Skupaj razkrivamo

15.4.2019

Debeli ste, ker ste zastrupljeni!
Besedilo: Marija Kočevar

Debelost ni bolezen. Ni epidemija. Morda vas bo presenetilo, toda debelost je največkrat posledica zastrupitve. 
Tako kot se spomladi lotimo velikega pospravljanja doma, je ta čas idealen tudi za veliko pospravljanje telesa. 

KAKO SE LOTITI POSTENJA?
Čeprav v zadnjem času številni ljudje v postenju vidijo predvsem dieto, je postenje veliko več kot to. Post ne pospravi le odvečnih kilogramov, temveč tudi učinkovito odpravi naš strah pred lakoto in prepričanje, da nam energijo daje samo hrana. 

Prvi in drugi dan posta je včasih težak, saj lahko nastopijo glavobol, občutek lakote in nestabilnost pri hoji, vendar je treba vztrajati in se še naprej gibati ter se večkrat na dan oprhati. Tretji dan lakota popusti in pojavi se občutek olajšanja. Misli se zbistrijo, utrujenost izgine, poleg tega človek potrebuje manj spanja. Za mnoge je takšno počutje veliko presenečenje. »Kako je možno, da imam toliko energije, čeprav ne jem?« 

Dragocena izkušnja posta nam omogoči, da znova odkrijemo resnični vir energije, ki nas poganja – ta prihaja od znotraj.

Med postom je nujno uživati več vode, lahko pa pijemo tudi sveže stisnjene zelenjavne sokove. Dovolj je že 2 do 3 decilitre sveže stisnjenega soka, ki ga po malem uživamo ves dan. 

Vsak dan se je treba klistirati, najbolje zgodaj zjutraj, lahko pa tudi zvečer. Tako iz telesa odstranimo strupene snovi in preprečimo, da bi se znova vsrkale v krvni obtok. Sveže stisnjeni sokovi oskrbijo telo z encimi in spodbujajo črevesno mikrobioto. V tem času se vsaj deloma obnovi poškodovana črevesna sluznica. 

Med postom, sploh če traja dlje kot tri dni, začne telo razgrajevati celice, ki niso v najboljši kondiciji, nato pa jih uporabi za ustvarjanje novih. To pomeni, da se delijo le najboljše celice, tako nastale nove celice pa obnavljajo organe, kosti in kožo. To pomeni, da post v resnici pomlajuje. 

Znanstveniki so z novejšimi raziskavami vedenja genov ugotovili, da ima post pomemben vpliv na kromosome in strukturo vijačnice. Potem ko se v novih celicah oblikuje dvojna vijačnica, pri njihovi poznejši delitvi prihaja do manj napak. Telomeri se ne krajšajo več pri vsaki delitvi, ampak se celo podaljšajo. Ugotovili so še, da ljudje, katerih telomeri se krajšajo počasneje, živijo dlje in so vitalnejši od svojih vrstnikov. Poznamo tudi živila in zelišča, ki popravljajo telomere (kanabidiol (CBD), kopriva, vanilja, bazilika, origano, ašvaganda …), vendar pa je za ta namen najučinkovitejši prav post. 

Post sklenemo tako, da v prehrano uvajamo sveže ali kuhano sadje, zelenjavo in juhe. Če je bil post daljši kot osem dni, začnemo trdo hrano (stročnice, žita) uživati šele po treh dneh. 

KAKO SE LOTITI TELOVADBE?
Pogosto menimo, da nam bo intenzivna telovadba ali tek pomagal shujšati. Če imamo res veliko odvečnih kilogramov, utegnejo tovrstne dejavnosti pripeljati do poškodb in obrab, ki človeka za dolgo privežejo na stol. 

Ne potrebujemo velikih obremenitev, posebnih naprav in napornih treningov. Vrnimo se k preprosti hoji! Vsakdo lahko obuje dobre čevlje in gre na sprehod. To seveda pomeni strumno, ritmično hojo, med katero dihamo zavestno in globoko. Vdih skozi nos in izdih skozi usta. Izdih naj bo vsaj dvakrat daljši od vdiha. Na začetku bosta enaka, že v nekaj dneh pa bomo dosegli idealno dihanje. Tako ne bomo utrujeni, prav nasprotno, s sprehoda se bomo vrnili razbremenjeni. 

Globoko in ritmično dihanje iz telesa odstrani največ toksinov. Ritmična hoja pospeši kroženje krvi in limfe, uskladi delovanje hormonov in spodbudi delovanje vseh organskih sistemov. Če organi dobro delujejo, se tudi dobro prečiščujejo, vse odpadne snovi pa vrnejo v krvni obtok, namesto, da bi jih skladiščili. Prav zato je pravilno dihanje tako pomembno, saj v pljučih poteka izmenjava plinov: strupene snovi gredo ven, kisik pa noter. 

Jogijska tehnika, imenovana pranajama, je stara že več tisočletij, z njo pa znajo še dandanes ohranjati telo pri dobrem zdravju. Njeni zagovorniki celo pravijo, da ne hujšamo zaradi porabe kalorij pri vadbi, ampak zato, ker jih izdihamo. 

Če dobro premislimo: 100 gramov maščobe ima približno 900 kalorij. Toliko jih zaužijemo z dvema koščkoma torte. Koliko ur vadbe je treba, da jih pokurimo? Z dihanjem jih izgubimo veliko hitreje, seveda če jih ne nadomestimo z novimi.

Tudi ob tovrstnem hujšanju je najpomembnejše razstrupljanje. Med topljenjem maščob v krvni obtok pridejo vsi toksini, ki jih je telo uskladiščilo, saj jih ni znalo predelati. To lahko povzroči slabo počutje, omotico in bolečine. Vzrok za slabo počutje ni pomanjkanje hrane, marveč sproščene strupene snovi. Zato se je tudi v tem primeru nujno klistirati in zavestno dihati – vsaj med vadbo.

Hitra hoja ima še eno lepo lastnost. Utrjuje mišice, ki trup držijo pokonci, torej trebušne in hrbtne mišice. S hojo torej izboljšamo kondicijo hrbtenice. Najzanimivejše pa je to, da trebušne mišice zaradi večje moči vsak dan malo bolj stisnejo želodec. Zato ne moremo več pojesti toliko, kot smo prej. Telo se samo naravna na količino hrane, ki mu najbolj ustreza. To je obenem čas, ko najlažje spremenimo prehranjevalne navade.  

JEJ MALO, JEJ DOBRO! 
Pogosto slišim, da je zdrava hrana draga. To seveda ni res! Daleč najdražja je nezdrava hrana, tista, ki jo kupujemo po nezaslišano nizkih cenah. Plačujemo jo s svojim zdravjem, kakovostjo življenja in s katastrofalno samopodobo. 

Morda je prav slaba samopodoba tista, ki nam pravi, naj kupimo nekaj cenenega, saj si ne zaslužimo ničesar boljšega. Razčistimo s tem!  Zaslužim si tisto, kar je dobro zame – danes in vsak dan! 

Ključne besede:
debelost, zastrupitev, dieta, post, energija, voda, klistiranje, telovadba, dihanje, razstrupljanje, hoja

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: