Skupaj razkrivamo

12.9.2018

Kako pripraviti tinkturo iz škrlatne ehinaceje?
Besedilo in fotografije: Adriana Dolinar.

Za vse, ki ne veste, kam s škrlatno ehinacejo (ameriški slamnik), ki s svojimi lepimi cvetovi krasi vaš vrt, v nadaljevanju predstavljamo recept Alfreda Vogla za pripravo tinkture iz njenih nadzemnih delov. Ko jo boste jeseni združili s tinkturo, pripravljeno iz korenin te rastline, boste dobili učinkovito sredstvo za uravnavanje delovanja imunskega sistema in obvladovanje prehlada.

Na obvladovanje prehlada in gripe se je dobro pripraviti vnaprej
Virusi prehlada in gripe so zelo prilagodljivi. Hitro se spreminjajo, zato medicinska stroka zanje še nima učinkovitih rešitev. Protivirusnih zdravil je zelo malo, in še v zvezi z njimi bi lahko našteli veliko pomislekov. Enako velja za cepiva proti gripi. Zato je smiselno pravočasno razmišljati o tem, kaj lahko storimo sami, da pozimi ne bomo obležali. 

Zagotovo je škrlatna ehinaceja v samem vrhu zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabimo za ta namen. V zimskih mesecih namreč lahko učinkovito priskoči na pomoč pri prehladih in gripi, pa tudi pri njihovih zapletih. Tako je raziskava iz leta 2015(1) pokazala, da se z jemanjem alkoholne tinkture iz celotne rastline škrlatne ehinaceje število obolenj dihal in njihovih zapletov zmanjša za kar 50 odstotkov! Če torej obolevate po šestkrat na leto, boste ob uporabi ehinaceje zboleli le trikrat! Manj prehladov in gripe pa pomeni tudi manj zapletov (bakterijska vnetja), kot so bronhitis, angina, pljučnica … Ker bo manj zapletov, boste zaužili tudi manj antibiotikov. Znano je namreč, da prepogosta uporaba antibiotikov dolgoročno močno načne naše obrambne moči, zaradi česar smo na koncu še dovzetnejši za okužbe.

Kaj je učinkovitejše – čaj, stisnjeni sok ali tinktura?
Mnogi se sprašujejo, kateri pripravki iz škrlatne ehinaceje so najučinkovitejši. Ko gre za uravnavanje delovanja imunskega sistema in obvladovanje prehladov, ni najbolj učinkovit čaj iz posušenih cvetov in tudi ne sok, iztisnjen iz svežega nadzemnega dela rastline, ampak alkoholna tinktura, pripravljena iz celotne sveže rastline – tako kot jo je pripravljal Alfred Vogel. Ta je do recepture, kako pripraviti učinkovit pripravek iz ameriškega slamnika, ki vam jo razkrivamo v nadaljevanju (in v naslednji številki novic), prišel ob pomoči spoznanj staroselskih indijanskih plemen, ki so mu zaupali svoje znanje o tej rastlini. 

Kdaj nabrati in predelati nadzemni del škrlatne ehinaceje?
Na splošno velja, da ameriški slamnik nabiramo pred in med cvetenjem. Če tinkturo pripravljate zase, si lahko privoščite še večjo natančnost in rastlino »ujamete« v trenutku njene največje moči. To je trenutek, ko je njen cvetni klobuček (»ježek«) polkrožne oblike, kar pomeni, da je približno na sredini cvetenja. 

Vsi, ki ste letos rastlino posejali bolj pozno, boste morali na čas cvetenja počakati dlje. Cvetela bo namreč šele septembra, vsa naslednja leta pa že od julija naprej. 

Za pripravo približno litra tinkture potrebujete od 15 do 20 dag nadzemnega dela rastline. Cvetove, stebla in liste takoj po nabiranju (najpozneje pa v 24 urah) na drobno sesekljajte – ročno ali z rezalnikom. 

Pomembno je, da za pripravo tinkture iz nadzemnega dela uporabite svežo rastlino, saj bo tako nabor zdravilnih učinkovin največji. Tinktura iz svežega ameriškega slamnika vsebuje do trikrat več alkilamidov, kot jih je v pripravkih, narejenih iz posušenih rastlin, zato ne izgubljajte dobrih lastnosti rastlin s sušenjem in nabrane rastline predelajte takoj.
S sesekljanimi nadzemnimi deli rastline napolnite večji kozarec in prilijte 80 do 85 dag alkohola. Za pripravo tinkture lahko sicer uporabite tudi domač sadjevec ali tropinovec, vendar je najbolje, da jo pripravite s 50- do 65-odstotnim etanolom, ki ga kupite v lekarni. Ameriški slamnik je krepka rastlina, zato z blažjimi oblikami alkohola ne boste prišli do vseh blagodejnih učinkovin, ki se skrivajo v njenih tkivih. Če boste torej uporabljali sadjevec ali tropinovec, ki imata manjši odstotek alkohola, bo moč tinkture sorazmerno manjša, njena obstojnost pa manjša.

Kozarec zaprite in ga za pet do deset dni (odvisno od moči uporabljenega alkohola) postavite v temen prostor. Bolj ko je alkohol močan, krajše namakanje je potrebno. V tem času zmes večkrat premešajte. 

Po namakanju vsebino kozarca precedite skozi filtrirni papir, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah. Tinkturo hranite v temni steklenici, v hladnem in temnem prostoru. Steklenico opremite z napisom, ki naj obsega vsebnost (npr. nadzemni del škrlatne ehinaceje v tropinovcu) in datum izdelave.

Ko boste jeseni pripravili tinkturo iz korenine ehinaceje (kako, vam bomo zaupali v naslednji številki novic), boste pripravljeno tinkturo v ustreznem odstotku združili s tinkturo iz njenih nadzemnih delov in tako dobili učinkovit naravni pripravek za obvladovanje zimskih tegob.

Vir: (1)  Andreas Schapowal et al., »Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications«.

Ključne besede:
ameriški slamnik, ehinaceja, tinktura, imunski sistem, prehlad, gripa, virusi, domači pripravek

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: