Skupaj razkrivamo

2.2.2009

Vročina kot alarmni zvonec
Priredila: Adriana Dolinar

Če bi ljudje vedeli, da je vročina alarmni zvonec narave, se danes ne bi še vedno tako borili proti njej. Vročina je odraz obrambne reakcije proti škodljivim vsiljivcem. Namesto da bi organizmu v tej borbi pomagali, ljudje zaradi napačne zaskrbljenosti dušijo tisto, kar je narava uporabila za obrambo. Prehitro sežemo po aspirinu in podobnem, da bi odpravili vročino. Zakaj hočemo biti pametnejši od naravnih zakonov, po katerih se ravna naš organizem? Zakaj delovanja vročine ne podpremo? Zakaj smo nehvaležni? Zakaj ne zaupamo nasvetu uglednih ljudi, ki cenijo vrednost vročine?

Že v starem veku so pravilno ocenjevali moč vročine. Neki zdravnik je to izrazil z besedami: »Dajte mi moč, da povzročim vročino, in pokazal vam bom pot do zdravljenja vseh bolezni«. Navkljub pretiranosti vsebuje ta stavek pomembno resnico. Izjema je vročina pri skriti tuberkulozi, pri Basedowovi bolezni, paratifusu, pri vnetju srčnih zaklopk in pri slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa. Znižana telesna temperatura pri boleznih opozarja na odpoved obrambnih mehanizmov. Zdravnikovo znanje bo v škripcih, če pride pri takšnih bolnikih do zapletov. Ne zatiskajmo si oči pred ugotovitvami starodavnih zdravnikov, vročino raje cenimo v vsej njeni vrednosti in pomenu. Zavedati se moramo, da je vročina naš zaveznik v borbi proti škodljivim vsiljivcem – tega ne bi smeli nikoli pozabiti. To pravilo ne velja le, kadar vročino povzroče alopatska zdravila.

Kaj pa, če nenehno naraščajoča vročina vzbuja skrb, da bo bolnik umrl? Saj smo se že v šoli učili, da je pri 42 °C telesne temperature življenja konec. Bomo mar čakali, da umremo od vročine? Tega nikakor nočemo.

Koristnost vročine nam bo lažje razumljiva, če skrbno razčlenimo podobne pojave v naši okolici. Vemo, da peč dobro greje, če ima pravilen pretok zraka. V tem primeru lahko peč kurimo, kolikor hočemo, pa je ne bo razneslo. Če pa pretok ni dober, ker je dimnik zamašen s sajami, se bo pod pritiskom razžarela in pripeti se lahko marsikaj. Pri pomanjkljivem dovajanju svežega zraka bo prežgalo rešetko peči. Pri dobro očiščeni peči, v kateri lahko zrak izdatno kroži, pa rešetka ne bo pričela žareti in je ne bo treba nenehno menjavati.

Če opisani primer prenesemo na telo, bomo razumeli, da vročina ni nič drugega kot pospešeno izgorevanje. Tudi pri telesni vročini moramo skrbeti za pravilno »zračenje« organizma. Skrbeti moramo, da nič ne zastaja in tako nikjer ne nastaja pritisk. Eden od odtokov je črevo, ki mora delovati brezhibno. Tudi ledvice in koža morajo delovati brezhibno. Težko si je predstavljati, da bi vročina škodovala, če pravilno ocenjujemo delovanje omenjenih treh organov. Naravno zdravljenje nas uči, naj ob vročini temeljito očistimo črevo. Pri tem so nam v pomoč zeliščni klistirji in naravna odvajala, prečiščenje ledvic pa spodbudijo odvajala za vodo. Najbolje deluje zlata rozga. Če je nimamo pri roki, pomaga preslica. Tudi čaj iz peteršilja, čebule ali brinja ne bo zatajil. Če drugega nimamo, zaleže šipkov čaj; deluje sicer šibko, toda bolje je zaužiti nekaj kot nič.

Ko ledvice delujejo pravilno, moramo poskrbeti za kožo. Pri vročini vedno pomagajo obkladki. Komur je ta metoda neznana, naj obišče ustrezen tečaj, saj lahko z nepravilno uporabo naredi več škode kot koristi. Vendar pa – saj ni težko dati bolniku ovoj okoli trupa ali prsnega koša. Ovoj se mora dobro prilegati, v njem ne sme biti zevajočih rež. Pri pravilnem povijanju se bo vročični bolnik pričel potiti. Bolniku v tem stanju prijajo mrzli ovoji goleni ali obute v kis namočene in ožete kratke nogavice. Kaj kmalu bo začutil olajšanje, tako da bo lahko zaspal. To je preprosta naravna rešitev. Zakaj bi zaradi nepotrebne skrbi in neznanja takoj segli po tabletah proti vročini?

Drugo, kar moramo pri vročini upoštevati, je prehrana bolnika. Vsaka hrana mu je odveč in ničesar noče pojesti. Občutek pravi, da je hrana zdaj odveč, da si mora telo pomagati s tistim, kar ima, ker prebavni organi počivajo kot ustavljen stroj. Tisti, ki sili bolnika k jedi, mu dela medvedjo uslugo. Predvsem moramo počakati z raznimi dobrotami. Vročičnemu bolniku ne smemo dajati beljakovinske hrane in težko prebavljivih živil, pač pa dovolj sadnih sokov, čajev in vode. Sveže pripravljen grozdni ali pomarančni sok bolnika osveži, organizmu pa nudi soli in vitamine. Sokove naj pije počasi po požirkih in naj jih dobro pomeša s slino. Prav tako sta koristna sirotka ali razredčen Molkosan.

Če pustimo, da prične vročina počasi sama upadati, se ne bo več dvignila, ampak se bo spustila na normalno telesno temperaturo. Naglo padanje temperature ni dobro za organizem. Ko se temperatura v telesu zviša, zgori vse, kar mora zgoreti, šele potem prične upadati. To je normalna pot, normalna temperaturna krivulja. Vse pa, kar naglo potlačimo, se le pritaji in ni odpravljeno, kot bi si morda mislili. Dosegli bi le začasno premirje, ne bi pa odpravili vzroka za dvig telesne temperature. Vse, česar nismo izločili z znojem, urinom in blatom, je ostalo v telesu in preti, da spet vzplamti. Lahko da s tabletami preženemo vročino pri angini. Ker pa telesa nismo očistili strupov, ki so pri angini nastali, lahko škodujejo drugje. Posledice se lahko pokažejo kot vnetje osrčnika ali pljuč ali pa kot sklepni revmatizem. Kdo še ni izkusil tega, da z najnovejšimi sredstvi bolezen sicer hitro odpravimo, a z njimi prikličemo drugo zlo?

Počasi bo morala tudi šolska medicina spoznati, da delovanje takšnih »čudežnih zdravil« ni povsem utemeljeno. Narava zahteva svoje in ne moremo je brez škode zaobiti ali jo v nekaj prisiliti. Če pravilno prisluhnemo naravnim zakonom in jim tudi sledimo, bomo med boleznijo našli pravo pot, pravi način zdravljenja. Če gledamo na vročino kot na alarmni zvonec narave, se nam je ni treba več bati. Vročina nam je v pomoč, če njenih uslug ne zatiramo, temveč jih izkoristimo.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A.Vogel, Der Kleine Doktor 

Več na: www.avogel.si/

Ključne besede:
vročina, črevo, klistir, obkladki, prehrana

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: