Skupaj razkrivamo

7.12.2009

Gripa? Kakšna gripa? Prvič slišim!

Povzela: Katja Podergajs  


Žal ne poznam nikogar, ki ne bi še nič vedel o kolobocijah z novo gripo. Vem pa, da ima vsakdo od vas možnost postati tisti, ki bo po koncu »sezone« lahko ponosno izjavil, da z novo (ali katerokoli) gripo ni imel prav nobenega konkretnega opravka. Stvar je povsem preprosta – virus gripe ima rad močvirna, zatohla in lepo zakisana telesa, utrujena od stresa in ponočevanja. Ne mara pa lepo prevetrenih, prekrvljenih, zadovoljnih in vitalnih osebkov.

Zato splošnim napotkom o zdravi prehrani, pomenu gibanja in spanja dodajamo še nekaj konkretnih in preverjenih nasvetov za vse tiste, ki ne želite biti prijazni gostitelji virusom, ki vam bodo prej ali slej potrkali na vrata.

      Sladkor zmanjša delovanje imunskega sistema skoraj takoj po tem, ko ga zaužijete, zato se mu v dneh večje izpostavljenosti okužbi raje izogibajte. In bodite pozorni tudi na izdelke, v katerih sladkorja morda niti ne bi pričakovali (npr. ketchup ipd.)

      Tudi redno umivanje rok je ključno za uspešno delovanje imunskega sistema. Vendar bodite pazljivi, da ne uporabljate antibakterijskih mil, saj povzročajo več škode kot koristi. Veliko več boste dosegli s kakovostnimi naravnimi mili ali celo z navadno vodo.

      Znanstvene raziskave kažejo, da 80 % vašega imunskega sistema dejansko »živi« v vašem prebavnem traktu. Je pri tem sploh še treba poudarjati, da je skrb za vaša prebavila torej zelo pomembna? Dobri probiotiki sproti urejajo razmerje med dobrimi in potencialno nevarnimi kvasovkami, virusi, bakterijami in zajedavci.

      Virusi gripe vstopajo v telo skozi sluznico ust/grla in nosa, kjer se najprej namnožijo (2-3 dni) in nato preidejo v krvni obtok. Zelo učinkovita varnostna ukrepa sta zato grgranje tople slane vode in čiščenje nosnic z vsrkavanjem prav tako tople slane vode. Sol namreč preprečuje razmnoževanje virusov.

      V dneh, ko ste pod večjimi obremenitvami, vam lahko poleg uravnotežene prehrane priskočijo na pomoč »super« živila (ječmenova trava, alge, koprive, aloe vera, matični mleček …). Vsa omenjena imajo namreč to lastnost, da vas oskrbijo s stotinami dragocenih snovi, sproti pa še poberejo smeti in zaženejo procese obnove na vseh ravneh. Matični mleček ob tem še harmonizira in okrepi hormonski sistem, ki v tem temačnem delu leta ne deluje po najboljših močeh. Če pa so hormoni dobro uglašeni, tudi vsi presnovni procesi delujejo bolj optimalno.

      Ne pozabite na dobro hidriranost, poleg zadostne količine vode pa pijte tudi dovolj vročih tekočin (zeleni čaj, zeliščni čaji, žitna kava, eko-kakav …). Slednje namreč izpirajo viruse iz ustne votline v želodec, kjer ne morejo preživeti.

      V čebuli, česnu in čemažu se nahaja močan antibiotik alicin, ki ne deluje le proti bakterijam, temveč tudi virusom, glivicam in zajedavcem. Vendar pa alicin začne delovati šele po procesu fermentacije, kar pomeni, da morate najprej poskrbeti za zdravo črevesno floro.

      Na kakovost delovanja imunskega sistema vpliva tudi vitamin D, ki pa nam ga v zimskem času ponavadi primanjkuje, ker imamo manj možnosti izpostavljanja soncu. Ko zunaj posije sonce torej dobro premislite, kateri opravki so zares nujni in katere lahko prestavite na temnejši del dneva oziroma na kakšen oblačen dan. Dodatnega vitamina D ne uživajte v obliki sinteznih pripravkov. Veliko bolj varni so naravni viri, kot je na primer olje jeter polenovke.

      Ste prepričani, da si ponoči dovolj spočijete? Prav tako kot je težje opraviti dnevne naloge kadar smo utrujeni, je tudi naš imunski sistem manj »storilen«, če je naše telo nespočito. Poskrbite torej za nemoten spanec vsaj 6-8 ur vsako noč. Ob tem upoštevajte, da vsaka ura spanja pred polnočjo dvojno šteje!

»Čiščenje« prostora

      Čebula, ki jo neolupljeno razpostavimo po prostorih, pritegne nase viruse, ki bi se sicer »prilepili« na nas.

      Dvoodstotna raztopina evkaliptusovega olja, razpršena v zrak, dokazano pomori do 70 % stafilokokov v zraku. (V izparilnik praviloma dajemo 6-10 kapljic eteričnega olja.)

--------------------------

Kaj pa, če obstaja svet, kjer ni gripe?

In ta svet si izberemo sami – s tem, da ne sodelujemo, da ne dajemo prav nobene pozornosti pojavu, ki ga ne želimo v svojem življenju. Potem tega pojava v našem svetu ne more biti. Tudi če berete o tem, kako gripo preprečiti, se še vedno miselno ukvarjate z njo.

Zadevi se izognete tako, da usmerite pozornost na čisto druga življenjska področja, na pojave, ki si jih želite doživljati. A pozor – najtežja stvar na svetu je nepretrgano razmišljanje o tistem, kar je drugačno od pojavnosti, v kateri se nahajamo …

Torej, drugačno pojavnost si ustvarimo tako, da o njej razmišljamo, si jo vrtimo v glavi, jo čutimo, vonjamo ... In zakaj ne bi v teh dneh po spletu in drugih medijih krožile slike prelepe jeseni, razmišljanja o praznikih, o novi pomladi? Kako bomo zasadili svoj vrt in katere rastline imamo radi? Zakaj si ne bi povedali kaj lepega, veselega?

Vir: Pozitivke.net, Jasna Tara Martinjak


Ključne besede:
gripa, virus, zakisanost, stres, zdrava prehrana, gibanje, sladkor, imunski sistem, probiotiki, super-živilia

 

Sorodni članki:

0,328125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: