Skupaj razkrivamo

6.1.2015

Učinkovita obramba pred virusi

Kako lahko na naraven način vplivamo na viruse prehlada, navadne gripe ali celo na hude oblike gripe? V iskanju odgovora na to vprašanje je Alfreda Vogla pot vodila do domorodnih ljudstev, ki so mu odkrili ameriški slamnik.

Alfred Vogel, priznan švicarski naturopat, je bil poznan tudi po tem, da je na svojih potovanjih proučeval načine samozdravljenja številnih domorodnih ljudstev. V Južni Dakoti se je, na primer, spoprijateljil z indijanskim poglavarjem Črnim Jelenom, ki ga je vpeljal v zdravilne veščine svojega plemena. 

V tej rubriki smo že večkrat pisali o posebnosti recepture, ki jo je Vogel osnoval z upoštevanjem modrosti Indijancev. Tinktura vsebuje svežo in celotno rastlino (cvet + zel + korenina) in je pripravljena v obliki alkoholnega izvlečka. 

Navedena receptura je verjetno tudi znanstveno najbolj raziskana med vsemi oblikami pripravkov iz ameriškega slamnika. Raziskave ob tem vedno znova potrjujejo, da ima prav navedena receptura največ moči in je hkrati najbolj varna.

V današnjem času, ko se srečujemo z virusi, ki sprožajo zelo različne odzive, je poznavanje načina delovanja naravnih sredstev še toliko bolj pomembno. Zato se nove raziskave usmerjajo na vse bolj natančno proučevanje načina delovanja naravnih pripravkov. 

Zaradi vsebnosti alkilamidov uravnava imunski odziv (in ga ne le spodbuja)
Današnja znanost je uspela odkriti, zakaj je tako pomembno, da tinktura vsebuje tudi izvlečke iz sveže korenine tri leta stare rastline. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se v koreninah nahaja največ alkilamidov – snovi, zaradi katerih tinktura deluje v skladu s potrebami v telesu, kot boste brali v nadaljevanju. 

Če bi tinkturo naredili zgolj iz zgornjega dela rastline, teh alkilamidov ne bi zajeli in bi tinktura delovala predvsem imunostimulatorno. To pomeni, da bi predvsem spodbujala odziv imunskega sistema, kar pa ni vedno dobrodošlo. 

Prav zahvaljujoč alkilamidom iz korenine pa tinktura dobi imunomodulatorni (oziroma uravnavajoči) učinek, zaradi česar se Voglova tinktura tudi razlikuje od ostalih.

Drugo pomembno dejstvo, ki Voglovo tinkturo loči od ostalih, je tudi to, da se alkilamidi uspešno izlužijo le v alkoholu. Povedano drugače, teh pomembnih snovi, ki uravnavajo delovanje našega imunskega sistema, v učinkoviti količini ne najdemo v stisnjenem soku iz rastline ali v vodnih izvlečkih. Sušenje pa je aliklamidom najmanj prijazen način shranjevanja, saj se njihova vsebnost v veliki meri izgubi že v prvih dneh. Prav iz tega razloga je nujno tinkturo pripravljati s sveže obranimi rastlinami in ne s posušenimi. 

Delovanje v skladu s potrebami
Imunomodulatorni učinek navedene tinkture, ki je opisan tudi v študiji (Effects of Echinaforce® treatment on ex vivo-stimulated blood cells. M.R. Ritchie et al.), deluje tako, da naš imunski sitem okrepi le takrat, ko je to potrebno. Če je naš imunski odziv optimalen, tinktura ne sproža dodatne krepitve imunskega odziva. Če je prešibek, ga okrepi. Če pa se je naš imunski sistem preburno odzval, ga takšna tinktura blaži. Kar pomeni manj bolečin, manj otekle sluznice, manjše izločanje sluzi itd. 

Krepitev imunskega sistema je dobrodošla pomoč vsem, ki niso najbolj pri močeh, so obremenjeni s stresom, trpijo zaradi pomanjkanja spanja, so pogosto prehlajeni itd. Blaženje premočno aktiviranega imunskega sistema pa naj bi bilo nadvse koristno prav pri hudih oblikah gripe (npr. „prašičja gripa“). Ob okužbi s hujšimi oblikami gripe, s katerimi smo se srečevali v zadnjih letih, so ljudje umirali prav zaradi preburnih odzivov lastnega imunskega sistema na virus. Pljuča je, denimo, zalilo preveliko izločanje sluzi, zato so bolniki potrebovali umetno predihavanje. Dejansko so imele osebe s slabšim imunskim sistemom manj težav kot mlajše in aktivno prebivalstvo. 

Raziskave, ki so jih opravili s pripravkom Echinaforce, pa so potrdile, da je bil v primeru burnih odzivov telesa njegov prispevek prav ta, da je imunski sistem umirjal, zato so bili tudi simptomi blažji in lažje obvladljivi. 

Onemogoča prodiranje virusov v celice (jih zatre „v kali“)
Virusi lahko preživijo, le če prodrejo v naše celice in si tam zagotovijo oskrbo. Če pa vemo, kako to dosežejo, imamo večje možnosti, da jih pri tem onemogočimo. Ne dolgo nazaj je bila izvedena raziskava, v kateri so preverjali način delovanja navedene tinkture na različne viruse gripe, kot so navadna gripa, ptičja gripa, prašičja gripa itd. (Anti-viral properties and mode of action of standardized Echinacea purpurea extract against highly pathogenic avian influenza virus (H5N1, H7N7) and swine-origin H1N1 (S-OIV). Pleschka S. at al.). 

Izkazalo se je, da lahko ameriški slamnik uporabimo za dvojno zaščito, saj deluje kontaktno in sistemsko hkrati. 

Na viruse pripravek Echinaforce deluje tako, da ob stiku z njimi spremeni njihove proteine – hemaglutinine. Ti so namreč nujni, da se virus lahko zasidra in prodre v celico gostitelja, kjer se razmnožuje in tako širi naprej. Na ta način lahko virusom onemogočamo vstop v celico in nadaljnje širjenje vnetja po telesu. Povedano drugače, virus lahko zatremo „v kali“. 

Če vemo, da naj bi virusi prehlada in gripe najprej napadli območje žrela, nam je takšna tinktura lahko v veliko pomoč. Znano je namreč, da virusi najprej okužijo mukozne celice sluznice žrela, se tam razmnožijo in povzročijo vnetje. Vnetje se nato od tam širi navzgor v sinuse, nos in ušesa ali navzdol v grlo, bronhije in pljuča. Če pa ukrepamo pravočasno, lahko napad virusov v žrelu zatremo že v začetni fazi razvoja.

Tako preventivno kot tudi kurativno se lahko virusov na sluznici žrela lotimo z grgranjem navedene tinkture in/ali s pogostim pršenjem tinkture ameriškega slamnika z žajbljem. Kadar grgramo tinkturo ameriškega slamnika, nakapljamo 20–25 kapljic tinkture v deciliter mlačne vode in jo po grgranju pogoltnemo. Na ta način bo tinktura uničevala viruse na dva načina: kontaktno na sluznici žrela in posredno z uravnavanjem odziva našega imunskega sistema. Grgranje na ta način lahko izvajamo od 3- do 5-krat na dan. 

Varen tudi za dolgoročno uporabo (štiri mesece)
Neprekinjeno štirimesečno jemanje navedene tinkture je dokazano učinkovito in varno (Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. M. Jawad at al.).

Tega pa ne moremo trditi za pripravke iz ameriškega slamnika, ki imajo predvsem imunostimulatorno delovanje, zaradi česar še danes velja splošno priporočilo stroke, da pripravkov iz ameriškega slamnika naj ne bi jemali več kot osem tednov zaporedoma. 
Tudi ta lastnost Voglove tinkture iz ameriškega slamnika je nadvse dobrodošla, če se moramo na dolgi rok zaščititi pred prehladi, navadno gripo ali pa celo pred hujšimi oblikami gripe.

Ključne besede:
prehlad, gripa, virusi, ameriški slamnik, samozdravljenje, alkimidi, imunski sistem, Echinaforce

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: