Skupaj razkrivamo

15.1.2010

Kako »servisirati« trebušno slinavko?
Tekst: Sanja Lončar


Zakorakate v servis in rečete: »Lahko dobim novo trebušno slinavko?« Žal ne bo šlo.  In tudi rezervni deli niso na voljo. Zato, če vaša trebušna slinavka še deluje, ji poskusite čim bolj olajšati življenje, da vam bo lahko služila še vrsto let.
 
Iz vsega, kar ste prebrali, in vsega, do česar so prišle razne tradicionalne medicine, dietetiki in drugi, ki se celostno ukvarjajo z zdravjem, lahko poenostavljeno razberemo, da je zdravje slinavke odvisno od tega, koliko smo hidrirani, koliko nas morijo skrbi in koliko smo zakisani oz. zastrupljeni.

Voda!
Navadite se piti zadostne količine vode (2-2,5 litrov na dan) in to počnite pred obrokom. Odvečna tekočina, ki jo zaužijemo skupaj s hrano ali kmalu po obroku redči želodčne sokove in otežuje delo slinavki, ki bo dobila v obdelavo kislinsko pomanjkljivo obdelano hrano.

Manj skrbi!
Resnično pomembno je dojeti, da je največji strup za naša prebavila skrb. Opazujte svoje dihanje in napetost v področju prebavil, ko vas morijo skrbi. Ne reče se zastonj, da nas od skrbi stiska v želodcu ali da se »žremo«. Eno in drugo dobesedno fizično počnemo in s tem ustavljamo normalno delovanje vseh organov, udeleženih v prebavi. 

Pripeljite encime!
Telo vam bo hvaležno, če boste tudi sami priskrbeli določen delež encimov, ki bodo slinavki olajšali delo. Najbolje jih je zaužiti v obliki sveže, polnovredne hrane, sveže stisnjenih sokov ali v obliki naravnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo aktivne encime. Zelo vam bo koristila navada, da solato zaužijete na začetku obroka. Prebavila se namreč tako navlažijo, grenčine pospešijo izločanje želodčnih sokov, sveži encimi pa slinavki sporočajo: »Tu smo, ne bo ti treba vsega narediti sami!«

Obnovite sluznice!
Stanje vaših sluznic se direktno odraža tudi na stanju slinavke in črevesja. Dehidracija izsušuje sluznice, enako pa počnejo tudi agresivne začimbe (preveč soli, popra, pekočih začimb …), mnoga zdravila, precejšnje število E-jev, pesticidi … Dobra forma sluznice je pogoj, da lahko hranilne snovi pravilno absorbiramo. Poškodovane sluznice pa so odlična podlaga za vnetja, razraščanje kvasovk in druge nevšečnosti.
Ne gre le za kakovost naše prebave, sluznice so odločilnega pomena tudi za naš imunski sistem. Neposredno pod sluznico tankega črevesa se nahajajo pomembne celice, t. i. limfni folikli. Ti imajo pomembno vlogo pri imunski obrambi in proizvajajo specifične imunoglobuline – to so posebne obrambne celice. Če je sluznica v organizmu poškodovana, limfni folikli ne morejo pravilno izvesti svojega dela. Posledično peša imunski sistem, pojavijo se utrujenost in alergije, občutek teže v kosteh, izpadanje las, krvavitve dlesni, parodontoza, pridobivamo prekomerno težo. Vse našteto so dobri opozorilni znaki, da so sluznice poškodovane.

Narava nam je podarila veliko čudovitih rastlin, ki pomagajo obnavljati sluznice. V fitoterapiji v ta namen pogosto uporabljajo sluz, ki jo izloča namočeno laneno seme, ali sluz poparjenega ovsa. Pomaga tudi čaj iz ajbiša, ki ga namakamo čez noč.
Vnetja sluznic preprečuje in celo pomaga odpraviti tudi kakovosten zeleni čaj.
Seveda so v pomoč tudi vsa superživila, ki sistemsko razkisajo in razstrupljajo telo. Pri tem je zelo pomembno, kako so predelana. Le tista, ki so deležna najbolj nežnih oblik predelave, se lahko ponašajo tudi s širokim spektrom encimov, kar jih naredi zelo dragocene za današnji čas. Zato ni vseeno, kako so npr. posušene alge ali ječmenova trava. Pri predelavi chlorelle uporabljajo nekateri ponudniki visoke temperature, kar je pogubno za encime. Dokazano vsebnost živih encimov dosegajo izdelki, kot so Zelena magma Dr. Hagivare, chlorelle mlete s hladnim postopkom in sok aloe vere pripravljen brez centrifugiranja in pregrevanja. Žive encime pa najdete tudi v žitno fermentiranih napitkih, kot so Dinkula in podobne žitne pijače.

Blagodejne vplive aloe vere na zdravje trebušne slinavke in prebavil so preučevali na nemškem inštitutu Heilpflanzen. Prišli so do spoznanja, da uživanje ekološko pridelanega soka aloe vere iz svežih rastlin (brez aloina, dodatkov in konzervansov) podpira uspešno regeneracijo trebušne slinavke ter regeneracijo jeter in prebavnih organov.

Aloja, sluznice in diabetes
Posebej so testirali tudi vpliv aloe vere na sladkorno bolezen. Pri sladkorni bolezni tipa II se je izkazalo, da so pacienti lahko zmanjšali količino zdravil ali jih celo opustili, če so dosledno pili neoporečen sok aloe vere iz biološke pridelave ter ga kombinirali s spremenjenim načinom prehranjevanja (malo mesa, veliko svežega sadja in zelenjave) in primernim programom gibanja. Pri diabetikih, ki so že odvisni od inzulina, poročajo, da so že manjše količine soka, zaužitega zjutraj in zvečer, v približno treh mesecih zmanjšale potrebo po dodajanju inzulina za 20 %. Poleg tega so pacienti poročali, da je srbenje po telesu prenehalo in da je bilo v večini primerov manj pojavov ran na okončinah.
Inzulin sčasoma poškoduje črevesno sluznico, zato je še bolj pomembno, da postane pri sladkornih bolnikih skrb za regeneracijo sluznic redno opravilo.

Namesto inzulina …
Poleg omenjenih dosežkov s sokom aloe vere so zanimive tudi nekatere druge naravne rešitve. O delovanju cimeta ste na teh straneh že brali. Med zelo obetavne naravne preparate pa se uvršča tudi matični mleček. Že od nekdaj je bilo skozi raziskave na področju biologije znano, da matični mleček deluje podobno kot inzulin. V oktobrski številki uglednega Journal of Medicinal Food (Oct. 2009, 1170-1172) so nemški raziskovalci objavili študijo, opravljeno na prostovoljcih, s katero so želeli preveriti vpliv matičnega mlečka na metabolizem sladkorja. Poskus so naredili tako, da so najprej preverili nivo glukoze po zaužitju standardnega obroka hrane, drugič pa so enaki vsebini obroka dodali še 20 g matičnega mlečka. Kontrola krvi je pokazala, da je bil v drugem primeru nivo sladkorja v krvi dve uri po zaužitju obroka pomembno nižji kot pri prvem poskusu (P = 0,41). Ugotovili so, da se matični mleček v telesu obnaša kot inzulin in zato zmanjšuje potrebo po tvorbi lastnega inzulina za uravnavanje krvnega sladkorja. Še posebno zanimivo je, da je takšen rezultat dosežen kljub temu, da je zaužiti matični mleček moral skozi normalni postopek prebave (torej skozi želodec). Raziskovalci zato menijo, da bo raziskava pripeljala do razvoja novega koncepta v zdravljenju sladkorne bolezni.

Tudi soja sodi med blagodejna živila, ko gre za sladkorno bolezen. Vsebuje snovi, ki spodbujajo trebušno slinavko k boljšemu delovanju, ob tem pa ima ekstremno nizek glikemični indeks (15), kar olajša zmanjševanje glikemičnega indeksa drugih jedi. Vendar je treba opozoriti, da lahko pri izbiri in pripravi jedi iz soje naredimo veliko napak, ki nas lahko stanejo zdravja, zato priporočamo, da se o pravilni izbiri in uporabi soje ustrezno poučite, če želite, da vam bo res koristila in ne škodovala. O tem smo zelo veliko zapisali v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi, zato vam jo priporočamo v branje. Bodite sami svoj mojster in pomagajte svoji slinavki, da bo lahko ona pomagala vam.

Ključne besede:
trebušna slinavka, voda, skrbi, encimi, sluznice, črevesje, dehidracija, imunski sistem, zeleni čaj, alge

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: