Skupaj razkrivamo

12.7.2017

Mikrozaščitniki vaše kože
Besedilo: Adriana Dolinar

Namakanje v jezerih, rekah in v morjih ter poležavanje na soncu pogosto spremljajo tudi težave s kožo. Kako lahko s krepitvijo mikrobioma v črevesju in na koži pozdravimo razdraženo ali poškodovano kožo?

Zdrava črevesna flora ne le odpravlja prebavne motnje in krepi telo, pač pa je v pomoč tudi koži. Tako kot drugi organi, tudi koža nujno potrebuje hranila za zaščito in hitro obnovo po poškodbah, ki nastajajo prav ob pomoči pravilne prebave v črevesju. Koža je poleti toliko bolj podvržena učinkovanju močnih sončnih žarkov, zato potrebuje močno podporo antioksidantov, ki jih v telo vnesemo tudi s hrano. To pomeni, da so optimalna prebava, razgradnja in vsrkavanje hranil nujne tudi za optimalno zaščito kože pred poletnimi sončnimi žarki.

Ohranjanje reda v črevesju podpira kislo-bazično ravnovesje celotnega telesa, kar koristi tudi koži, saj tako lažje ohranja primerno kislost. Prav ustrezna kislost kože omogoča, da se na njej lažje razmnožujejo koristni oziroma zaščitni mikrobi, obenem pa zavira razvoj škodljivih mikrobov. Verjetno ste že prebrali ali celo izkusili, da utegne dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil (antibiotiki …) porušiti črevesno floro in s tem tudi kislo-bazično ravnovesje, oslabiti imunski sistem … 

To se pogosto kaže v obliki glivičnega vnetja na spolovilih, glivic ali plesni na koži, kožnih nečistoč ali zgolj razdražene kože, ki se na sončenje in pike žuželk odziva burneje, kot bi se sicer. To pomeni, da s krepitvijo črevesne flore pomagamo odpravljati naštete težave in kožo krepimo od znotraj navzven, tako da je manj dovzetna za okužbe, v primeru poškodb (odrgnine, žuželčji piki …) pa se tudi lažje in hitreje obnavlja. Kako okrepiti črevesno floro, da bo od tega imela korist tudi koža, smo obširno pisali v knjigi Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas. Žepna knjižica ali njena elektronska različica bo prijetno in obenem koristno poletno branje.

Hitrejše obnavljanje in trdnejše zdravje kože lahko dosežemo tudi z lokalno krepitvijo mikrobioma na koži. Mikrobi, ki živijo na zdravi koži, jo namreč ščitijo pred škodljivimi mikrobi, strupenimi snovmi in prostimi radikali. Pomagali naj bi tudi pri zadrževanje vlage v koži. Za probiotično bakterijo Streptococcus thermophiles je dokazano, da poveča vlago kože pri starejših ženskah, s čimer se ne izboljša le njena obramba, temveč tudi njen videz (manj gubic). Probiotiki naj bi tudi ščitili kožo pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Za krepitev koristnih mikrobov na koži so v rabi raznovrstni naravni pripravki, bogati z desnosučno mlečno kislino in koristnimi probiotičnimi mikrobi. 

Recepti za krepitev mikrobioma
Lokalne terapije za krepitev mikrobioma, ki pomagajo odpravljati težave s kožo, z uspehom uporabljajo v številnih holističnih praksah. Spodnje recepte nam je zaupal Marcus Stanton, dr. med., iz nemškega Lübecka. 

Odrgnine, žuželčji piki in ugrizi …
Izkušnje nam pravijo, da se razdražena in srbeča koža hitro pomiri, če na problematične predele razpršimo večstopenjsko fermentiran eliksir z EM. V primeru lažjih površinskih poškodb kože, kot so praske in odrgnine, se koža hitreje umiri in zaceli. Deluje tudi pri različnih kožnih izpuščajih.

Atletsko stopalo 
Stopala najprej umijte in jih temeljito osušite. Po vseh stopalih, zlasti na problematičnih mestih, razpršite večstopenjsko fermentiran eliksir z EM. Ponovite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. 
Za preprostejšo uporabo večstopenjsko fermentiran eliksir z EM prelijte v manjšo razpršilko in ga hranite v hladilniku največ sedem dni. Ravnovesje podprite še z uživanjem večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM. 

Vaginalne glivične okužbe
V primeru vaginalne glivične okužbe namočite tampon v mešanico destilirane vode in večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM (razmerje 1 : 1). Tampon zamenjajte vsake tri ure. Za hitrejšo vzpostavitev ravnovesja je priporočljivo tudi oralno uživanje večstopenjsko fermentiranega eliksirja z EM. 

Ključne besede:
koža, težave s kožo, mikrobiom, črevesje, imunski sistem, gljivično vnetje, kandida, vaginalne okužbe

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: