Skupaj razkrivamo

20.5.2015

Kateri je najboljši afrodiziak?
Besedilo: Sanja Lončar

Iskanje najboljših afrodiziakov je večna tema, ki je zaposlovala ljudi vseh časov. 
Danes, ko je težav s hormoni, z izčrpanostjo in opešanostjo naših reproduktivnih organov več kot kadar koli prej, je dobra novica vsaj to, da imamo na razpolago informacije iz vsega sveta in lahko posežemo tudi po rastlinah, za katere do včeraj nismo vedeli, da obstajajo. 

Po trenutnih spoznanjih najdemo na „seznamu“ najmočnejših rastlin kar nekaj rastlin iz Južne Amerike ali z Daljnega vzhoda.

Ginko (Ginkgo biloba)
To rastlino srečujemo predvsem v pripravkih za izboljšanje spomina. Dejansko ginko ne izboljšuje prekrvavitve in energijske pretočnosti zgolj na našem „podstrešju“, temveč z enako močjo pomaga tudi v „kleti“. Kar 300 različnih raziskav potrjuje njegovo delovanje tudi na spolno slo. 

Skrivnost je v moči ginka, da splošča arterije in tako izboljšuje prekrvavljenost vseh organov. Po študijah sodeč, začne kar polovica moških ob rednem jemanju 60 mg izvlečka iz ginka v šestih mesecih dnevno doživljati normalno erekcijo.

Ginseng 
Korenino ginsenga sistematično proučujejo že tisočletja. Njegove regenerativne sposobnosti, vpliv na dvig energije in tudi afrodizično delovanje potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave na Zahodu. 

Ko so baterije znova polne in stres zajezen, ni presenetljivo, da pride tudi spolnost na vrsto.  

Damiana (Turnera aphrodisiaca)
Kot vidite, je že v latinskem imenu te rastline prepoznano njeno afrodizično delovanje. To rastlino uporabljajo v Mehiki in južnih delih ZDA. Liste kadijo ali iz njih kuhajo čaj. Učinki pri kajenju trajajo od ure do ure in pol. Pri uživanju čaja so blažji, vendar trajajo dlje. Čaj zato uživajo nekaj ur pred želeno spolnostjo. Največji učinki pa se pojavijo po 14 dneh rednega uživanja.

Že Maji so to rastlino uporabljali kot naravni afrodiziak, ki izboljšuje vzdržljivost in poveča moč erekcije. Sodobne raziskave pa to potrjujejo. Učinek damiane so preizkušali na laboratorijskih miših in izkazalo se je, da zaužitje zelo poveča njihov interes po parjenju (Int. Journal of Pharmacognosy and Phytochemic Research 2009; 1(1): 1–4).  

Muira Puama (Ptychopetalum olacoides)
Drevo, ki ga imenujejo tudi „drevo potence“, raste v pragozdovih ob Amazonki. 
Avtohtona ljudstva ga uporabljajo že stoletja. Predvsem čaj iz lubja in korenin je znan po tem, da odpravlja spolno izčrpanost. 

Rastlina deluje tako, da energijo usmeri v medenični predel, kar pospeši prekrvavitev in tudi občutljivost v tem delu telesa. Obenem pa pomaga „izklopiti glavo“, kar je v današnjem času verjetno eden izmed poglavitnih vzrokov težav v spolnem življenju. 
Dokazali so, da ob daljši uporabi rastlina vpliva tudi na večjo proizvodnjo spolnih hormonov. Podobno kot pri že navedenem ginku z blokiranjem acetilholinesteraze učinkuje tudi na izboljšanje spomina in preprečevanje Alzheimerjeve in podobnih bolezni. Uporablja se tudi pri zdravljenju izčrpanosti, reproduktivnih motenj ali za odpravljanje protirevmatskih težav. 

Catuaba (Erythroxylum catuaba)
Zelo podobno velja za še eno drevo z istega območja. Catuaba enako kot muira puama povečuje potenco in krepi spomin. Obenem ji pripisujejo tudi protivirusne in protibakterijske učinke.  Uživanje catuabe priporočajo tudi pri psihični in fizični utrujenosti ter pri težavah s spanjem. Uporabljajo jo tudi pri stanjih anksioznosti in depresij. 

V raziskavi na Univerzi Santa Catarina v Braziliji so znanstveniki ugotovili, da pri uživanju catuabe prihaja do povečanega izločanja serotonina, ki velja za hormon sreče in živčnega prenašalca dopamina. Ta nevrotransmiter poživlja krvni obtok in presnovo ter mobilizira energijo – zato smo bolj dejavni, živahni in dobre volje. 

Tribulus (Tribulus terrestris)
Ta tropska rastlina je znana tudi kot punkcijeva trta, caltrop, rumena trta ali kozja glava. Te bodo še posebej veseli današnji moški, saj so znanstveniki tudi z raziskavami dokazali, da uživanje pospeši nastajanje naravnega testosterona. Testosteron je tisti, ki omogoča rast mišičnih celic, poveča vzdržljivost in je nujen tudi za uspešno spolno življenje. 

Koren suma
Tudi ta korenina prihaja z območja Amazonke in je po svojih lastnostih superživilo s široko uporabnostjo. Domorodci jo uporabljajo za dvig energije, pospešeno celjenje ran in tudi proti bolečinam. 

Leta 1995 so v ZDA pravili raziskavo v vplivu korenine suma na slabokrvnost. Polovica udeležencev v raziskavi je uživala korenino suma, polovica pa placebo. Izkazalo se je, da je uživanje močno povečalo raven hemoglobina v krvi. Na Japonskem so leta 2001 poročali o protirakavem delovanju snovi, ki jih korenina suma vsebuje.
Nadaljnje raziskave kažejo, da rastlina vsebuje 19 aminokislin, med katerimi so tudi vse esencialne. Zanimivost je tudi širok razpon elektrolitov, ki pomagajo telesu uravnati ionsko ravnovesje v celicah. To je še posebej pomembno za športnike in športne dejavnosti ter druge situacije, kjer se potimo in utrujamo (spolnost je ena izmed teh).

Matični mleček
Končno nekaj, kar že poznamo – ali smo vsaj za to slišali.  Že dejstvo, da je čebelja matica najbolj plodno bitje na planetu, hrani pa se izključno z matičnim mlečkom, veliko pove o močeh matičnega mlečka. Matica izleže 2.000 jajčec na dan in ta skupaj tehtajo več, kot je težka sama. Misija nemogoče? Očitno jo matični mleček tako hitro regenerira, da tudi to zmore. 

Na podoben način deluje matični mleček tudi na človeka. Močno regenerira spolne funkcije, uravnava hormone in vrača energijo. Obenem pa deluje tudi na krepitev imunskega sistema in uničuje viruse (npr. viruse hepatitisa in herpesa). Zanimivo je, da matični mleček vsebuje tudi naravne hormone – estrogen, progesteron in testosteron.
Zlasti v obdobju menopavze matični mleček pomaga revitalizirati normalno hormonsko delovanje, zato se priporoča za preprečevanje vročinskih oblivov, pomaga pa tudi pri endometriozi in drugih težavah. 

Ključne besede:
afrodiziak, hormoni, izčrpanost, ginko, ginseng, damiana, muira puama, catuaba, tribulus, koren suma

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: