Skupaj razkrivamo

19.10.2015

Stres se odraža na vašem obrazu!
Prirejeno po članku Seppo Puusa, 
Natural News

Da je mogoče naše razpoloženje razbrati z naših obrazov, ni novost. Manj znano pa je, zakaj stres povzroča hitro staranje in druge težave s kožo.

Dermatologi in psihologi že dolga leta vedo, da stres lahko povzroči akne, pred kratkim pa so ugotovili tudi mehanizem tega delovanja. 

Povezovalni člen med pojavoma naj bi bil nevropeptid, ki so ga popularno imenovali snov P. Gre za enega centralnih nevrotransmiterjev, ki krmili čustveni in telesni odgovor na stres. Na telesni strani snov P poviša izločanje vnetno delujočih stresnih hormonov. 
Ker je naša koža prepredena z receptorji za snov P, se stresni hormoni začnejo pospešeno nalagati prav v koži. Raziskave so pokazale, da snov P poveča izločanje sebuma, spodbuja vnetja v koži in pospeši obrat kožnih celic. Vsa tri dejanja skupaj pa so bližnjica do aken in podobnih težav s kožo. 

Direkten vpliv snovi P na kožo so dokazali tudi tako, da so snov injicirali direktno v kožo. Pojavila se je psoriazna reakcija kože, celo pri ljudeh, ki sicer niso imeli težav s psoriazo.
Dodatni razlog za star in izčrpan videz kože ob stresu so stresni hormoni, saj odtegujejo telesu veliko hranil (npr. vitamin D, omega 3 maščobne kisline, vitamine, rudnine, vodo …), zato koži primanjkuje snovi, ki jih telo preusmeri drugam. 

Ker nam stres odtegne veliko antioksidantov, se v telesu in koži začne rajanje prostih radikalov. Koža je zato že po nekaj dneh (še hitreje pa po eni prekrokani noči) videti več let starejša, siva in utrujena. Če stresnih odzivov telesa ne morete zatreti, zagotovite svoji koži vsaj dodatno preskrbo s hranili.

V obdobju stresa koža nujno potrebuje kakovostne maščobe, protivnetne snovi, več antioksidantov in zaščito pred zunanjimi vplivi. Vse to najdemo v kakovostnih maščobah, kot so mandljevo, svetlinovo in arganovo olje ali olje pšeničnih kalčkov. Pri že razdraženi koži pa se je v pripravkih, ki jih bomo uporabili na koži, dobro izogniti dišavam, eteričnim oljem in alkoholu..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Stres kože in rak?
Ni šala, študija Nacionalnega onkološkega instituta (National Cancer Institute, ZDA) iz leta 2005 je dokazala, da se je na koži mišk, ki so jih izpostavili UV svetlobi, kožni rak veliko prej razvil pri skupini, ki je bila v stresu! Koža zadovoljnih in sproščenih mišk pa je UV svetlobi veliko uspešneje kljubovala. Še en razlog več, da ohranite mirno kri in si čim prej povrnete notranjo harmonijo. Če se že gledate v ogledalo, povejte nekaj lepega obrazu, ki ga tam uzrete!

Ključne besede:
stres, staranje, obraz, koža, akne, antioksidanti, prosti radikali, hranila, kožni rak

 

Sorodni članki:

2,734375E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: