Skupaj razkrivamo

28.5.2019

Širši pogled, za več zdravja
Intervju s prof. dr. Raumom 

Da se očesni zdravnik ukvarja le z vašimi očmi, stanje vaših jeter, vaš jedilnik in življenjski slog pa ga ne zanimajo, sprejemamo kot nekaj normalnega. Enako velja za številna druga področja, zato ne preseneča, da alopatska medicina zmore le omiliti simptome, ne zna pa trajno pozdraviti telesa kot celote.

O tem, kako je mogoče pozdraviti tudi to, kar pogosto velja za neozdravljivo, bo maja v Ljubljani predaval resnično velik človek in strokovnjak, prof. dr. Rau, ki je že sedemindvajset let strokovni vodja svetovno znane švicarske Klinika Paracelsus, ki deluje po načelih biološke medicine.

KAKO REVMATOLOG IN INTERNIST POSTANE ZDRAVNIK BIOLOŠKE MEDICINE?
Poleg znanja je življenje dr. Rauu podarilo tudi veliko zdravstvenih težav. Alergije, nevrodermitis in astma, ki so ga pestili od otroštva, so v veliki meri sodelovali pri spremembi njegovega pogleda na medicino.

Za vse bolezni so me zdravili s številnimi alopatskimi, torej zaviralnimi terapijami, ne z zdravilnimi terapijami. Niso delovale, neželeni učinki pa so bili močni. Šele ko sem začel razumevati, da pri mojih težavah igrata veliko vlogo črevesje in intoleranca na kravje mleko, ki me verjetno spremlja že od otroštva, sem se začel prehranjevati vegansko. Stanje se je zelo izboljšalo. Ko pa sem si dal odstraniti vse amalgamske zalivke v zobeh, so tako alergije kot astma popolnoma izginile, in to po več kot tridesetih letih!
Podobno sem opažal pri svojih pacientih. Pri številnih bolnikih sem se počutil popolnoma nemočen. Učinkovale so samo zaviralne terapije, denimo kortizon in nesteroidni antirevmatiki, bolezni pa nisem znal pozdraviti.

Priznam, prav izboljšanje stanja pri tistih, ki so mi priznali, da uporabljajo tudi alternativne in prehranske terapije, me je spodbudilo, da sem spremenil svoj pristop. Zdaj, po dvajsetih letih, ima biološka medicina terapevtske pristope, ki pozdravijo tovrstna kronična obolenja in celo avtoimunske bolezni.

V Ljubljani boste predavali o tako imenovanih nedefiniranih bolezenskih stanjih. Verjetno je veliko ljudi, ki hodijo od specialista do specialista, njihovo stanje se slabša, specialisti pa samo ugotavljajo, da to »ni primer zanje?«

Specializacije so najslabše, kar se je lahko zgodilo moderni medicini. Prav specializacije namreč prispevajo k njeni neučinkovitosti in k visoki ceni tovrstnega zdravstvenega modela. Poleg tega večina alopatskih preiskav, kot so slikanja z MRI in CT ter endoskopije, sploh ni potrebnih.

Spremembe v medicini prihajajo iz »baze«. Bolniki so tisti, ki vse glasneje zahtevajo nove pristope, saj vidijo, da ortodoksna medicina ne deluje pri boleznih, s katerimi se srečujemo danes.

Dandanes največji delež stroškov zdravstvenih zavarovalnic, pa tudi smrti povzročijo »nedefinirane bolezni«. To niso več srčno-žilne bolezni ali rak, marveč presnovne bolezni, nepojasnjene nevrološke motnje, nadledvična utrujenost, sindrom kronične utrujenosti, zgodnji kognitivni upadi, avtizem … Enako velja za izredno občutljivost na okužbe, tako pri odraslih kot pri otrocih. Specialisti so pri tem nemočni, saj moderna ortodoksna medicina ne pozna pristopa, ki bi temeljil na »izgradnji« zdravja. Največji razlog za njeno neuspešnost je prav specializacija.

Neozdravljive bolezni ali bolezni z »neznanimi vzroki« so neozdravljive zgolj zato, ker se ni nihče poglobil v vzroke, ker ni bilo znano ozadje presnovnih procesov ali pa niso upoštevali pomembnega dejavnika »izstradanosti celic«. Biološka medicina podpira ter obnavlja normalno delovanje celičnih funkcij in celovitost organov.

Diagnoze se v sodobnem času kar množijo. Vsak dan se rojevajo nova imena, sindromi, kode virusov … Pa je res toliko novih bolezni?

Večina »novih diagnoz« je zgolj opisnih, ničesar pa ne povedo o vzrokih, o motenih funkcijah organov. Resnično dosledna biološka medicina nikoli ne obravnava zgolj diagnoz ali simptomov, ampak obravnava ljudi, da bi odkrila vzroke za neučinkovitost celic ali organov.

S celostno obravnavo pacientov z »nedefiniranimi« boleznimi imate dolgoletne izkušnje. Kako se biološka medicina loteva takih pacientov?

Zelo dosledno sledimo pristopu treh stebrov biološke medicine po dr. Rauu, ki razkriva najpogostejše vzroke »nedefiniranih« bolezni, nato pa individualno obravnavamo vse telo.
Dandanes večino kroničnih bolezni sopovzročijo toksične obremenitve. Toksične obremenitve zavirajo delovanje celičnih funkcij in so lahko vzrok za avtoimunske bolezni, diabetes, rakave bolezni in večino nevroloških bolezni. Toksične obremenitve lahko preprosto diagnosticiramo in zdravimo, kar zelo izboljša bolezenska stanja.

Črevesje je največji organ, poškodbe črevesja (ki jih bolniki večinoma sploh ne prepoznajo) pa pripeljejo do vnetij po vsem telesu, nevroloških poškodb in poškodb imunskega sistema. Oskrba in zdravljenje črevesja, skupaj z individualno določeno prehrano, so lahko najpomembnejši dejavnik pri zdravljenju kroničnih bolezni.

Celicam primanjkuje elementov v sledeh, vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin. Sodobno prehranjevanje vodi v kronične bolezni. Pri glavnini sodobnih bolezni so v pomoč dopolnila, ki telo oskrbijo z elementi v sledeh, fosfolipidi, izbranimi peptidi in aminokislinami. Na voljo so sodobne oblike testiranja, ki zdravniku biološke medicine povedo, česa bolniku primanjkuje in kaj velja dodajati.

Tako pri vseh bolnikih z multiplo sklerozo opažam pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Pred odpravo tega primanjkljaja njihove terapije niso prinašale rezultatov. Naše razstrupljevalne terapije, skupaj z dodajanjem hranil, prinašajo velika izboljšanja tudi v primerih napredovale multiple skleroze.

Kako dejavno je pacient vključen v zdravljenje po metodi biološke medicine? Koliko pomagajo naprave, terapije in prehranska dopolnila, koliko pa sprememba prehranjevanje, ukvarjanje s sabo, sprememba življenjskega sloga …?

Na začetku so za uspešnost terapij ključni detoksikacija, regeneracija črevesja in prehranski dodatki, pozneje pa so pomembne spremembe prehranjevanja in življenjskega sloga. Po letu ali dveh so naši bolniki v veliko boljšem stanju, če že ne zdravi. To velja tudi za bolnike, ki so jim povedali, da potrebujejo operacijo sklepov ali črevesja, žilne opornice ali dosmrtno jemanje zdravil!

Kmalu boste predavali tudi v Ljubljani … Kdo bo imel največ koristi od tega, da pride na vaše predavanje?

Vsi zainteresirani laiki, vsi strokovnjaki z odprtim umom, predvsem pa bolniki z boleznimi, ki smo jih opisali. Tudi starši, zainteresirani za svoje otroke. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Klinika Paracelsus - pred 58 leti jo je ustanovil zdravnik dr. Walter Winkelmann, eden najbolj znanih naturopatov tistega časa in ustanovitelj švicarske zveze naturopatov.
S prihodom dr. Raua leta 1992 se je klinika začela širiti, ne samo zunaj meja kantona, temveč tudi mednarodno. Zdaj je svetovno priznana klinika, ki dosega odlične uspehe pri zdravljenju na različnih področjih. V okviru klinike sta tudi onkološki in zobozdravstveni center, ki delujeta po načelih biološke medicine.

Prof. dr. Rau je tudi predavatelj in dekan Švicarske akademije za biološko medicino, ki deluje že petindvajset let, na njej pa se izobražujejo zdravniki z vsega sveta. 

Ključne besede:
črevesje, intoleranca, amalgam, biološka medicina, toksini, multipla skleroza, naturopatija

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: