečnokislinskih bakterij. Ko je prva faza fermentacije končana, izdelek cepijo z drugimi sevi, ki opravijo drugi fazo fermentacije ali encimske obdelave. Tako v 12 tednih v procesu, ki posnema popolno zaporedje naravne presnove v našem telesu, živila razkrojijo na raven aminokislin, polifenolov, flavonoidov, di-, tri- ali oligopeptide itd., te pa lahko telo neposredno uporabi za dvig celične energije in pospeševanje metaboličnih procesov. Tako nastane izdelek, ki ga na trgu najdemo pod imenom Regulat.

Raziskave so potrdile, da se po trimesečnem jemanju pripravka raven celične energije (ATP) dvigne za 186 %. Kar je še bolj zanimivo, celica ohrani izboljšano stanje tudi po prenehanju jemanja Regulata, kar pomeni, da je prišlo do regeneracije njenih funkcij. 
S tem pa se odpravijo tudi mnoge ovire, da bi drugi naravni pripravki bolj učinkovito delovali v telesu. 

Aktiviranje in potenciranje
Tehnike množenja moči različnih snovi so osnova homeopatije. Dejansko so homeopatski izdelki dokaz, da je mogoče učinke v telesu doseči le z informacijo določenih sestavin, ne da bi bila ta tudi fizično prisotna v pripravku. 

Različne variacije takšne krepitve moči izdelka najdemo v mnogih tradicijah priprave zeliščnih zdravil. Pravilno mešanje, pravilno vrtinčenje in pravilno shranjevanje tako ustvarjenih pripravkov so opisani v mnogih knjigah vedskega, šamanskega ali druidskega izročila. 

Kot vidite, je poti veliko. Vse to imamo na razpolago, če se odločimo stopiti v pravo smer in ponovno obnoviti svoje odnose s seboj in z naravo. Zakaj bi silili v tvegane sodobne tehnologije, če nismo izkoristili niti manjšega odstotka moči narave, ki bi ga lahko bili deležni.

O tem koliko so danes naravni pripravki močni in kaj uporabljajo pri svojem terapevtskem, delu smo vprašali dve terapevtki.

Biljana Dušić, dr.med, ajurvedska terapevtka
Rastlinski pripravki v ajurvedi – pri tem ne mislim zgolj na pripravke iz rastlin, ki ne rastejo na naših tleh, temveč tudi na tiste, ki nastajajo iz rastlin, ki rastejo prav tukaj, povsod okrog nas – so pripravki, ki na človeka ne delujejo zgolj na splošno-kemični ravni, temveč tudi bistveno bolj subtilno in široko, kot je glavna zahodna znanstvena skupnost ta trenutek sposobna in/ali voljna razumeti in spoznati.

V kakršnem koli živem sistemu nikoli ne gre zgolj za primarne kemične sile, ki vodijo interakcije (organskih in neorganskih) molekul. Fina sodelovanja, interakcije, izmenjevanja atomov, subtilno medsebojno podporo molekul ureja tako imenovano pranično (eterično, vitalno) energijsko polje, ki prežema in obdaja vso materijo. Prav to polje je že dolgo predmet raziskav v fiziki in drugih znanostih. Znanstveniki skoraj povsod, zlasti pa v Rusiji in na Kitajskem, pa tudi pri nas (pred kratkim je, na primer, fizik Andrej Detela izdal svojo najnovejšo knjigo „Sintropija“, v kateri obravnava to področje) in na Zahodu že dolgo eksperimentirajo s tem poljem in jasno je, da je vpliv zavesti, inteligence, namere, misli, ..., na to polje osupljiv in hipen.

Dejansko to pomeni, da rastlina ne deluje zgolj kot skupek molekul, ki jih lahko sintetiziramo v laboratoriju in uporabimo namesto rastlinskih, temveč kot zavestno, živo bitje, ki deluje na drugo živo bitje na nešteto možnih načinov. Kako, je odvisno od inteligentnega sovplivanja teh dveh zavestnih energijskih polj. Delovanje rastline na človeka bo odvisno od finosti in čistosti zavesti človeka, ki rastlinski pripravek zaužije, od ubranosti zavedanja človeka, ki je rastlino vzgajal (če ne gre za divjerasle rastline), od stanja, vitalnosti in zavesti vode, ki prežema tla, v katerih rastlina raste, od čistosti in stanja (zavesti) zraka, ki ga rastlina diha in ki do nje prevaja inteligentno namero Sonca. 
Vitalnost rastline se zato ne more meriti zgolj z grobim ugotavljanjem odstotka in vrste prisotnih molekul. Bistveno bolj primerno bi bilo ugotavljanje količine molekul, ki svetlobo polarizirajo na desno ali na levo, ugotavljanje različnosti kemičnih vezi med atomi znotraj molekule, merjenje moči in obsega vitalnega polja rastline itd.

Tudi v ajurvedi danes – vključno z njeno zibelko, Indijo – obstajajo trendi velikih „ajurvedskih“ farmacevtskih hiš ali drugih farmacevtskih hiš z „ajurvedskim programom“. Ti v kapsule in tablete pakirajo prah plantažno vzgajanih rastlin, brez ljubeče skrbnosti človeka in Sonca ter prežetih z neizogibnimi kemikalijami, ki so skoraj nujne pri klasični plantažni metodi vzgoje rastlin. Tem kapsulam in tabletam pravijo „ajurvedska zdravila“, vendar pa nič ne more biti bolj oddaljeno od pomena besede „zdravilo“. Le ekološko vzgojene rastline, za katere skrbijo ljudje s harmoničnim in vključujočim stanjem zavesti, so resnično lahko zdravila.

Claudia Vigier, naturopatinja iz Pariza
Danes se soočamo z dvema težavama. Prva je ta, da večina ljudi ne uživa dovolj zdravih živil. Druga je ta, da četudi jih uživajo, imajo zelo slabo presnovo in večino tega, kar zaužijejo, ne morejo izkoristiti. 70 % prebivalstva se sooča s prenizko celično energijo, počasnim metabolizmom, pomanjkanjem encimov ali prebavnimi težavami, ki omejujejo absorpcijo hranil, ki jih v telo vnašamo z živili. 

Osebno sem najbolj navdušena nad kaskadno fermentiranimi živili. Ta vsebujejo veliko več vitaminov kot enaka živila v sveži obliki. Tudi ostale snovi so tako predelane, da jih telo z lahkoto absorbira in uporabi. Ena sama žlička kaskadno fermentiranega bio koncentrata je enaka hranilom iz 6 kg svežega sadja in zelenjave, ki jih telo v celoti in takoj uporabi. 

Šele ko se energija telesa poveča in metabolizem okrepi, lahko tudi druge snovi ali prehranska dopolnila dosežejo svoj namen.

Ključne besede:
zdravilne rastline, alkoholni izvleček, liofilizacija, biodinamika, vodni izvlečki, konzerviranje, vitamin

 

Sorodni članki:

3,222656E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: