Skupaj razkrivamo

8.3.2010

Nasveti A. Vogla ob kroničnem zaprtju
Po zapisih A. Vogla priredila Adriana Dolinar

Zakaj prebava stavka?

Tradicionalne vede so že davno dognale, da počutje človeka močno vpliva na človekove notranje organe. Ker pa je za zdravje človeka potrebno optimalno delovanje prav vsakega organa, tudi »prebavna cev« ni izjema. Le zdrav duh v zdravem telesu je dobitna kombinacija, ki velja tudi za optimalno delovanje naših prebavil.  

Poznamo različne vzroke, ki pripeljejo do zaprtja, poleg neustrezne prehrane, nezadostnega pitja vode, pomanjkljive skrbi za črevesno floro, pomanjkanja gibanja je vzrok za to tudi živčna napetost in njen vpliv na notranje organe. Tako je že dolgo znano, da zaprtje, poleg rane na želodcu in dvanajsterniku, srčnih bolezni ali jetrnih motenj, povzročajo še številne druge bolezni. Ker je torej včasih treba začeti že pri teh obolenjih, da se rešimo zaprtja, preverite, kako delujejo organi, kot so ledvice, jetra, žolčnik, trebušna slinavka in drugi ter okrepite njihovo delovanje, če je to potrebno.

Kadar je zaprtje posledica slabega delovanja jeter …

V tem primeru so odlične tople sedeče zeliščne kopeli, vroče prhanje, drgnjenje s ščetko, dihalne vaje – zlasti vaje s trebušno prepono in pripravki, ki spodbujajo delovanje jeter in izločanje žolča.

Kadar je zaprtje posledica slabega delovanja trebušne slinavke …

Kadar trebušna slinavka izloča premalo encima za razkroj škroba, to povzroča zaprtje. Povečini je težava v krompirjevem škrobu, zato je pomembno zmanjšati njegovo uporabo ali se mu celo odpovedati, in sicer toliko časa, da si trebušna slinavka docela opomore. Poleg krompirjevega škroba moti odvajanje tudi čisti žitni škrob, ki ga najdemo v razvrednotenem žitu – žitu brez otrobov, prečiščenem žitu. Polnozrnata žita pa, prav nasprotno, zmanjšujejo težave z zaprtjem. Rižev škrob v rjavem nepoliranem rižu povzroča še najmanj težav z zaprtjem. Poleg bogate mineralne vsebnosti in lahke prebavljivosti ima tudi bogato kalorično vrednost, zaradi česar lahko shajamo že z manjšimi količinami pri obroku. To je za razbremenitev trebušne slinavke zelo ugodno, saj vemo, da ta organ oslabi tudi zaradi preobilne hrane.

Recepta za pripravo dveh juh proti zaprtju …

Juho proti lenobnosti črevesja lahko jemo zjutraj z nekaj prepečenca ali kruha iz neprečiščene moke. Zjutraj kot juho skuhamo sveže zmleti pšenični zdrob z nekaj drobno narezane čebule in s pretlačenim strokom česna. Ko je juha kuhana, ji dodamo še drobno sesekljan peteršilj in žlico olivnega olja. Ta preprosti zajtrk je rešil že veliko ljudi z lenim črevesjem. Pri trdovratnih primerih lahko dodamo še laneno seme ali bolšinec.

Za vse tiste, ki imajo težave z lenim črevesjem in jim ne pomagajo več ne odvajala ne naravna sredstva, svetujemo naslednje: najprej pripravite zeliščni čaj. Za občutljive osebe je najboljši čaj iz maninih stebelc (Cassia fistula), za manj občutljive pa je primeren čaj Sena ali čaj iz senenega drobirja. Primeren je tudi kateri koli drug zeliščni čaj, ki vzdraži črevesje. Kuhanemu in precejenemu čaju dodamo na osebo manjši, narezan surov krompir. Dodamo še polno žličko otrobov iz lanenega semena in vse skupaj še enkrat pustimo 1 ure vreti. To juho lahko jemo zvečer ali zjutraj. Kadar je v takšni obliki ne prenašamo, jo lahko precedimo in pijemo le čisto. Sčasoma se bomo privadili in uživali tudi neprecejeno juho. Njen učinek je presenetljiv, saj ozdravi bolno črevo, ko tudi odvajala ne pomagajo več. Tako pripravljena juha ima vse lastnosti, ki jih pogrešamo pri čaju Sena. Alkalne snovi krompirja vežejo kisline in smole, ki pri čistem, navadnem čaju povzročajo bolečine v trebuhu. Koristen je tudi preslični čaj, kadar ga tako pripravimo. Čistega presličnega čaja ne priporočamo, ker deluje premočno. Kdor ta čaj stalno pije, mora paziti na stranske učinke, ki jih ima tak čaj pri večjih količinah.

Spremenite odnos do življenja in zdravja …

A. Vogel je bil mnenja, da je kronično zaprtje bolezen današnje civilizacije, saj je bila številnim primitivno živečim narodom, ki jih je obiskal, ta težava neznana in zanjo sploh niso uporabljali naravnih rastlinskih pripravkov. Za to težavo naj bi bila kriva naglica današnjega življenja in škodljive življenjske navade (neustrezna prehrana, gibanje, dihanje, oblačenje, močnejše duševne obremenitve itd.). Skratka, živimo pod vplivom nenehnega draženja našega (simpatičnega) živčevja. To draženje pa povzroča krčevito zaprtje. Če proti zaprtju vzamemo močna odvajala, si s tem le škodujemo. Mnogo bolj modro je, da se zberemo, si pridobimo notranji mir in ne pustimo svetu, da nas obremenjuje s številnimi opravili. Osupnili bi, je pravil A. Vogel, če bi za vsako bolezen lahko ugotovili njen pravi vzrok, saj bi večkrat dojeli, da je vzrok zanjo prav duševni odziv človeka.  

Ključne besede:
prebava, prebavila, zaprtje, prehrana, voda, črevesna flora, gibanje, organi, jetra, ledvice, žolčnik, slinavka

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: