Skupaj razkrivamo

10.2.2008

Sindrom kronične utrujenosti 
(Anton Komat)

Ali vas utrudi že vzpon po nekaj stopnicah, imate nenehno vnetje grla, ali pogosto občutite bolečine v mišicah in sklepih? Kaj pa vaše misli? Jim je nemara težko slediti in so begajoče?
In ko poskušate brati, črke plešejo pred vašimi očmi? Imate težave s kratkoročnim spominom, pozornostjo in koncentracijo? Ste zjutraj, ko vstajate, še bolj utrujeni, kot ste bili zvečer, ko ste legli? Ali imate kronično znižan krvni tlak, ki se pri jutranjem vstajanju kaže kot huda vrtoglavica? Je vaše razpoloženje spremenljivo, mrzlično, z nihanji od melanholije do depresije? Imate težko glavo in svinčene ude? Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno in tako stanje traja že mesece, ste še ena od vse pogostejših žrtev sindroma kronične utrujenosti (SKU).

To je najpogostejše kronično obolenje sodobnega človeka, vendar o njem vemo zelo malo. Njegov izvor poskušajo razložiti številne teorije, toda vse kaže, da je za njim en sam vzrok, sinergično delovanje številnih toksičnih kemikalij iz našega okolja. Rezultate številnih raziskav iz zadnjih nekaj let je strnil dr. Leonard Jason z Univerze DePaul, ki je že leta 1999 zapisal: "SKU je največji problem javnega zdravja razvitega sveta, zato je nadvse pomembno, da so z njim seznanjeni tako medicinsko osebje in politiki kot tudi celotna javnost."

SKU IN PESTICIDI
Glede na to, da SKU sestavlja kompleksna slika nevroloških, nevroendokrinih (os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza/žleza ščitnica) in motenj imunskega sistema (zmanjšano delovanje celic ubijalk, zmanjšan odgovor T-celic) smo za velik korak bliže resnici. Povedano namreč vodi k enemu samemu sklepu: številni okoljski toksini (zlasti pesticidi) povzročajo natančno takšne simptome, kot so značilni za SKU oziroma NDS.

Pogled s tega zornega kota odpira nova obzorja: organofosforni insekticidi učinkujejo na sistem prenosa živčnih impulzov in uničujejo holinergične receptorje v možganih, pesticidi z učinkom hormonskih motilcev delujejo na osi hipotalamus-hipofiza-žleze z notranjim izločanjem (neposredno in posredno tudi od matere na plod), herbicidi in številni fungicidi pa povzročajo sesutje imunskega sistema ter motnje v encimskih procesih in energetiki celice.

Natančnejši vpogled bi nam podal še prepričljivejšo podobo.
Povzročitelji SKU/NDS so ostanki pesticidov v hrani in vodi. Tako imenovana multipla kemijska občutljivost ni nič drugega kot kronično zastrupljanje populacije s "še dopustnimi" oziroma "varnimi" koncentracijami pesticidov. Ljudje, ki so oboleli za SKU/NDS, so zastrupljeni!

NAMESTO ODPRAVLJANJA VZROKOV - ZDRAVLJENJE POSLEDIC
Sodobnega človeka skrbi hitro naraščanje pogostnosti obolenj srca in ožilja ter motenj v delovanju imunskega sistema, boji se številnih degenerativnih obolenj in nevroz, mučijo ga stresna stanja, obenem pa nekako poskuša ubežati raku. V večji ali manjši meri poskušamo živeti po različnih receptih in jedilnikih, prelivamo znoj pri številnih oblikah telesnih dejavnosti in rekreacije, vse z enim samim ciljem: da bi ohranili vitalnost in utrdili omajano zdravje. Tako rekoč ničesar pa ne storimo, da bi končno začeli omejevati zastrupljanje naših teles, to pa je poglavitni razlog za izredno povečanje pogostnosti vseh degenerativnih obolenj. Zamenjali smo vzrok in posledico. Na vso moč zdravimo le posledice.

Številne industrijske panoge in cela vrsta dejavnosti se ukvarjajo zgolj z lajšanjem težav, ki so nastale zaradi zastrupljenosti naših teles, o vzrokih zanje pa nočemo niti razmišljati. Vzroki so skrbno pomedeni pod preprogo in se tam nevarno kopičijo. Tudi SKU sodi med probleme, nakopičene pod preprogo. SKU nam govori, da je v naših telesih nekaj hudo narobe. Če si želimo dobro, razstrupimo svoje telo ter se posvetimo zdravim virom hrane in vode, sicer bomo podobni hribolazcu, ki se neodgovorno izpostavlja na robu prepada in je vse do svojega tragičnega konca prepričan, da zanj ne velja zakon težnosti.

Ključne besede:
kronična utrujenost, pesticidi, zastrupljanje

 

Sorodni članki:

1,513672E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: