Skupaj razkrivamo

13.9.2017

Ustavite čas s hialuronsko kislino
Besedilo: Adriana Dolinar

Leta lahko skrijemo tudi ob pomoči hialuronske kisline. Ne samo gladka koža brez gubic, temveč tudi prožnejši, bolj gibki sklepi, ostrejši vid … to so le nekatere od koristi, ki jih prinaša hialuronska kislina.

Hialuronska kislina – za lepo kožo
Hialuronska kislina je sestavljena veriga sladkorjev, in sicer disaharidov D-glukuronske kisline (1-β-3) in N-acetil-D-glukozamina (1-β-4). Človeško telo zna samo ustvarjati hialuronsko kislino – izdela jo v celici in jo nato dostavi v zunajcelični prostor, kjer je najbolj potrebna. Hialuronska kislina se razgradi v treh dneh, nato jo nadomesti nova. Potrebna je za ohranjanje vlage v tkivih, s čimer skrbi za dotok hranil do celic in odplakovanje strupov iz njih. Ena molekula hialuronske kisline veže tisoč molekul vode. Dobra hidriranost, ki je tudi posledica delovanja hialuronske kisline, tkivom, ki niso na gosto prepredena z drobnimi žilicami, omogoča prejemanje hranil in tudi čiščenje odpadnih produktov. Hialuronska kislina je prisotna v skoraj vseh telesnih tekočinah in tkivih. Obilo hialuronske kisline je v očeh, zlasti v steklovini in mazivu. Veliko je je tudi v sklepnem hrustancu in sklepni tekočini. Kar 50 odstotkov hialuronske kisline vsebuje koža, zlasti v usnjici (dermis) in povrhnjici (epidermis). Hialuronska kislina je torej pomembna tudi za zdravje in lepoto kože, saj ji pomaga ohranjati vlago in prožnost, dovajati hranila in odplakovati odpadke, poleg tega pa spodbuja tvorjenje kolagena in prispeva k boljši regeneraciji.

Pomanjkanje hialuronske kisline
Hkrati z minevanjem let v telesu upada tudi tvorba hialuronske kisline – nekateri menijo, da se lahko zmanjša celo za polovico. Pomanjkanje hialuronske kisline se kaže tudi na koži, ki postane suha in dehidrirana, manj čvrsta in prožna ter čedalje bolj nagubana. Poleg tega je občutljivejša za poškodbe, ki so posledica močnih sončnih žarkov. Tudi ranice in praske se celijo počasneje. 

Na upad tvorbe hialuronske kisline naj bi vplivala tudi kajenje ter pomanjkanje magnezija in cinka. Nastajanje hialuronske kisline upočasni tudi pomanjkanje estrogena. To je eden od razlogov, zakaj imajo dekleta bolj napeto in sijočo kožo kot ženske, ki vstopajo v menopavzo. 

Kot kaže, je naš življenjski slog pomemben tudi, ko gre za preskrbo telesa s hialuronsko kislino. Dokaz za to so ljudje iz Juzurihare in z otoka Okinave na Japonskem: številni tamkajšnji starostniki so še pri osemdesetih ali devetdesetih letih mladostnega videza, vitalni in zdravi. Zasluge za njihovo mladostno kožo, čvrste in goste lase, gibčnost in zdravje raziskovalci pripisujejo tudi uživanju naravne, pretežno rastlinske hrane, bogate s hialuronsko kislino. Med živili, ki so osnova prehrane teh ljudi, ni riža, pač pa vrsta krompirja, imenovana jam – gre za različico sladkega krompirja, ki je bogat vir hialuronske kisline. Poleg tega uživajo obilo temno zelene listnate zelenjave in stročnic, predvsem svežo, naravno in neprocesirano hrano. Če že uživajo hrano, ki ni sveža, je največkrat mlečnokislinsko fermentirana. Značilen jedilnik teh vitalnih starostnikov si lahko ogledate na spletnem mestu http://www.naturalhealthyes.com/2013/08/secret-of-long-life-in-okinawa.html

Kako do več hialuronske kisline v globljih plasteh kože?
Obstaja več načinov, kako spodbuditi proizvodnjo hialuronske kisline v koži. Če se za povečanje količine hialuronske kisline v koži ne nameravate odpraviti k lepotnemu kirurgu, ki bi vam jo vbrizgal v globlje plasti kože, si lahko doma nekoliko izboljšate videz kože z nanašanjem krem, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Žal hialuronska kislina iz večine kreme ne prodre do globljih plasti kože, ampak se zadrži v povrhnjici. Če boste za glajenje gub vendarle uporabljali le kreme, izbirajte med takimi, ki vsebujejo manjše molekule hialuronske kisline (od 130 do 50 kDaltonov), saj prodrejo nekoliko globlje. Za učinkovitejše polnjenje zalog hialuronske kisline v globljih plasteh kože pa je bolje ubrati drugo pot ter koži pomagati do lepote in zdravja od znotraj navzven.

Nastajanje hialuronske kisline v telesu lahko spodbudite z uživanjem hrane, ki spodbuja njeno nastajanje, torej jama, temno zelene listnate zelenjave, stročnic, mlečnokislinsko fermentiranih jedi, zmernih količin kakovostnega rdečega vina … Poskrbite tudi, da vam ne bo primanjkovalo magnezija in cinka.

V pomoč vam bo tudi uživanje prehranskih dodatkov s hialuronsko kislino. Ker je hialuronska kislina precej velika molekula, sestavljena iz različno dolgih verig disaharidov, mnogi menijo, da je njeno neposredno vsrkavanje iz črevesja minimalno. Toda uživanje hialuronske kisline je kljub temu koristno, saj se v prebavilih razgradi in se vsrka v telo ter ga spodbudi k proizvodnji hialuronske kisline. Vsak dan naj bi zaužili od 100 do 200 miligramov hialuronske kisline, kolikor je boste našli na primer v pripravku proizvajalca Vera Sana, kjer je kombinirana s kolagenom in koloidnim silicijem.

Polnjenje rezerv hialuronske kisline pa lahko spodbudite tudi z uživanjem kakovostnih prehranskih dodatkov, ki poleg hialuronske kisline vsebujejo tudi snovi, ki pomagajo pri njenem vsrkavanju (kaskadno mlečnokislinsko fermentirano bio sadje, zelenjava in oreščki z dodatkom veganske hialuronske kisline in cinka, ki je pomemben za obnavljanje kože (Regulatpro hyaluron)). Raziskave dokazujejo, da se vsrkavanje hialuronske kisline v tej kombinaciji poveča kar za 300 odstotkov. Omenjeni mlečnokislinsko fermentirani koncentrat (Regulatesenca) naj bi namreč deloval kot pomemben »prevoznik«, ki hialuronski kislini pomaga, da lažje vstopa v telo. Že dvomesečno uživanje tega pripravka naj bi pomembno izboljšalo videz kože. Neodvisni dermatološki inštitut je ugotovil, da 40-dnevno jemanje pripravka zmanjša globino gub (za 26 odstotkov) ter poveča vlažnost (za 24 odstotkov) in prožnost kože (za 13 odstotkov).

Ključne besede:
hialuronska kislina, koža, hidriranost, voda, prožnost kože, magnezij, cink, estrogen, prehranski dodatki

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: