Skupaj razkrivamo

13.11.2008

Odkod toliko vaginalnih vnetij?
Tekst: Tajča Pavček


Vedno več žensk trpi zaradi vaginalnih vnetij, ki so posledica jemanja antibiotikov, kortikosteroidov in oralne hormonske kontracepcije, ki uničuje črevesno floro in omogoča kvasovkam, da se razširjajo po sluznicah. Vzroki za vse večje težave ležijo tudi v vložkih in tamponih, narejenih iz plastike, viskoze, celuloze, parfumov, supervpojnih substanc in ostalih petrokemičnih sestavin. Ženske uporabljamo higienske vložke in tampone na najintimnejših delih telesa, ne da bi vedele, kaj vsebujejo.  Uporaba dnevnih ščitnikov perila, ki ne dihajo, ustvarja vroče-vlažno mikroklimo, idealno za razmnoževanje bakterij in gliv, kar vodi k vnetju.

Najbolj znani vložki vsebujejo sintetiko, ki ob stiku s telesom povzroča vnetja, alergije in draženje sluznice, poleg tega pa, da so lahko nevarni zdravju, povzročajo tudi veliko škodo v našem okolju.
Prisotnost petrokemičnih substanc (naftnih derivatov) v običajnih vložkih lahko preverite s preprostim testom: če prižgete vložek, prekrit s plastiko in sintetiko, boste na njem opazili stopljeno plastiko, pri 100-odstotno bombažnih vložkih pa se bombaž le osmodi.

Običajne higienske izdelke za ženske belijo s klorom, katerega namen je razkuževanje klic in beljenje. Raziskave so pokazale, da beljenje s klorom pušča sledi dioksina, ta pa je izredno kancerogen (ni varnih minimalnih odmerkov). Sledi kemikalij lahko vplivajo tudi na živčni sistem, poleg tega pa emisija klora uničuje atmosfero.

Hidrogen-peroksid je varnejša snov, ki se jo uporablja namesto klora/dioksina. Gre sicer za dražji in daljši postopek beljenja, vendar je to najboljša in najbolj zdrava alternativa kloru. Ne pušča nobene kemične snovi ali drugih ostankov in ni škodljiva človeškemu zdravju. Za to se uporablja tudi izraz »beljeno s kisikom«.

Večina sintetičnih materialov, ki jih uporabljajo v običajnih vložkih, so petrokemični stranski proizvodi kot rajon, nebombažni materiali kot polipropilen (uporablja se predvsem v avtomobilski industriji za notranjo opremo in za embalažo v prehrambeni industriji, npr. za jogurtne lončke), polietilen (uporablja se za izdelavo trde embalaže, posod, vrečk ...) in drugi. Ti sintetični stranski produkti so uporabljeni za vpojno jedro ali kot zgornja plast običajnega vložka.
Vprašamo se lahko, ali so glavni krivci vaginalnih vnetij res le stres, hormonske spremembe, psihične obremenitve in nenadne podnebne spremembe.

(Ne)varnost tamponov
Večina žensk se raje poslužuje tamponov kot vložkov, saj omogočajo večjo varnost in udobnost. Vendar pozor! Običajni tamponi vsebujejo dve zdravju zelo škodljivi in nevarni sestavini:
- Dioksin: Je toksična in karcinogena kemikalija, ki nastane pri postopku beljenja s klorom. Lahko povzroči resne zdravstvene težave, saj lahko poškoduje reproduktivni sistem. Povezujejo ga z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora (fibromialgija), če omenimo le nekatere. Možne posledice so odvisne od stopnje izpostavljenosti dioksinu. Dokazano je namreč, da ne obstaja varna raven dioksina. Raven dioksina, absorbirana v ženskah (v maščobnem tkivu, jetrih, mleku), ki redno uporabljajo tampone (4 do 5 na dan med menstruacijo, 5 do 6 dni na mesec), je po 38 letih menstruacije v telesu precej večja kot je sprejemljivo s strani okoljevarstvenega zavoda.
 - Viskoza ali rajon: Ta naredi tampon nevarnejši, saj gre za supervpojno jedro. Ostra vlakna rajona, ki se prilepijo na vaginalno steno (ponavadi se to zgodi, če tampon nima varovalnega ovoja, ki preprečuje lepljenje vlaken), lahko ustvarijo ranice, skozi katere dioksin prehaja v telo in povzroči celo sindrom toksičnega šoka (TSS).

Ta sindrom je posledica bakterijske okužbe, do katere lahko pride pri uporabi nekaterih supervpojnih tamponov, zlasti če jih uporabljate dlje, kot je priporočeno. Bakterije (nekateri soji stafilokoka in streptokoka) se lahko v tamponu razmnožijo, vstopijo v telo skozi notranjost vagine, nato pa v krvnem obtoku sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročijo zelo resne bolezni in včasih celo ogrozijo življenje.

Simptomi sindroma toksičnega šoka so visoka telesna temperatura, bruhanje ali driska, hude bolečine v mišicah, huda slabost, omotičnost in izpuščaji, podobni sončnim opeklinam. Če med uporabo tamponov opazite katerega koli od teh simptomov, tampon nemudoma odstranite in poiščite zdravniško pomoč.

Kaj nam torej sploh preostane, če smo odločene odgovornost za svoje telo prevzeti v svoje roke?

Izognimo se uporabi antibiotikov in kortikosteroidov. Namesto hormonske oralne kontracepcije uporabljajmo hormonske obliže ali, kar je še bolj varno, mehansko zaščito. Že obstoječa vnetja in beli tok lahko uspešno pozdravimo z Molkosanom, jogurtom, NutriFlor-om in povečanim jemanjem probiotikov (več o tem preberite na www.zazdravje.net v rubriki Odgovori na vaša vprašanja).
Zelo pomembno je sluznice obvarovati pred dražilnimi snovmi. Namesto sintetičnega perila poiščite takšno iz bombaža. Uporabljajte povsem organske vložke in tampone, ki ne vsebujejo sintetičnih vlaken (te boste na etiketah naših vložkov tako ali tako iskali zaman).

Do sedaj smo imele ženske možnost na našem trgu kupiti higienske izdelke brez kemikalij, klora, parfumov in drugih škodljivih snovi. Narejeni so iz celuloze, prekrite z naravnim oz. organskim bombažem. Celulozna kašasta vlakna so pridobljena iz dreves in so glavna sestavina vpojnega jedra. So zagotovo boljša od sintetike, saj dihajo in so brez umetnih kemičnih snovi, vendar tudi celuloza viša naravni ph sluznice, s čimer ustvarja boljše pogoje za kvasovke. Najboljše, kar lahko ženske uporabljamo za svojo intimno nego, so vložki in tamponi, narejeni iz popolnoma organskega in naravnega bombaža. Za razliko od sintetičnih izdelkov bombažni dihajo ter zmanjšujejo oziroma preprečujejo vnetja in alergije. Novost na slovenskem trgu so naravni vložki in tamponi Masmi, ki so trenutno edini, narejeni iz 100-odstotnega organskega oz. naravnega bombaža. So hipoalergijski ter ne vsebujejo parfumov, supervpojnih snovi, dioksina, viskoze, celuloze in klora.

Se še spomnite, kako prijeten je občutek zdrave sluznice brez izcedkov, srbenja in bolečin?
Vzemite svoje zdravje in svojo ženskost nazaj v svoje roke!

Ključne besede:
vaginalno vnetje, tamponi, alergija, vložki

 

Sorodni članki:

1,171875E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: