Skupaj razkrivamo

11.9.2017

Zamuda v izločanju – hemoroidi
Besedilo: Adriana Dolinar, 
z založnikovim privoljenjem povzeto po knjigi Ljudski zdravnik Alfreda Vogla.

Vse ima svoj optimalni čas, tudi prebava oziroma izločanje blata. Pogosto zanemarjanje tega dejstva lahko pripelje do nastanka hemoroidov ali tako imenovane zlate žile. Kaj je o hemoroidih zapisal Alfred Vogel in kaj je svetoval ljudem s tovrstnimi težavami?

Hemoroidi – zlata žila
Ta težava je pogosto spremljevalka kroničnega zaprtja oziroma zapeke. Če se blato, ki zastane v danki, strdi, stisne tudi žilne stene v danki. Vene se napolnijo s krvjo in razširijo. Take razširjene žile oziroma hemoroidi so nekakšne krčne žile v sluznici danke. 

Hemoroidne krvavitve
Če je blato trdo in izsušeno, je tudi vsako iztrebljanje naporno in boleče, lahko pa nastopijo celo krvavitve. Pri iztrebljanju trdega in izsušenega blata se razširjene vene neredko raztrgajo, kar povzroči krvavitve, ki jim zaradi njihovega vzroka pravimo hemoroidne krvavitve. Da kri ne prihaja iz globine črevesja, marveč iz danke – iz hemoroidne žile, boste prepoznali po tem, da je blatu primešana svetlo rdeča in ne temna, skoraj črna kri. 

Hemoroidni vozliči
Če težave ne boste odpravili pravočasno oziroma če trajajo predolgo, se lahko prizadeta tkiva vnamejo in otrdijo, zaradi česar nastanejo hemoroidni vozliči. Še več, ob iztrebljanju strjeno blato potisne hemoroidne vozliče navzven, tako da so lahko celo vidni. Takšni vozliči lahko dosežejo velikost slive in so nemalokrat zelo boleči. 

Hemoroidi zaradi nosečnosti ali poroda
Pri ženskah se lahko hemoroidni vozliči pojavijo v času nosečnosti ali poroda. Prav v zadnjih tednih nosečnosti so hemoroidi dokaj pogost pojav, saj glavica ploda pritiska ob medenično žilje, zaradi česar lahko pride celo do hujšega zastoja pretoka krvi v venah danke. Hemoroidi se pogosto pojavijo tudi med porodom, saj je pritisk na vene v danki med porajanjem otroka še večji. 

Naravni ukrepi 
Vogel je kot prvi ukrep proti hemoroidom svetoval odpravljanje zaprtja. Dokler ne opravimo z zaprtjem, bodo vsa druga prizadevanje dala le polovične rezultate. Pri tem upoštevajte, da je za nastanek zaprtja pogosto kriva pomanjkljiva prehrana, v kateri primanjkuje polnozrnatega kruha, sadja in presne zelenjave. Pri odpravljanju zaprtja so koristna tudi zdravilna zelišča, kot so lan, sena in krhlika. Izvlečke teh rastlin vsebuje tudi Voglov pripravek Laksan. Ker lahko zaprtje povzročijo tudi živčni pretresi zaradi nerešenih življenjskih problemov, je koristno razmisliti tudi o reševanju tovrstnih težav. Kakršen je videti živčno razrvan človek, takšno je tudi njegovo črevo, ki deluje pod znatnim vplivom simpatičnega živčevja. Več o zaprtju si lahko preberete v članku »Zaprtje?«, ki ga najdete na povezavi http://www.avogel.si/zaprtje.php. Ko torej odpravimo zaprtje, odpravljanje hemoroidov ni več tako velik problem. 

Šentjanževka in divji kostanj
Hemoroide lahko odpravljate tudi z šentjanževko (Hipericum perforatum) in z divjim kostanjem (Aesculus hpocastanum). Obe rastlini sta odlični zdravili za odpravljanje težav s krvnim obtokom in sta že mnogim pomagali pri odpravljanju krčnih žil na nogah, zato lahko pomagata tudi pri razširjenjem venskem ožilju v sluznici črevesja. Pod vplivom teh naravnih zdravil se pritisk v venah zmanjša, žilne stene pa se okrepijo. Obe rastlini ugodno vplivata na celoten venski sistem. 

Priporočljivo pa ni le zunanje nanašanje izvlečkov iz divjega kostanja, temveč tudi njihovo uživanje v obliki tablet Venaforce, ki jih je razvil Vogel. 

Z nekaj spretnosti si lahko šentjanževo olje pripravite kar sami. Čist steklen kozarec do vrha napolnite z nepoškodovanimi odprtimi cvetovi šentjanževke, nabranimi na dan za cvet. Čeznje nalijte ekstra deviško ekološko olivno olje, tako da bodo cvetovi pokriti, kozarec pa poln. Zaprt kozarec za mesec dni postavite na sonce. Pokrovček večkrat odprite in obrišite kapljice vode, ki se naberejo pod njim in na robovih kozarca. Ko olje postane lepe rdeče barve, ga precedite ter hranite v temnem in hladnem prostoru. 

Druga zelišča proti težavam s hemoroidi
Vogel je poleg omenjenih zelišč svetoval tudi uporabo izvlečka iz svežega rmana (Achillea millefolium) in izvlečka iz nepozebnika (Hamamelis virginiana), znanega po tem, da spodbuja celjenje ran. Lokalno lahko v danko vstavite hemoroidne čepke, pripravljene iz nepozebnika in kakavovega masla. Pri hudih hemoroidnih krvavitvah pomagata plešec (Bursa pastoris) in Tormentavena (pripravek iz srčne moči (Potentilla erecta)). Na hemoroide ugodno vpliva tudi čaj iz šentjanževke in kopriv. Proti bolečinam pomaga mleček; rastlina je strupena, zato jo uporabljajte le lokalno: svežo rastlino zgnetite in položite na zadnjik. Bolečine bodo hitro izzvenele.

Preventiva 
Poleg zdrave prehrane in obvladovanja stresa k preventivi sodi tudi ustrezna higiena zadnjika. Na to je treba še posebno paziti ob iztrebljanju. Po vsaki veliki potrebi si temeljito umijte zadnjik. Kot preventiva in kurativa pomaga tudi oblivanje zadnjika s hladno vodo, ki ga opravite vsako jutro.

Ključne besede:
hemeroidi, kronično zaprtje, šentjanževka, divji kostanj, higiena zadnjika

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: