Skupaj razkrivamo

1.6.2010

Bitja teme in vlage hočejo vašo kri!

Vam to deluje kot napovednik za film o vampirjih? Mar ni zanimivo, da imajo krvosesi radi vlago in temo? Tudi takšni, kot so komarji in klopi. Česa pa jih je najbolj strah? Sonca in močne svetlobe.

Če ste pazljivo prebrali pomen valovanja svetlobe, vam bo zelo enostavno razumeti, da se ljudje, živali in tudi druga bitja v našem univerzumu zelo močno odzivamo na frekvenco oziroma valovanje.

Ko enkrat dojamemo, na kateri frekvenci se najraje nahaja bitje, ki nam morebiti predstavlja težavo (ne glede na to, ali gre za osebo, mrčes, žival ali virus), dobimo zelo zanimivo izhodišče za naravno rešitev težave.

Kot mnogim velikim odkritjem je tudi temu botrovala napaka. Ko je znanstvenica Dr. Hornova (Weber State University, Utah, ZDA) proučevala bakterije, jo je zelo motil zatohli vonj v laboratoriju. Zato je večkrat v prostor razpršila eterično olje. Na svoje veliko presenečenje je ugotovila, da so iz neznanih razlogov nekatera gojišča opazovanih bakterij propadla. Ko je ugotovila, da je bil vzrok propada gojišč v njenem odišavljenju zraka, je s tem postavila temeljni kamen za proučevanje vpliva eteričnih olj na bakterije, kvasovke in druge mikrobe. Danes v Franciji pogosto naredijo aromatogram, da ugotovijo, na katera eterična olja so občutljivi mikrobi, ki vam morda grenijo življenje. Na osnovi tega vam aromatolog predpiše izbrana eterična olja ali mešanice za uporabo pri inhalacijah, kopelih ali za vtiranje. Se vam ne zdi to veliko boljša rešitev od tiste, pri kateri težave rešujemo z močnimi zdravili, ki prinašajo tudi veliko stranskih učinkov?

Proučevanje eteričnih olj je danes zelo napredovalo. Poznamo njihove aktivne učinkovine, vemo, na katere organizme delujejo zaviralno, na katere pa spodbujevalno. Veliko vemo tudi o njihovem delovanju na naše hormone, živčni sistem in podobno. Danes vemo, da je glavna moč eteričnih olj skrita v njihovem valovanju. Vonj lahko ponaredimo in, na primer, iz nafte ustvarimo dišave, ki bodo prelisičile naša čutila. Ne moremo pa ponarediti življenjskega valovanja, ki je v resnici nosilec delovanja eteričnih olj. Zato umetne dišave ne delujejo oziroma delujejo škodljivo, ker se z vdihavanjem teh v našem telesu kopičijo težke kovine.

Delovanje eteričnih olj se danes vse bolj uporablja tudi za odganjanje neželenega mrčesa. Tako lončki z baziliko, postavljeni na okensko polico, uspešno odganjajo muhe, če se le spomnimo in liste pogosto pobožamo. Božanje je lahko tudi samodejno, če jih postavimo tako, da se, na primer, zavesa dotika vršičkov in jih ob vsakem prepihu rahlo poboža.

Vemo, da vonja sivke in smilja odganjata molje. V Dalmaciji so za zaščito lesa namesto mazanja z glazurami in laki enkrat na leto zažgali izbrana zelišča in z dimom prepojili hišo. To je iz lesa uspešno odganjalo lesne črve in druge morebitne škodljivce.

Pri pripravkih, ki naj bi odganjali komarje, praviloma kombinirajo rastline, ki v sebi »skladiščijo veliko svetlobe«. Bori, cedre, citrusi itd. Vsi so znani po tem, da imajo podobno visoko valovanje.

Tudi pri klopih velja enaka logika. Ste kdaj razmišljali o tem, zakaj jih ni na sončnih legah ali na borovcih in smrekah?

Dolgo me je motilo, da se je moj pes pred sprehodom dobro natrl pod smrekami ter se na travnik odpravil zasmoljen in poln iglic. Vendar sem s pozornim opazovanjem ugotovila, da takrat domov ni prinesel nobenega klopa. Očitno je, da o delovanju aromaterapije ve več od mene.

Kot preverjeno sredstvo proti bolham, klopom in drugemu mrčesu v Dalmaciji že stoletja poznajo rastlino dalmatinski bolhač. Iz nje se pridobiva piretin – naravni insekticid, ki ga uporabljajo tudi v naravnih pripravkih proti mrčesu. Če imate rastlino doma, jo lahko namočite v alkohol in z alkoholno raztopino škropite površine, s katerih želite odgnati mrčes.

Torej, prinesite v svoje prostore, na svoja oblačila in tudi na hišne ljubljenčke čim več valovanja sončne svetlobe in bitja teme bodo raje ostala na varni razdalji.


Ključne besede:
komar, vlaga, tema, svetloba, piretrin, bakterije, mikrobi, eterična olja, iglavci, mrčes, škodljivci

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: